Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

sarenka 09:32, 14 paź 2018

zoja napisał(a)

Ja nie robie nic. Czasem obcinam przekwitniete kwiaty - tylko w tych odmianowych, bo w zwyklych licze na rozsianie i dopiero wiosna je z kwiatow oczyszczam.

Dziękuję Zoja. Dziś też jeszcze u Wioli przeczytałam. Ja właśnie zebrałam nasiona i zastanawiam się kiedy teraz je posia,czy do doniczek czy do gruntu i kiedy
zoja 09:41, 14 paź 2018

sarenka napisał(a)

Dziękuję Zoja. Dziś też jeszcze u Wioli przeczytałam. Ja właśnie zebrałam nasiona i zastanawiam się kiedy teraz je posia,czy do doniczek czy do gruntu i kiedy

Siej od razy do gruntu.
Wiosna wzejda. Takie trzymane w domu to chyba przed wysiewem trzeba przemrozic.
Wiolka5_7 10:33, 14 paź 2018

Zgadzam się z Zoją,siej teraz do gruntu...wiosną ci wzejdą....ja tak robiłam zeszlej jesieni i mam nowe sadzonki dla mamy
sarenka 13:59, 14 paź 2018

Dzięki dziewczyny.
To wysieje, tylko najpierw zamówię jeszcze inne nasiona.
Dzięki!
sarenka 17:04, 14 paź 2018

trochę na poprawę humoru zaczęłam sobie rysować napiszcie mi czy to ma sens czy od przodu też trawy, czy też Rozplenice czy miłować różne trawy? Narazie to plany, ale fajnie już sobie coś tam zacząć wyobrażać

Te 3 koła to drzewa
H- Sundae fraise
R- Rozplenica
Dwie kule na dole to Danica
Zapomniałam dorysować,że przy skrzynce cis ( kolumnowy czy taki szerszy? Sadzonki obie będę miała)
Jeszcze jeżówki by były
Co na obwódkę to pojęcia nie mam

Powiem tak, na głębokość szpadla maks 1,5 to myślę,że powinnam dac radę to odgruzować, ale czy wiecej to nie gwarantuje

Dziś miałam malować płot lamelowy,żeby w weekend już go zawiesić od strony nieużytku....jutro będę malować, jak cebulki będą się moczyć. Myślę,że 30-40 min je potrzymał w tym roztworze
Anda 17:23, 14 paź 2018

Megi, a ta rabata to która na planie?

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sarenka 17:25, 14 paź 2018

Anda napisał(a)
Megi, a ta rabata to która na planie?

o tym,zeby napisać to już nie pomyślałam to jest nr 3.
Ta przy wjeździe,co graniczy z działką obok.
Anda 17:35, 14 paź 2018

Ok, to już wiem A podasz jeszcze wymiary rabaty?

Na jakie drzewka się zdecydowaliście?

Same pytania na początek

Nie sadziłabym tam hortensji. Jako jedyne musiałabyś je mocno podlewać. Jeśli zamiast nich posadziłabyś tam coś bardziej sucholubnego, to miałabyś z tą rabatą bardzo mało roboty. Oczywiście pierwsze dwa lata musiałabyś podlewać trochę bardziej, ale potem już mniej.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sarenka 17:47, 14 paź 2018

Ewa,nie zdecydowaliśmy się jeszcze na drzewka :/
Szerokość rabaty to 150+60 czyli 210cm które mogę obsadzić długość to około 10,5 m . Przy domku dzieci odliczylam 60 cm do Tui Danica to tak,żeby przejść swobodnie
Coś sucholubnego? Może być, ale to nie wiem co
A może tam od tyłu,że tak powiem,to Miskant Klein fontane zamiast rozplenicy?
Anda 17:56, 14 paź 2018

Rozplenica powinna dać radę. Miskanty chyba więcej wody potrzebuję. Rozplenice bym zostawiła Dałabym tam dużo wysokich rozchodników. Z wyższych bylin parę sztuk Perovskiej, ze średnich ewentualnie parę sztuk Phlomis tuberosa. Przy rozchodnikach Gaurę (tylko nie wiem, jak z jej zimowaniem u Ciebie, bo może dać radę). Na brzegu rabaty Thymus x citriodorus 'Silver Queen'.

Edit: proso rózgowate na pewno dobrze rośnie na suchym, ono jest raczej wysokie, więc nadaje się na tył rabaty.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies