Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Niny

Ogródek Niny

mirkaka 07:27, 26 lip 2015

Ja z własnego doświadczenia powiem, że pod wiśnią najlepiej sprawdza się trawa, bo sprzątasz zawsze podczas koszenia. Wcale nie muszę wybierać opadłych pestek , nic mi z nich nie wyrasta, na wiosnę wygrabię razem z trawą, a potem tylko koszenie. Tuż przy pniu mam kółeczko bez trawy i posadzone w nim szafirki i tulipany, wiosną wyglądają pięknie. Gorzej jak zanikną liście, wtedy jest pusto, myślę co by tam wsadzić, zastanawiam się nad hortensjami, lub czymś cieniolubnym.
Ławeczki pod wiśnią bym nie dawała, bo wiśnia ma długie zwisające gałązki i będą przeszkadzać w siedzeniu, poza tym ławka będzie zawsze brudna od spadających owoców.
rzulieta 08:12, 26 lip 2015

Tesiu Kubo Iwonko dziekuję Wam To miłe jak ktoś kibicuje Buziaki ślę
rzulieta 08:17, 26 lip 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Moździerz rewelacja, zaimpregnuj nie zmieniaj koloru. Co do wiśni- to mówię z doświadczenia, ani kamienie, ani kora się nie sprawdzą, najpierw wybiera się płatki kwiatków, potem otrzepane przez szpaki wiśnie i pestki, potem liście, masa roboty dodatkowo, a i tak nie wygląda ładnie. Wiem co mówię bo jesienią właśnie wyciepię wiśnię z takiej rabaty, aaaa zapomniałam jak się pestek nie wybierze dokładnie to wiosną masa nowych wisienek rośnie. I trzeba wyrywać. Ja bym Ci proponowała pod wisienką dookoła pnia lub półkolem chyba lepiej w tym przypadku drewniana ławeczkę, a w tej zaczętej rabatce obok co miała być z wiśnią ustaw to poidełko z moździerza. Co Ty na to?

Tak Sylwuś właśnie w tej rabatce ma być poidełko obok wiśni
Mam rozchodnik ościsty i wymyśliłam żeby go pod wiśnie dać. Kwitnie na żółto a rośnie wszędzie u mnie rósł pod cisem a tam wody prawie w ogole.
Ławeczki tam nie dam bo wisienka za niska. Problematycznie z siadaniem
Ławeczka pomysł świetny ale nie w tamtym miejscu.
Kiedyś widziałam takiego orzecha dookoła miał ławeczkę bombastycznie to wyglądało
bozga 08:30, 26 lip 2015

Czekamy na fotkę zrealizowanego już pomysłu Do roboty
rzulieta 08:31, 26 lip 2015

mirkaka napisał(a)
Ja z własnego doświadczenia powiem, że pod wiśnią najlepiej sprawdza się trawa, bo sprzątasz zawsze podczas koszenia. Wcale nie muszę wybierać opadłych pestek , nic mi z nich nie wyrasta, na wiosnę wygrabię razem z trawą, a potem tylko koszenie. Tuż przy pniu mam kółeczko bez trawy i posadzone w nim szafirki i tulipany, wiosną wyglądają pięknie. Gorzej jak zanikną liście, wtedy jest pusto, myślę co by tam wsadzić, zastanawiam się nad hortensjami, lub czymś cieniolubnym.
Ławeczki pod wiśnią bym nie dawała, bo wiśnia ma długie zwisające gałązki i będą przeszkadzać w siedzeniu, poza tym ławka będzie zawsze brudna od spadających owoców.

Miruś wymyśliłam podnieść odrobinę tą rabatę tak o 10 cm max.
Wiele tam nie urośnie. Tak jak mówisz z pestkami jest własnie problem. U mnie koszenia i tak tam nie ma bo trawa nie rośnie a wokół wiśni przy pniu, własnie takie male kółeczko mam i nic na nim nie rośnie
Tak się zastanawiałam czy może tam nie zrobić kółka z cegieł albo kostki dookoła. Jak myślicie? Chyba lepsza rabata z ziemią. Mam też floksa różowego dość dużo. Zadarniłam sobie dość dużą skarpę. Może floksa pod wiśnię?
Będzie trochę po japońsku i nie wiem czy nie za dużo tej japońskości w moim sielskim ogrodzie.
Zastanawiałam się też nad trawką tą od Iwonki co mi przysłała. Ona tez powinna sobie poradzić. Kasia ma ją na przedpłociu i super się jej porozrastała.
No to się rozpisałam
rzulieta 08:33, 26 lip 2015

jesienna inspiracja
rzulieta 08:35, 26 lip 2015

bozga napisał(a)
Czekamy na fotkę zrealizowanego już pomysłu Do roboty

hehe chyba właśnie dziś coś porobię nie jest tak gorąco i mam chęć.
Wczoraj mi dziecko się najadło odświeżacza do toalety, to się nadenerwowałam i wystraszyłam już nie będę sie wyrażała...
rzulieta 10:45, 26 lip 2015

Wiecie co za roslinki?
rzulieta 10:49, 26 lip 2015

Kupilam bo mi się z dzieciństwem kojarzą. Jak bylam mała przekwitle kwiatki były jakby maz. Udawałam ze to lakier i malowałam paznokcie sobie.
rzulieta 10:50, 26 lip 2015

Szałwia drugi raz kwitnie