Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

Makao 21:58, 29 sie 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
W ramach łąki kwietnej i ja się wypowiem, bo chyba nie ma na forum osoby, która by dłużej o takową u siebie walczyła niż ja....nieskromna jestem w tym względzie
Moja miała być taką klasyczną pełną dzikich kwiatów i koniczyny, maków i bławatków....i byłaby gdyby nie wyczyn babci z plewieniem. Tą historie wszyscy już znacie. Potem prawie że jak Majka u nas była blisko było oczekiwanego efektu niestety nastąpiły drastyczne zmiany klimatu, ekstremalne temperatury i susze, rośliny nie miały wody do kiełkowania bo na ten przykład od lutego do lipca nie spadło z nieba nic, a potem przyszły powodzie i w kolejnym sezonie w czerwcu gradobicie które skosiło łąkę sięgającą pępka do zera, do gołej ziemi. Znowu nie było nasion, a nawet gdyby były to by nie skiełkowały bo kolejna wiosna była znowu suszą. Od tamtej pory moja łąka ni jest klasyczna bo postanowiłam ją zasadzić roślinami mniej rodzimymi, le za to tak by cieszyła cały sezon i śmiem twierdzić , ze jestem biska celu. Obecnie jest cudna, bynajmniej nie straszy, a to za przyczyna traw zatopionych w nawłoci, astrach i sadźcach. Właśnie dosadziłam wernonii może coś wrzucę z łąki z początków sierpnia bo takie mam w lapku na razie. Ale to u mnie

To ja poszłam w Twoje ślady i też umieściłam na swojej łączce rośliny zdobiące cały sezon takie jak trzcinnik krótkowłosy, jeżówkę purpurową i wiesiołka missouryjskiego. Nie wiem czy dosiałam czy nie, maki kolorowe i orlaję. Będę sama dobierać nasiona.
Makao 22:02, 29 sie 2024

Juzia napisał(a)

Bardziej typu... las

O kurcze
To jestem ciekawa
Taki z dechami poziomymi? - to się jakoś nazywa ale nie mogę sobie przypomnieć

Dziewczyna tu miał wątek z tą nazwą bo takie ogrodzenie z nieobrobionych desek miała. Pamiętasz?
Juzia 22:08, 29 sie 2024

Makao napisał(a)

O kurcze
To jestem ciekawa
Taki z dechami poziomymi? - to się jakoś nazywa ale nie mogę sobie przypomnieć

Dziewczyna tu miał wątek z tą nazwą bo takie ogrodzenie z nieobrobionych desek miała. Pamiętasz?

Jeszcze bardziej minimalistycznie... siatka leśna
Hahaha!

Ale na froncie będzie właśnie takie z desek. Brama też będzie drewniana.
Tylko front to jeszcze nie teraz. Póki co będzie siatka leśna i tymczasowa brama

Tytuł wątku z ogrodzeniem?
Makao 22:13, 29 sie 2024

Już mam
Ten wątek to W oflisowym ogrodzie i Kamila właśnie takie ogrodzenie z dech miała. Oflisowych
sylwia_slomc... 22:26, 29 sie 2024

Juzia napisał(a)

Twoja łąka to jest mistrzostwo!
Ja raczej do takiego poziomu nie dojdę
Ale i nie muszę. Nie mam już na nic parcia

Mistrzowskie łąki to tworzy natura. U mnie nie chciała sama więc musiałam jej pomóc trochę
sylwia_slomc... 22:29, 29 sie 2024

Makao napisał(a)

To ja poszłam w Twoje ślady i też umieściłam na swojej łączce rośliny zdobiące cały sezon takie jak trzcinnik krótkowłosy, jeżówkę purpurową i wiesiołka missouryjskiego. Nie wiem czy dosiałam czy nie, maki kolorowe i orlaję. Będę sama dobierać nasiona.

Też tak robię Aniu. Moja łąka od lata jest już bardzo wysoka, więc jesienią tylko te wysokie rośliny są w niej widoczne( za bogata ziemię dla niej mamy mimo koszenia i zbierania siana przez pierwszych 5 lat.
Jak masz ochotę zapraszam wrzuciłam właśnie jej fotki z początków miesiąca
Magara 22:30, 29 sie 2024

Juzia napisał(a)

Jeszcze bardziej minimalistycznie... siatka leśna
Hahaha!

Ale na froncie będzie właśnie takie z desek. Brama też będzie drewniana.
Tylko front to jeszcze nie teraz. Póki co będzie siatka leśna i tymczasowa brama

Juzia, "bój się boga" i "trzymam za Ciebie kciuki" - jednocześnie
Drewniana brama - heheheh Sześć lat nam zajęło (a raczej mojemu DT) żeby temat drewnianej bramy dopracować - tak, żeby o każdej porze roku dało się ją otworzyć
Kordina 23:54, 29 sie 2024

Ja nie mam i nie będę zakładała łąki, bo mam zbyt mały ogródek i za płotami naturalne łąki jak okiem sięgnąć koszone ze 2x w roku, dzięki temu ciągle kwitną różnymi barwami. Modne zestawy pt "łąka kwietna" tak naprawdę łąkami polskimi nie są, powiedzmy - bywają. Ja rezonuję z poglądami Łukasza Łuczaja, który doskonale wyjaśnia i sam taką łąkę ma w swoich włościach.
A jeśli chodzi o nawłoć, to niestety w większości jest to roślina inwazyjna, z nazwy nawłoć kanadyjska, która pustoszy nasze rodzime łąki. Jest wyższa od naszej rodzimej do ok 2m , a nasza rodzima nazwie pospolita osiąga wysokość ok 1m
Jeśli ktoś zbiera kwiaty na zioła lecznicze z nawłoci musi koniecznie znać te 2 odmiany.
Cytat z google:
Nawłoć kanadyjska to roślina inwazyjna, która niszczy nasze łąki. Mimo że potrafi pięknie wyglądać, jest zabójcza dla rodzimych roślin łąkowych i zapylaczy. Tempo jej wzrostu sprawia, że dusi inne rośliny i nie daje im przestrzeni do życia.
Juzia 10:31, 30 sie 2024

Makao napisał(a)
Już mam
Ten wątek to W oflisowym ogrodzie i Kamila właśnie takie ogrodzenie z dech miała. Oflisowych

Ano coś kojarzę nazwę... ale ogrodu za chiny nie pamiętam
Juzia 10:34, 30 sie 2024

Magara napisał(a)

Juzia, "bój się boga" i "trzymam za Ciebie kciuki" - jednocześnie
Drewniana brama - heheheh Sześć lat nam zajęło (a raczej mojemu DT) żeby temat drewnianej bramy dopracować - tak, żeby o każdej porze roku dało się ją otworzyć

Ale ona będzie na metalowej ramie