Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

anna_studio 01:42, 24 sie 2012

Ooooooo, news......serial
anna_studio 01:46, 24 sie 2012

.....no, no, no...
Robisz się Cisową Królową...
kryniafu 22:02, 24 sie 2012

Kasiu, ja jeszcze w sprawie przesadzania w przyszłości Twoich cisów i innych mnogich okazji. Ponieważ zdarzyło mi się ponieść porażki przy przesadzaniu, po czasie doczytałam się gdzieś, że można wcześniej przygotować bryłę korzeniową do przesadzenia. Robi się to okopując bryłę korzeniową, rok wcześniej wykopując rowek (rów) wokół pnia mniej więcej o takiej średnicy jaka ma być bryła korzeniowa. Następnie w ten rowek wsypuje się żwiru aby ucięte korzenie nie przerastały na zewnątrz. Po ucięciu najdłuższych korzeni roślina przez rok wytwarza nowe korzenie, ale w pobliżu pnia, czyli po wykopaniu prawie nie odczuwa uszkodzenia systemu korzeniowego. Roślinę przed wykopaniem podlewamy mocno tak aby ziemia była mokra i nie dopadała od korzeni. Sukces w przesadzaniu 100%.
anula_wn 22:06, 24 sie 2012

Kasiu, pozdrawiam
GosiaM 22:27, 24 sie 2012

Witaj Kasiu
napisałam do Ciebie na priv
Pozdrawiam
Madzenka 22:32, 24 sie 2012

Kasiu pracusiu pozdrawiam
Sebek 22:37, 24 sie 2012

Te cisy - normalnie szok jakie tanie!!! Sam bym kupił nieskończoną ilość - byłyby idealne do ogrodów pokazowych za kilka(naście) lat co rzekomo mam zakładać
KasiaWB 22:56, 24 sie 2012

anna_studio napisał(a)
.....no, no, no...
Robisz się Cisową Królową...

przy ilościach kupowanych przez Danusię to są skromne ilości
KasiaWB 22:58, 24 sie 2012

kryniafu napisał(a)
Kasiu, ja jeszcze w sprawie przesadzania w przyszłości Twoich cisów i innych mnogich okazji. Ponieważ zdarzyło mi się ponieść porażki przy przesadzaniu, po czasie doczytałam się gdzieś, że można wcześniej przygotować bryłę korzeniową do przesadzenia. Robi się to okopując bryłę korzeniową, rok wcześniej wykopując rowek (rów) wokół pnia mniej więcej o takiej średnicy jaka ma być bryła korzeniowa. Następnie w ten rowek wsypuje się żwiru aby ucięte korzenie nie przerastały na zewnątrz. Po ucięciu najdłuższych korzeni roślina przez rok wytwarza nowe korzenie, ale w pobliżu pnia, czyli po wykopaniu prawie nie odczuwa uszkodzenia systemu korzeniowego. Roślinę przed wykopaniem podlewamy mocno tak aby ziemia była mokra i nie dopadała od korzeni. Sukces w przesadzaniu 100%.

Kryniu, wielkie dzięki, nie znałam tego sposobu. Trochę zabawy z tym będzie, żeby okopać i obsypać żwirem ponad 200 cisów )
KasiaWB 22:58, 24 sie 2012

anula_wn napisał(a)
Kasiu, pozdrawiam

miło Cię widzieć Anulka również pozdrawiam