Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

sarenka 19:14, 04 paź 2015

Marga napisał(a)
Sarenka, juz jest dużo lepiej niż było Daj sobie trochę czasu, a po jakimś czasie sama wpadniesz na to co tam posadzić.
Ja bym korę zostawiła, chyba że halne wieją u Ciebie
Macham

Marga- no własnie halny nie wieje

Myślałam, że pomysł z korą był dobry, liczyłam na rady- teraz już za późno i przez najbliższe kilka lat będzie tam kora.

Nic innego poza korą nie wchodzi w grę-ze względu na cenę. Spróbuję spod spodu wybrać ziemi trochę,żeby obnizyć teran,ale to może za tydzień uda mi się. Na wiosnę planuję posadzć tam trawki:
Hakonechloa All Gold -tylko czy ona nie będzie za wysoka,żeby dac ja przed żurawki?Kojarzy mi się,że kostrzewa jest chyba dosyć niska
Mam tez tam 2 szersze miejsca i tam nie wiem co posadzić??Tak,żeby się misz masz nie zrobił.Kolejne trawy to już za dużo tego będzie

Będę miała jeszcze budleje, trawy pampasowe- białą i różową, i jeszcze Fireworks no i All Gold.

Rady są mile widziane
Dominika11 20:11, 04 paź 2015

sarenka napisał(a)

Czemu?

Tzn będzie pewni, ale co innego miałam dać na rarabate?
Chciałam ja dzisiaj poprawić bo wczoraj nie zdążyłam no i dzisiaj tez czasu zabrakło :/

Wiem,że szału nie ma,ale lepiej to wygląda niż goła ziemia.przynajmniej wg mnie.
Żle mnie odebrałaś - kora jak najbardziej niech tam zostanie - fajnie to wygląda, chodziło mi o jakiś ogranicznik, bo mi zawsze się walała wywiana lub zwierzaki wywaliły.
AnnaCh 21:12, 04 paź 2015

sarenka napisał(a)

Fajnie to wygląda, na wiosnę dasz trawki i będzie super. Co do kory, to masz tam jakieś obrzeże? Może coś daj, a kiedyś wymienisz sobie na kostkę. Nie mówię o drogich ekobordach, może coś tańszego, żeby kora nie zlatywała.
Marga 21:48, 04 paź 2015

Sarenko, kora na rabacie to bardzo dobry pomysł Sama bym juz miała wykorowane rabaty gdyby mnie było stać. Na razie kupiłam kilka worków. Jak to sie mówi: małymi kroczkami do celu
sarenka 04:54, 05 paź 2015

Marga - korę kupiłam po 3 zł za worek a u Ciebie po ile jest?

Dominika, Ania- obrzeża,ekobordy, kupiliśmy jakiś czas temu,ale czasu nie ma na ich ułożenie :/ U mnie dużym problemem jest to,że nas najczęściej nie ma od rana do właściwie nocy juz bo niestety ciemno robi się coraz wcześniej...
Marga 07:16, 05 paź 2015

Megi, najtańsza kupowałam w OBi po 8zł, ale reklamowałam bo była zapleśniała. Ateny kupiłam kilka worków po 10. Zostawię sobie je do przykrycia roślin na zimę. 3zł/worek to bardzo dobra cena
sarenka 07:27, 11 paź 2015

Marga -To nie faktycznie dużo taniej płaciłem,ale za Ateneum to za firmę trzeba płacić.

Mam nadzieję, że na mojej pleśni nie było ( a do 1 worka nie jestem pewna), ale ciemno było wtedy.

Mieliśmy pod borówki wysypac korę,no ale przez tą pogodę niedawno rady- szkoda,szkoda,bardzo szkoda

Piękny mróz się zaczyna.musze poczytać co mam zrobić z różami, czym Hakuro zabezpieczyć, czy inne rośliny wymagają odkrywania.

Niestety z braku czasu nie jestem przygotowana do zimy

Te rośliny co wrzucałem zdj- dzwonek jakiś tam- w doniczkach wstawiłam do domu bo nie niestety nie zdobyłam informacji czy he posadzić czy zostawić w donicach.

Mój trawnik... Hmmm. Cóż.zobaczymy na wiosnę
Marga 09:41, 11 paź 2015

Przykrywaj, bo będziesz żałowała jak ja. Wymroziło mi wszystkie nowo posadzone hosty bo nie przykryłam (wszyscy mówili że hosty to są wytrzymałe). Do połowy podsypałam je tylko korą, jedna noc i po hostach. Ciekawe czy odbiją na wiosnę.
AnnaCh 09:50, 11 paź 2015

Monika, hosty to raczej odbiją, zawsze liście zamierają na zimę, a na wiosnę wychodzą. One nie są zimnozielone.

Magda, hakuro to raczej jak chwast rośnie i nie trzeba jej zabezpieczać. One uwielbiają cięcie, tylko już teraz nie tnij Ładnie się wtedy zagęszczają, od wiosny zaczniesz i zobaczysz jaką będziesz miała gęstą kulę
sarenka 17:33, 11 paź 2015

Marga - ja nie mam za wiele roślin,parę bukszpanikow maleńkich ( czymś je Trzeba zabezpieczyć,ale czym?) kilka ciut większych,ale chyba się nie przyjęły.
Mam różę Bonica sztuk 4 i taką biała na "S", ale jakieś chorobsko musiało ją zaatakować bo plamy na liściach ma. No i lawenda,żurawki i Danica. To tyle roślin.
O hakuro czytałam,że lepiej byłoby na zimę zabezpieczyć.

Tylko,że ja nie wiem jak to się robi no i czym????? Taki ze mnie ogrodnik od siedmiu boleści póki co :/