Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

Juzia 10:36, 30 sie 2024

Kordina napisał(a)
Ja nie mam i nie będę zakładała łąki, bo mam zbyt mały ogródek i za płotami naturalne łąki jak okiem sięgnąć koszone ze 2x w roku, dzięki temu ciągle kwitną różnymi barwami. Modne zestawy pt "łąka kwietna" tak naprawdę łąkami polskimi nie są, powiedzmy - bywają. Ja rezonuję z poglądami Łukasza Łuczaja, który doskonale wyjaśnia i sam taką łąkę ma w swoich włościach.
A jeśli chodzi o nawłoć, to niestety w większości jest to roślina inwazyjna, z nazwy nawłoć kanadyjska, która pustoszy nasze rodzime łąki. Jest wyższa od naszej rodzimej do ok 2m , a nasza rodzima nazwie pospolita osiąga wysokość ok 1m
Jeśli ktoś zbiera kwiaty na zioła lecznicze z nawłoci musi koniecznie znać te 2 odmiany.
Cytat z google:
Nawłoć kanadyjska to roślina inwazyjna, która niszczy nasze łąki. Mimo że potrafi pięknie wyglądać, jest zabójcza dla rodzimych roślin łąkowych i zapylaczy. Tempo jej wzrostu sprawia, że dusi inne rośliny i nie daje im przestrzeni do życia.

Nie tylko nawłoć potrafi zdominować łąkę.
I o tym Łuczaj ciągle mówi. To czego robi się w łące za dużo... trzeba tępić. Ot i cały sekret łąki kwietnej
sylwia_slomc... 22:06, 30 sie 2024

Juzia napisał(a)

I o tym Łuczaj ciągle mówi. To czego robi się w łące za dużo... trzeba tępić. Ot i cały sekret łąki kwietnej

Tępię tę nawłoć u nas, a i tak z roku na rok coraz jej więcej. Jedyne z czym przegrywa to trzcinnik i miscanty. Pod brzozami też jej mniej.
Magara 22:25, 30 sie 2024

Juzia napisał(a)

Ale ona będzie na metalowej ramie

Aaaa, jak tak, to spoko
nicol21 00:51, 31 sie 2024

To dzieje się, super!!
rzeczywiście jeśli dom jest w dołku to lepiej podwyższyć teren. A będziecie mieć jakieś głębsze fundamenty albo pale biorąc pod uwagę że teren jest ruszany?

Zacna lista drzewek i krzewów.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Juzia 22:04, 31 sie 2024

Magara napisał(a)

Aaaa, jak tak, to spoko

Juzia 22:07, 31 sie 2024

nicol21 napisał(a)
To dzieje się, super!!
rzeczywiście jeśli dom jest w dołku to lepiej podwyższyć teren. A będziecie mieć jakieś głębsze fundamenty albo pale biorąc pod uwagę że teren jest ruszany?

Zacna lista drzewek i krzewów.

Teren ruszany, ale sam fundament będzie stał na tym co było, albo i głębiej.
Tak myślę
Zrobimy tak żeby było dobrze. Do fundamentów to jeszcze daleko...

Agatorek 08:17, 01 wrz 2024

Juzia napisał(a)
My chyba mamy inne pojęcia łąki kwietnej

Dla mnie łąka to łąka!
Kawał ugoru z nawłocią, ostem, chwastnicą i kilkoma łubinami to też łąka.
A teraźniejszy ogrodnik powie, że to ugór i chwasty i że trzeba zaorać i posiać mieszankę kwiatową ze sklepu. I muszą tam być tylko kwiaty nie uznawane przez ogół za chwasty

No to ja mam taką łąkę. 100 % natury i samowysiewu . Traktorek do koszenia nadal czeka na naprawę .
Juzia 08:24, 01 wrz 2024

Agatorek napisał(a)

No to ja mam taką łąkę. 100 % natury i samowysiewu . Traktorek do koszenia nadal czeka na naprawę .

Ale ładnie jest!
Tylko będzie Ci się siać na rabaty
Margo2 08:46, 02 wrz 2024

Juzia napisał(a)

No i właśnie o tym też pisałam. To co jest inwazyjne i czego się nie chce trzeba usuwać.
Uważam, że jeśli ma się łąkę kwietną to też warto podziałać, żeby była piękna przez większość sezonu.
Jak puścisz samopas, to będziesz miała pełno nawłoci, albo ostów.

A kiedy ruszacie z fundamentami?
Juzia 09:06, 02 wrz 2024

Margo2 napisał(a)

No i właśnie o tym też pisałam. To co jest inwazyjne i czego się nie chce trzeba usuwać.
Uważam, że jeśli ma się łąkę kwietną to też warto podziałać, żeby była piękna przez większość sezonu.
Jak puścisz samopas, to będziesz miała pełno nawłoci, albo ostów.

A kiedy ruszacie z fundamentami?

Jak komuś bardzo zależy na dużej ilości kwiecia.... szlachetnego to pewnie, że będzie działać
Ja raczej czasu nie będę miała żeby upiększać łąkę. Obym się myliła

Nie mam pojęcia kiedy fundamenty. Aż tak daleko w przyszłość nie wybiegam Hahaha!
Za tydzień gdzieś ruszamy z ogrodzeniem, jak świerki z gołym korzeniem będą w sprzedaży to biorę się za sadzenie serbów. I jak zdążę jeszcze w tym roku to posieję poplon w części owocowo - warzywnej
Więcej planów na ten rok raczej nie mam.
Zresztą... równanie działki jeszcze nie skończone! Nie wiem ile jeszcze będziemy z tym walczyć. Plus po równaniu musimy pociągnąć wodę przez sad i warzywnik do miejsca gdzie będzie dom żeby nie kopać już po posianiu poplonu.