Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

Juzia 11:06, 29 sie 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Tytan pracy. Ale jak miło się czyta o tym obskakiwaniu.
Nie każdy jest w stanie zaakceptować wygląd łąki kwietnej w drugiej części sezonu, stąd pewnie to falowanie zainteresowania nimi.
Kiedy zwiedzałam ogród botaniczny w Oslo we wrześniu, to w miejscu, gdzie była wcześniej urocza łąka kwietna postawili wielkie tablice ze zdjęciami łąki w szczycie kwitnienia, żeby wytłumaczyć ludziom, że aktualny jej wygląd to nie wynik zaniedbania w pielęgnacji.

Hahahaha!
Dobre!
Ludzka ignorancja nie przestaje mnie zaskakiwać

U mnie łąka będzie nie dla wyglądu, więc luz
Judith 11:11, 29 sie 2024

Dlaczego ignorancja? Ja na ten przykład nigdy nie widziałam łąki kwietnej . To nie brak wiedzy zatem, ale brak doświadczenia bliskości natury w wielu jej przejawach .
Juzia 11:36, 29 sie 2024

Judith napisał(a)
Dlaczego ignorancja? Ja na ten przykład nigdy nie widziałam łąki kwietnej . To nie brak wiedzy zatem, ale brak doświadczenia bliskości natury w wielu jej przejawach .

Kosmosu też nie widziałaś... a coś o nim wiesz pewnie
I do łąki ludziom jednak bliżej niż do kosmosu... a interesują się tym drugim bardziej.
Nie te priorytety moim zdaniem.

Ale już się nie czepiam
Sama dałam sobie wbić do głowy różnych głupot...

Makao 11:47, 29 sie 2024

Łąka kwietna faktycznie kiepsko wygląda w drugiej połowie lata. I nie dziwię się że można wyglądać na zaniedbanie/ugór. Trzeba to przełknąć.
Ja miałam łąkę kwietną dwa sezony. W pierwszym wyglądała cudnie przez prawie cały sezon ale w drugim sezonie druga połowa lata no fatalnie.
Wywnioskowałam że tylko jednoroczne rośliny dam radę znieść ale dwuletnich nie i usunęłam. Zostawiłam tylko siewki jednorocznych
Judith 12:05, 29 sie 2024

Juzia napisał(a)

Kosmosu też nie widziałaś... a coś o nim wiesz pewnie
I do łąki ludziom jednak bliżej niż do kosmosu... a interesują się tym drugim bardziej.
Nie te priorytety moim zdaniem.

Ale już się nie czepiam
Sama dałam sobie wbić do głowy różnych głupot...

A dlaczego priorytetem ma być wiedza jak wygląda łąka kwietna w różnych fazach życia? Ja wiem, ze łąki kwietne są istotne, wiem dlaczego są istotne, wiem z grubsza, jakie rośliny je tworzą. Nie widziałam jednak łąki kwietnej. Dałam sobie zatem wbić do głowy głupoty?
Margo2 12:15, 29 sie 2024

Makao napisał(a)
Łąka kwietna faktycznie kiepsko wygląda w drugiej połowie lata. I nie dziwię się że można wyglądać na zaniedbanie/ugór. Trzeba to przełknąć.
Ja miałam łąkę kwietną dwa sezony. W pierwszym wyglądała cudnie przez prawie cały sezon ale w drugim sezonie druga połowa lata no fatalnie.
Wywnioskowałam że tylko jednoroczne rośliny dam radę znieść ale dwuletnich nie i usunęłam. Zostawiłam tylko siewki jednorocznych

Aniu, bo łąkę kwietną też trzeba przez pierwsze 3 lata pielęgnować. Dopiero potem daje radę i jest ok.
Nie wszystkie rośliny z tej łąki zdołają się wysiać. Część zostanie zdominowana przez inne. Wysieją się chwasty. Tez trzeba je przez pierwsze 3 lata przynajmniej usuwać. I to ręcznie, dlatego nie wszyscy wytrzymują taką pracę.
Najważniejsze, żeby się nie zniechęcać.
Dwuletnie tak, tylko trzeba je koniecznie wysiać rok po roku, żeby zachować ciągłość kwitnienia na kolejne lata

Jadąc codziennie do pracy mijam łąkę kwietną, a raczej to co z niej zostało. Zrobili ją pracownicy w czynie społecznym
Wyglądała pięknie w pierwszym roku. W drugim myśleli, że samo znowu wszystko wzejdzie. A tam było więcej chwastów niż kwiatów.
Teraz koszą juz regularnie.
Szkoda. Piękna była.

Ale poza tym moje miasto nareszcie przestało kosić pobocza, chyba, że już rosną za wysokie rośliny i zasłaniają drogę.
Coraz więcej kwiatów się pojawia
MagdaLenka 13:22, 29 sie 2024

Judith napisał(a)
Ja na ten przykład nigdy nie widziałam łąki kwietnej .

Ale... jak to nie widziałaś...?
Nie byłaś nigdy poza miastem?
Juzia 13:28, 29 sie 2024

Judith napisał(a)

A dlaczego priorytetem ma być wiedza jak wygląda łąka kwietna w różnych fazach życia? Ja wiem, ze łąki kwietne są istotne, wiem dlaczego są istotne, wiem z grubsza, jakie rośliny je tworzą. Nie widziałam jednak łąki kwietnej. Dałam sobie zatem wbić do głowy głupoty?

Każdy ma priorytety takie... jakie chce mieć. Nic mi do tego.
Ale nie uważasz, że lepiej bliżej poznać naturę tę pod nogami niż kosmos, którego nie dotkniemy nawet?
I w sumie nie o wiedzę mi chodzi tylko o samo obcowanie z naturą. Wypady do lasu, na łąkę właśnie, nad jezioro. Ludzie już tego nie robią?
Nie pisałam konkretnie o Tobie... ale jestem przekonana, że i Ty dałaś sobie wbić do głowy jakieś głupoty

Juzia 13:35, 29 sie 2024

MagdaLenka napisał(a)

Ale... jak to nie widziałaś...?
Nie byłaś nigdy poza miastem?

Też się zdziwiłam, ale nie miałam odwagi zapytać
Juzia 13:40, 29 sie 2024

My chyba mamy inne pojęcia łąki kwietnej

Dla mnie łąka to łąka!
Kawał ugoru z nawłocią, ostem, chwastnicą i kilkoma łubinami to też łąka.
A teraźniejszy ogrodnik powie, że to ugór i chwasty i że trzeba zaorać i posiać mieszankę kwiatową ze sklepu. I muszą tam być tylko kwiaty nie uznawane przez ogół za chwasty

Chyba przez to jest nieporozumienie