Jemu to owocowe a tak na serio to niczego konkretnego nie powiedział, ale kształt taki jak ostatnio co u Wioli widziałam dąb dwarf ( jeśli pamięć mnie nie myli). Poszukam zdjęć tych drzew i mu pokażę w wolnej chwili
No wlasnie, tak myslalam, ze podobaja mu sie kuliste. Ten dab jest sliczny, ale to wolno rosnace drzewo, dlatego drogie.
Kuliste klony rosna bardzo szybko i trzeba je ciac.
Wg mnie kuliste nie beda pasowac do rosnacych obok drzew owocowych. One sa zbyt formalne jak na Wasz ogrod. Nie ta bajka Ale oczywiscie to tylko moja osobista opinia
Ewa, nie rozumiem. Co jest zbyt formowane?
To znaczy,kuliste ozdobne nie pasuje do owocowych bo są zbliżone kształtem? Ja się nie znam, dlatego pytam
Toszka, dzięki to zostawię ten pasek. Przy okazji zobaczę ile śniegu tam będzie zalegać
Edit. Ewa, bo tak zaglądam właśnie sąsiadom na podwórka to tu nawet nikt nie ma ozdobnych, jedna katalpa rośnie, a tak vrozzy, sumaki,dęby zwykle
Wczoraj jak jechaliśmy tu po okolicy to widziałam 2 podwórka gdzie rosły trawy ( mąż zauważył) i to nie w naszej miejscowości. Nie ma tu od kogo się zainspirować czymkolwiek.
Jak ktoś ma tuje na podwórku to juz jest coś
Ewa, już kumam
Podobają mi się ogrody w stylu nowoczesnym, ale u nas by nie przeszło.
I tak się cieszę na tą przyszła rabatę mam nadzieję, że mi pomożecie z Toszka zaplanować nasadzenie bo najchętniej to już bym czytała i szukała
Jesli chodzi o zwiedzanie ogrodow, to przeciez w poblizu Wawy mnostwo jest ogrodow na Ogrodowisku. Moze zagadnij jakies dziewczyny i je odwiedz po prostu. Ogrod Danusi tez jest przeciez niedaleko
Ewa,Tak, może kiedyś choć ja mega nieśmiała jestem...
Z tymi ogrodami chodzi mi o to, że jak ktoś posadzi kilka zimozielonych , wierzbę Hakuro i lawendę to myśli się wtedy,że ladniej to się nie dla a kurczę blade da się, tylko trzeba mieć pojęcie co gdzie i jak
Ja nie mam,więc prosić o pomoc będę.
Z mężem wytyczymy te rabaty, myślę, że ta wzdlug podjazdu to max do 2 m bo większą wygląda dziwnie w weekend bym darń zerwała i może trochę wody by się przywiozło w wiadrach.mam że 20 kg chyba jeszcze mączki bazaltowej.
Pusta rabata zawsze szeroko wygląda. Z roslinami to znika
Nie wiem dlaczego zastanawiasz się jak twój ogród będzie wyglądać w odniesieniu do okolicznych. Tak nie możesz patrzeć, bo w ten sposób postępu by nie było
Zazwyczaj to działa odwrotnie - pierwsza zaczniesz, a sąsiedzi będą podglądać i naśladować. Ogród ma się tobie podobać i to TY masz się dobrze w nim czuć. Nie sąsiedzi
Chcesz trawy - zaplanujemy trawy. Chcesz hortensje? Posadziłaś i dosadź...teściowa też będzie zachwycona...gwarantuję
Drzewa...ja bym bardziej skupiła się na zdrowotności i potencjalnym zagrożeniu dla drzew owocowych. Tu Mazana trzeba podpytać jakie gatunki będą najlepszym towarzystwem.
Toszka, nie zastanawiam się jak mój ogród będzie wyglądał, tylko jak się zmienia podejście ( moje) do zmian. Chce zmian,nie chce utknąć z szamragdami i Hakuro na podwórku i tule To prawda, my mamy się tu dobrze czuć, tak też uważam
A powiem Ci, że dziś jadąc pociągiem właśnie myślałam o tych drzewach ozdobnych i jak to jest z ich chorowaniem i już wiem że Amanogawa to średnio dobry pomysł ( tylko o niej czytałam, ale tak z grubsza).
Drzewa,krzewy tak pięknie teraz wyglądają, jest co podziwiać jadąc pkp