Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

sarenka 12:05, 25 cze 2019

i z tarasu widać to miejsce na wąska rabatę
sarenka 12:54, 25 cze 2019

A a długa i wąską to poszerzyć? Jakieś 50 cm myślę że zgoda bylaby
makadamia 12:55, 25 cze 2019

Alleluja - wreszcie wszystko widzę i wiem o czym mówię.
Domyślam się, że taki ekshibicjonizm był dla Ciebie trudny do przełknięcia, więc tym bardziej postaram się pomóc, żeby wysiłek nie poszedł na marne

makadamia 13:03, 25 cze 2019

sarenka napisał(a)

O, tutaj już widać, że zrobiłam błąd, bo zasugerowałam się rysunkiem Ewy i myślałam że schody z tarasu są już zrobione a tutaj brak.

Takie schody to bardzo wygodna rzecz. Trudno będzie Wam bez nich obyć, jak już zaczniecie korzystać z tarasu. Planujecie zrobić? Jeśli tak, to sugerowałabym raczej z tego boku, który widać na tym zdjęciu, żeby były wyjście na trawnik, a nie w rabatę
makadamia 13:04, 25 cze 2019

sarenka napisał(a)
A a długa i wąską to poszerzyć? Jakieś 50 cm myślę że zgoda bylaby

Będziemy negocjować
makadamia 13:10, 25 cze 2019

sarenka napisał(a)
Asia, daj znać czy te zdjęcia są ok

Tu zdjęcie z.drogi,po prawo nie nasza działka

Na borówkach szkielet folii, na to będzie siatka chroniąca od ptaków.

Na tych zdjęciach widać, że miejsce pomiędzy borówkami a żywopłotem po prostu się marnuje na rabatę. Widać ją tylko z podjazdu, a od strony domu jest zasłonięta. Nie wiem, jakie są możliwości zmiany na tym etapie tworzenia ogrodu, ale jak bym ten kawałek przeznaczyła na warzywnik lub maliny, a miskanty posadziła z prawej strony borówek, żeby trochę przesłonić tą siatkę od strony domu.
sarenka 13:19, 25 cze 2019

makadamia napisał(a)
Alleluja - wreszcie wszystko widzę i wiem o czym mówię.
Domyślam się, że taki ekshibicjonizm był dla Ciebie trudny do przełknięcia, więc tym bardziej postaram się pomóc, żeby wysiłek nie poszedł na marne

no nie ukrywam, że ciężko wstawiać mi takie zdjęcia

makadamia napisał(a)

O, tutaj już widać, że zrobiłam błąd, bo zasugerowałam się rysunkiem Ewy i myślałam że schody z tarasu są już zrobione a tutaj brak.

Takie schody to bardzo wygodna rzecz. Trudno będzie Wam bez nich obyć, jak już zaczniecie korzystać z tarasu. Planujecie zrobić? Jeśli tak, to sugerowałabym raczej z tego boku, który widać na tym zdjęciu, żeby były wyjście na trawnik, a nie w rabatę

Planujemy planujemy, tylko nie wiem kiedy....mają być na tą stronę, ale jakie mają być, i w ogóle z czego taras to nie wiem jeszcze....

makadamia napisał(a)

Na tych zdjęciach widać, że miejsce pomiędzy borówkami a żywopłotem po prostu się marnuje na rabatę. Widać ją tylko z podjazdu, a od strony domu jest zasłonięta. Nie wiem, jakie są możliwości zmiany na tym etapie tworzenia ogrodu, ale jak bym ten kawałek przeznaczyła na warzywnik lub maliny, a miskanty posadziła z prawej strony borówek, żeby trochę przesłonić tą siatkę od strony domu.

Nie moga tam być maliny ani warzywa bo są druty z których ptaki się załatwiają. No i właśnie na samym początku tam był maliniak, ale został zlikwidowany właśnie z tego względu.
Myślałam, że tam ze 3 drzewka dać...
Niby borwki zasłaniają, ale i tak widać na wylot przez borówki, one chyba większe u gęściejsze nie będą.
Od strony sąsiadów będzie płot lamelowy,gotowy czeka od zeszłego roku.

Tam jeszcze zostało sporo do zerwania i przekoapnia- najgorszy fragment. I kompostownik do rozwalenia,świerk do wykopania i rozłogi pokrzyw...tam jest tak twardo, że wideł wbić nie mogę, ale zaczęłam już powoli tam kopać.
sarenka 13:23, 25 cze 2019

makadamia napisał(a)

Będziemy negocjować
ok

Na zdj nr 2 widać przy domu miejsce na chodnik i miejsce na wąska rabatę- coś tu chce posadzic bo nie chce mi się wysiewać trawy, e zima śnieg może spadać. Narazie rosną tawuły. To też czeka na moje kolejne przekopanie...

Muszę wszystkie te drzewka spisać co mi piszecie
makadamia 13:24, 25 cze 2019

sarenka napisał(a)

Tu zdjęcie z.drogi,po prawo nie nasza działka

Tak jak pisałam: nie wiem, jakie zmiany można wprowadzić, a jakie nie przejdą, więc na razie rzucam po prostu różne pomysły, a Ty mów, co się da zrobić, a co nie.

Domek dla dziecka stoi przy podjeździe pewnie ze względu na cień i żeby dziecię było na widoku.

Dziecię będzie jednak potrzebowało coraz mniej troski rodzicielskiej, a zabawki walające się na podjeździe z pewnością nie bawią małżonka, który chce po pracy szybko zaparkować samochód i zabrać się za obiad.

Rozważałabym przeniesienie miejsca do zabaw w ten róg ogrodu, gdzie wcześniej narysowałam wiąza wredei. Zrobić placyk, na razie postawić ten domek, a jak wyrośnie z domku, to inne atrakcje będzie można tam zrobić.
makadamia 13:28, 25 cze 2019

sarenka napisał(a)

Tą rabatkę przydałoby się poszerzyć, żeby zrobić nasadzenia, które ładnie otulą i zmiękczą bryłę domu. Przed rabatką zrobić ścieżkę od tarasu do podjazdu - to będzie intensywnie uczęszczany szlak

Postaram się to później rozrysować