Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

MirellaB 13:31, 12 kwi 2016

Kiedy ja będę mogła Ci coś doradzić?
anbu 19:57, 12 kwi 2016

No to lecimy

Mam zamysł swój odnośnie ogrodu. Widzę jednak, że nic tu nie jest na pewno Co chwilę mam przetasowania w głowie więc wszystko może się jeszcze zdarzyć.

1. Wiśnia osobliwa Umbraculifera.

2. Żywopłot z cisa.

3. Żywopłot z choiny kanadyjskiej.

4. Grujecznik japoński pendula (nie wiem czy koncepcja tej rabaty z Grujecznikiem nie jest od czapy :/ Po jednej stronie wjazdu cisy - kule i stożki a pod drugiej rh. Może to powinno być bardziej spójne? Zaczynam mieć wątpliwści. Wizualizacja tej rabaty znajduje się na 50 stronie mojego wątku (dwa pierwsze zdjęcia).

5. Bluszcz puszczony na płocie betonowym.

6. Szpaler z wiśni Amanogaway.

7. Śliwy wiśniowe Nigra lub Pissardii. W sumie jak poszerzę rabaty to może wejdą mi wielopienne? Ale nie wiem, czy szczepione nie są ładniejsze? Pod wiśniami na całej długości szpaler z hortensji limelight.

8. Buk Pendula - jeden dzięki Toszcze w miejscu docelowym drugi błądzi

9. Buk pospolity Rohan Obelisk lub Dawyck Gold. Hmmm.... tu jest problem. Planowałam pierwotnie buka Rohan Obelisk, następnie jak wymyśliłam sobie wiśnie obok, to stwierdziłam, że jednak Dawyck Gold bardziej kolorystycznie będzie pasował. Teraz, w związku ze zmianą rabat, wejdzie mi tu inne drzewo i niekoniecznie kolumnowe. Ambrowiec? Platan? Buki mi się bardzo podobają, ciężko mi z nic rezygnować

10. Miłorząb dwuklapowy Mariken - pień.

11. Brzoza brodawkowata Youngii lub Wiąz camperdownii

12. Tuja szmaragd - tu też mam wątpliwości :/ Ale chyba jestem zdecydowana :/

13. Świerk serbski. Bojam się go trochę Tutaj wchodzi w grę opcja pociągnięcia serba na drugiej działce - do końca. Ale nie wiem :/ Tak jak pisałam wcześniej - na pewnej wysokości tracę wszelkie możliwości dbania o te drzewa. Moja drabinka do mycia okien ma tylko trzy szczebelki

14. Jakieś drzewo, może jakiś klon (jeszcze nie zdecydowałam).

Poczytałam jeszcze raz uważnie to co Toszko napisałaś, no i narysowałam cycki Wszystko jest w skali. Czarnym mazakiem pociągnięte nowe linie. Ołówek to stare linie. Nie wiem czy mam potrzebuję posiadania jakiegoś placu np na ławeczkę. Hmmm...niekoniecznie. Tak jak pisałam wyżej, lubimy bardzo nasz taras Jak placyk to tylko na wyeksponowanie jakiegoś drzewa

Wersja pierwsza.

I wersja druga (w sumie niewiele się różnią).

Zapomniałam dodać, że świerk kłujący Glauca Globosa pójdzie na rabatę z bukiem, przed Amanogaway, zgodnie z rysunkiem Toszeczki

Napiszcie co myślicie, proszę ślicznie
anna_t 20:19, 12 kwi 2016

dla mnie wersja 2
jesli chodzi o drzewa to tak:
9- buk Dawyck Gold
12- moze znowu choiny, będą nawiązaniem
14- ambrowiec bym dała, gdzieś go musisz mieć koniecznie tak jak ja
anbu 20:42, 12 kwi 2016

Hi hi Aniu dzięki. Na 12 też myślałam o Chinach aby powtórzyć.
Ambrowiec powiadasz? No mam go na liście moich najulubieńszych roślin. Ciągle zapominam, że moje rabaty zmienią kształt i nie umiem wybić sobie z głowy schematu, że coś nie wlezie
MirellaB 20:49, 12 kwi 2016

Aniu macie dzieci?
Może w tych planach ująć miejsce na plac zabaw
anbu 21:41, 12 kwi 2016

Mam dwóch łobuzów w wieku 11 i 9 lat
Za chwilę na dziewczyny będą latać pierony jedne
Mirelko my już w domu wszystko przerabialiśmy a wszystko jest fajne na chwilę
Nie będę wymieniać czego oni już próbowali i co mieli, bo by wieczora brakło. Daleko nie trzeba szukać np eM ostatnio zdementował koszykówkę....bo się znudziła :-!

Najbardziej ich rajcują komputery i wygłupy
Dzięki Mirelko :-*
anna_t 21:53, 12 kwi 2016

na działce obok boisko przecież mogą mieć
anbu 22:04, 12 kwi 2016

anna_t napisał(a)
na działce obok boisko przecież mogą mieć

No i mają, nawet dwie bramki przewijają się na zdjęciach i trampolina.
Dzisiaj bawili się w chowanego do tej pory było pusto wszędzie, odkryli wielkie kule i stożki muszę gonić towarzystwo ha ha
anabuko1 08:01, 13 kwi 2016

Takie młodsze dzieci to sam żywioł.Fajnie!!
Wiadomo muszę się gdzieś bawić jeszcze
Moje już dorosłe, prawie.
Ale i pomocników ogrodowych tez juz masz
Toszka 08:31, 13 kwi 2016

anbu napisał(a)
No to lecimy

Mam zamysł swój odnośnie ogrodu. Widzę jednak, że nic tu nie jest na pewno Co chwilę mam przetasowania w głowie więc wszystko może się jeszcze zdarzyć.
Wersja pierwsza.

I wersja druga (w sumie niewiele się różnią).

Zapomniałam dodać, że świerk kłujący Glauca Globosa pójdzie na rabatę z bukiem, przed Amanogaway, zgodnie z rysunkiem Toszeczki

Napiszcie co myślicie, proszę ślicznie

Aniu, sam zarys moze być, ale... wszelkie łuki muszą być idealnymi łukami jak fragment koła - tym trikiem uzyskasz spójność, ład i elegancję.

Cyrkiel w ogrodzie robisz z dwóch patyków połączonych sznurkiem. Jeden patyk wbijasz w centrum przyszłego wymyślonego koła, a drugim patykiem rysujesz po łuku. Tak wyznaczysz idealny kształt po kole. Dzięki temu sposobowi połączysz mniejsze zakola z większymi, a łuk będzie zawsze idealny.
To już nie mogą być fale dunaju