Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

sarenka 17:14, 23 sie 2020

I u mnie pędraki. Duuuzo pędraków. Miałam darń zrywać żeby rabatę poszerzyć,ale można ją było zdjąć rekoma

Zerwałam na szerokość jakoś tak 20-40 cm na długość jakieś 10 metrów może więcej i jakieś 40-50 pędraków zlikwidowałam
Nowa12 20:14, 23 sie 2020

Mony Blanc super. Zazdroszczę . Drugiego judaszowca niedawno kupiłam i dzisiaj posadziłam. Pędraki niestety też mam i nie mogę się ich pozbyć. P-drakol nie pomógł mimo 3 oprysków.
W przyszłym roku spróbuję z innymi preparatami.
sarenka 20:21, 23 sie 2020

Nowa12 napisał(a)
Mony Blanc super. Zazdroszczę . Drugiego judaszowca niedawno kupiłam i dzisiaj posadziłam. Pędraki niestety też mam i nie mogę się ich pozbyć. P-drakol nie pomógł mimo 3 oprysków.
W przyszłym roku spróbuję z innymi preparatami.
to chyba najładniejsze hortensje

Jeśli piszesz,że p-drwkol nie działa to pomyślę nad czymś innym. Jeszcze o Nemasys czytałam,ale nie wiem czy to neo za słabe. Będziemy raczej zakaldac nowy trawnik bo w sumie to trawnika już nie ma, mało jest miejsca gdzie darń się trzyma podłoża.

Lecę judaszowca u Ciebie zobaczyć. Jakoś mi się wydaje,że najczęściej spotykane jest wielopniowe drzewo
Nowa12 20:35, 23 sie 2020

sarenka napisał(a)
to chyba najładniejsze hortensje

Jeśli piszesz,że p-drwkol nie działa to pomyślę nad czymś innym. Jeszcze o Nemasys czytałam,ale nie wiem czy to neo za słabe. Będziemy raczej zakaldac nowy trawnik bo w sumie to trawnika już nie ma, mało jest miejsca gdzie darń się trzyma podłoża.

Lecę judaszowca u Ciebie zobaczyć. Jakoś mi się wydaje,że najczęściej spotykane jest wielopniowe drzewo

Też spróbuję na wiosnę ten Nemasys albo Larvanem. Cena mnie na razie powstrzymywała.
Ja mam Forest Pansy to on rośnie sporo na szerokość. O ile dorośnie bo to jednak wrażliwe rośliny są.
sarenka 07:21, 24 sie 2020

Nowa12 napisał(a)

Też spróbuję na wiosnę ten Nemasys albo Larvanem. Cena mnie na razie powstrzymywała.
Ja mam Forest Pansy to on rośnie sporo na szerokość. O ile dorośnie bo to jednak wrażliwe rośliny są.

Czytałam,że jesień to dobry czas żeby likwidować pędraki bo choć cykl trwa 4-5 lat.
My zrobimy wertykulację
Potem czymś się spryskać ( nie jestem zwolennikiem używania chemii w ogrodzie) a potem będziemy przekopywać glebogryzarka i od nowa trawnik zakładać
sarenka 12:14, 24 sie 2020

Byłam w szkółce i są platany alphen's globe,a jakże,ale cena jak dla mnie za wysoka. Może jednego się słyszę żeby posadzić przy podjeździe,ale nadal brak drzew do posadzę ja od strony sąsiada jak i przy tujach
Zakrecona 14:13, 24 sie 2020

Megi ale się dzieje u Ciebie

Ja miałam jakiegoś czarnego grzyba na trzmielinach, spryskałam jakimś grzybobójczym do róż

Nie wiem czy zrobiłam dobrze, ale pomogło
Dorii 14:25, 24 sie 2020

A może kolumnowe np grab lukas, jarząb autum spire flanrock, ambrowiec kolumnowy.
sarenka 14:49, 24 sie 2020

Dorii, chyba się poodam i kupię wersje kolumnowa,a tylko przy podjeździe dam normalnie z korona ...
Tego Ambrowca Slender szukałam,ale jakoś nie widziałam go w szkółkach,tylko online zostaje
Na jastrząba mąż się za bardzo nie chcial zgodzić
A grab pasował nas.
Co prawda od strony sąsiadów chcieliśmy się osłonić bo będzie tam dom ( ale też jesteśmy ograniczeni drutami) ale już jestem na tyle zrezygnowana, że nie chce mi się już nic szukać :/

Załamka :/
Dorii 16:08, 24 sie 2020

A może coś szczepionego, niekoniecznie kulistego. Jak chcecie się osłonić to kolumnowe nie bardzo, chyba że dość blisko od siebie.

To moze Wiśnia kazan, ona ma koronę w kształcie odwróconego stożka. I jest raczej łatwo dostępna.

A do jakiej wysokości może dorastać?