Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

makadamia 13:33, 25 cze 2019

sarenka napisał(a)

Planujemy planujemy, tylko nie wiem kiedy....mają być na tą stronę, ale jakie mają być, i w ogóle z czego taras to nie wiem jeszcze....

Nie moga tam być maliny ani warzywa bo są druty z których ptaki się załatwiają. No i właśnie na samym początku tam był maliniak, ale został zlikwidowany właśnie z tego względu.
Myślałam, że tam ze 3 drzewka dać...
Niby borwki zasłaniają, ale i tak widać na wylot przez borówki, one chyba większe u gęściejsze nie będą.
Od strony sąsiadów będzie płot lamelowy,gotowy czeka od zeszłego roku.

Tam jeszcze zostało sporo do zerwania i przekoapnia- najgorszy fragment. I kompostownik do rozwalenia,świerk do wykopania i rozłogi pokrzyw...tam jest tak twardo, że wideł wbić nie mogę, ale zaczęłam już powoli tam kopać.

Pod nogami najprzyjemniejsze jest drewno, i wtedy można wszystko z drewna: i taras, i zadaszenie, i schody...

Problemu z ptakami nie przewidziałam
Ja bym posadziła w tym miejscu borówki: skoro są zasłonięte siatką, to niech pada na siatkę.
Ale widzę, że obrzeża porobione, odkręcanie tego to będzie ciężka, niepotrzebna robota.
Do przemyślenia ten temat.
sarenka 13:43, 25 cze 2019

makadamia napisał(a)

Tą rabatkę przydałoby się poszerzyć, żeby zrobić nasadzenia, które ładnie otulą i zmiękczą bryłę domu. Przed rabatką zrobić ścieżkę od tarasu do podjazdu - to będzie intensywnie uczęszczany szlak

Postaram się to później rozrysować

Tak myśleliśmy,że chodnik przy dommu bo tu dużo śniegu spada,a ciut dalej rabata bo tam już mniej. Rabata z trawami łączy się z nią. Myślisz, żeby poszerzyć? Fakt, że dosyć wąska jest, jakis metr szerokości
Aż się ucieszy bo ekobordy będzie trzeba wtedy wyjąć
Domku przenosić nie będziemy- tu jest dobrze,a o dziwo zabawki mało kiedy na podjeździe są, aż sama jestem zaskoczona raczej roznoszą do babci na działkę może kiedyś się przeniesie.
Tylko ten rok mam na ciezkie prace ogrodowe, czyli zrywanie i przekopywanie. Jutro idę do fizjo, zobaczymy czy będę mogła dalej to robic
sarenka 13:45, 25 cze 2019

makadamia napisał(a)

Pod nogami najprzyjemniejsze jest drewno, i wtedy można wszystko z drewna: i taras, i zadaszenie, i schody...

Problemu z ptakami nie przewidziałam
Ja bym posadziła w tym miejscu borówki: skoro są zasłonięte siatką, to niech pada na siatkę.
Ale widzę, że obrzeża porobione, odkręcanie tego to będzie ciężka, niepotrzebna robota.
Do przemyślenia ten temat.
siatka jest w planach- później cały stelaż musi stąd zniknąć bo nie chce na to patrzeć przez 3/4 roku

No właśnie drewno- trzeba to podliczyć
sarenka 14:13, 25 cze 2019

Asiu, myślisz, żeby z czasem Annabelle wysadzić z tej długiej rabaty i dać drzewka i ławeczkę?
To na chwilę obecną zamówię wreszcie te jeżówki i brunnere i seslerie jesienna. I za ppdpwoedzia April dam je do doniczek i będę dołować

Nie pamiętam czy mówiłam, ale znalazłam w okolicy tuje Mirjam- jak się uda to jutro kupię te 3 sztuki w i dam na tą rabatę z trawami. Chciałabym jeszcze aurelki tam dać no i jeżówki bo łyso póki co jest
Anda 15:14, 25 cze 2019

makadamia napisał(a)

O, tutaj już widać, że zrobiłam błąd, bo zasugerowałam się rysunkiem Ewy i myślałam że schody z tarasu są już zrobione a tutaj brak.

Takie schody to bardzo wygodna rzecz. Trudno będzie Wam bez nich obyć, jak już zaczniecie korzystać z tarasu. Planujecie zrobić? Jeśli tak, to sugerowałabym raczej z tego boku, który widać na tym zdjęciu, żeby były wyjście na trawnik, a nie w rabatę

Ja zaplanowałam schody wychodzące w rabatę? Niemożliwe Schody schodzą w stronę trawnika, a raczej ścieżki na nim Na moim planiku szare były schody i ścieżki, a rabaty i wysokie donice przy tychże schodach brązowe
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sarenka 15:18, 25 cze 2019

Ewa, Ty też pisałaś o schodach w strone trawnika- mam bardzo słaba pamięć, ale to pamiętam

Wczoraj znalazłam na nektarynce najprawdopodniej opuchlaka- drugiego w tym roku. Drzea owocowe one też lubią?
Zastanawiam się czy nie kupic nicieni i nie wpuścic ich do gleby...
sarenka 15:19, 25 cze 2019

Mam pytanie- czy jest jakis sposób by sprawnie i szybko odszukać w swoim wątku np zdjecie czy rysunek? Jest jakas opcja zaawansowana wyszukiwania?
Dominika11 19:44, 25 cze 2019

sarenka napisał(a)
Asia, Dominika- na to liczę uspokoilyscie mnie

Jakby co to ja poproszę o zdjęcia tych Brunner co macie - tu u mnie w wątku to sobie pooglądam
moja wygląda tak

anabuko1 22:11, 25 cze 2019

sarenka napisał(a)
i z tarasu widać to miejsce na wąska rabatę

Fajnie się robi.
Podoba mi się ten szpaler zurawkowy
sarenka 22:19, 25 cze 2019

Aniu,a mężowi mojemu nie fakt, że od słońca nie są zbytnio atrakcyjne

Dominika- to Jack Frost? Ja chcę kupić, ale jak wakacje są to w ogóle nie mam kiedy kompa włączyć żeby kupić