Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

sarenka 18:08, 28 mar 2017

Zoja i to każdy paczek to oddzielna sadzonka może być? Może jutro lub w weekend by się udało

Powiedzcie mi czy wertykuloeac taki trawnik- dopiero będziemy zaczynać go granic. Posiada został na jesieni 2015. Zaraz zdj pokażę

Tyle rzeczy na głowie, że nie wiem co się dzieje, nie wiem za co się łapać....
sarenka 18:10, 28 mar 2017

zoja 20:04, 28 mar 2017

Zobacz tu jest artykuł Daniusi:
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/315-rozchodniki-okazale-byliny-dla-poczatkujacych-i-zaawansowanych

i jego fragment:
Po ustaniu wiosennych przymrozków stare łodygi wycinamy. Z reguły pojawiają się już nowe, młode przyrosty, które wyglądają jak różyczki brokułów. Rozchodniki mają tendencję do "łysienia" środka kępy. Należy wówczas pobrać zewnętrzne, zdrowe i silne kawałki kępy i posadzonkować je od nowa w terminie od marca do maja

Najpewniejszy sposób rozmnażania to podział karpy. Wiosną kępę wykopujemy i dzielimy ostrym nożem lub szpadlem na części, odrzucając najstarsze, zewnętrzne fragmenty. Takie kępki sadzimy i już w tym roku będą dość duże i okazałe.

- ale powiem Ci, że ja bym ich po jednej kapustce nie dzieliła - bo nie będzie efektu, dzieliłabym po kilka, a za rok znowu
zoja 20:08, 28 mar 2017

Ja teraz nie bede dzielic bo zrobilam to jesienia - pocielam nozem bryle korzeniowa tak ze kazda lodyge posadzilam oddzielnie. Teraz wygladaja przewaznie tak:

Bedzie ladna kepka
zoja 21:12, 28 mar 2017

Megi zobacz tutaj
Wymarzony sielankowy ogród:
"rozchodniki zostały podzielone, wyszło mi 28 sztuk takich małych kupeczek
"
Marga 21:12, 28 mar 2017

Megi, mój trawnik też był posiany w 2015, mało o niego dbałam, ani razu nie nawoziłam ....ale jakoś innacze wygląda. Normalnie jest zielony (trawa już rośnie), więc moze wertykulacja faktycznie by się twojemu przydała. Popytaj jeszcze na wątku o pielęgnacji trawników, bo ja expertem nie jestem.
sarenka 10:46, 29 mar 2017

Zoja- to zobaczę jak to w weekend będzie z czasem i może bym podzieliła na 2-3 części. Dzieki

Marga- trawnik był nawożony, byl graniony na jesień i teraz jest mega dużo tego mulczu czy jao to się zwie. Jesli nie uda mi się wertykulatora pozyczyć to zacznę grabic może nawet juz dzisiaj o ile deszcz sie nie rozpada.
Muszę siewnik kupić do nawozów. Żebym nie zapomniała
zoja 18:56, 29 mar 2017

Powodzenia
sarenka 16:19, 31 mar 2017

Nie mogę dodać zdjęcia, ale dużo tej suchej trawy udało sie wyciągnąć z trawnika. Teraz kupię polifoske i azofoske i po niedzieli posypie się

Hortki nic nie puszczają żadnych pączków :/ jutro je posadze i nawozy dam

Zoja- ten rozchodnik to dla mnie wyzwanie!!!
zoja 17:28, 31 mar 2017

Megi moje hortki tez jeszcze nic nie puszczaja - moze poza anabelka jedna