Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sprzeczność w ogrodzie

Sprzeczność w ogrodzie

Jana 21:37, 25 maj 2016

07_Rene napisał(a)

Róże się głęboko korzenią, więc powinny sobie dać radę nawet w suchym miejscu (część moich rośnie pod balkonem, wody mają tyle ile im dam), ale przez pierwszy sezon musisz je wspomóc Nawóz to najlepiej specjalnie dedykowany do róż - może być z florovitu, bo dziewczyny go chwalą
Przez to głębokie korzenie, róże najlepiej podlewać rzadko, a obficie, żeby woda dotarła do głębszych warstw ziemi. Gdzieś kiedyś czytałam ile wody na jeden krzaczek musi być, ale nie pamiętam. Ja leje raz w tygodniu po 2,5l, a w lato nawet po jednej konewce 5l pod jedną różę. Dlatego moje róże mają takie misy z ziemi zrobione, żeby woda nie rozlewała się wszędzie tylko prosto w korzeń szła.

Piękne piwonie
Hortensji ogrodowej o włos dziś nie kupiłam ale wiem, że u mnie na razie wygwizdów i nic by z nich nie było.

ja już hortensji ogrodowej nie kupię, nie jest na mój klimat, niestety......czytałam, że swoją różę wyciełaś,szkoda...w piąte kupię nawóz do róż plus banany plus woda jak radzisz, faktycznie ja podlewam co 2 dni ale niedużo
Jana 21:38, 25 maj 2016

anabuko1 napisał(a)
Piękna piwonia.
Ja mam tez kilka nowych róz,Tych odmianowych z Floribundy, to raczej się nie obawiam,ze jest inaczej.
Ale mam tez takie za niskie ceny ( w ogrodniczym )do nowego ogrodu kupowane.Tych jestem ciekawa
nie mogę się doczekać u Ciebie ich spektaklu
Jana 21:39, 25 maj 2016

07_Rene napisał(a)

20l to sporo. Może ja za mało leję? Tylko u mnie raczej glina to słabo wsiąka i długo trzyma wodę.
dużo lejecie wody, ja zdecydowanie mniej, może to dlatego?
Jana 21:41, 25 maj 2016

Anda napisał(a)

W tym roku podlewaj, aby sie dobrze i gleboko ukorzenily. Moje w pierwszym roku podlewalam tak co 5-7 dni, ale na raz dostawaly tak 20L wody. Wtedy woda idzie gleboko. Mialam taka tame z ziemi zrobiona dookola rozy, aby woda nie splywala na boki. Pelne slonce do 14 to nic takiego. Tylko nie podlewaj na liscie

Doczytalam, ze Renia juz Ci tez doradzila
ja mam róże na takim wzniesieniu i dodatkowo woda spływa, jest tam glina, chyba też zrobię dołek, może to pomoże
Jana 21:42, 25 maj 2016

gobasia napisał(a)

Ja na swoją ogrodową też się obraziłam...nie okrywałam jej na zimę tylko zrobiłam mały kopiec z kory....wypuścila moc pędów od dołu ,teraz czekam czy zakwitnie ...jeśli nie to ją wyrzucę
ja mam to samo, na dole puszcza, a u góry nie, nie wiem teraz czy to wycinac czy jeszcze puści
Jana 21:58, 25 maj 2016

Anda napisał(a)

Sporo, ale ja sie tak nauczyłam od różomaniaków tutejszych i w sumie różom to na dobre wyszło. Też mam glinę. Jak słabo woda wsiąkała, to czekałam i dolewałam, jak już wsiąkła. Czasem przed podlaniem sprawdzałam palcem, na jakiej głębokości gleba jest sucha i podlewałam dopiero dzień albo dwa później jeśli była wilgotna.
ja czasem tak robię, że podlewam na dwa razy aby ziemia nasiąkła i lepiej przyjmowała wodę
Marga 08:44, 26 maj 2016

Jana napisał(a)
czarne na tle host skradły moje serce

Moje też! Chyba skradnę Ci pomysł, bo wygląda to cudnie

Hortki ogrodowe i ja dostałam w prezencie. No i oczywiście wymarzły i odbijają. Zaczekam jeszcze i albo dam je na kompost albo do donic i do garażu na zimę, nawet nie wiem na jaki kolor kwitną.
gobasia 12:45, 26 maj 2016

Jana napisał(a)
ja mam to samo, na dole puszcza, a u góry nie, nie wiem teraz czy to wycinac czy jeszcze puści
ja nie wycinam ,może przydadzą się za podpórki ,prawie już ich nie widać
Jana 15:09, 26 maj 2016

Marga napisał(a)

Moje też! Chyba skradnę Ci pomysł, bo wygląda to cudnie

Hortki ogrodowe i ja dostałam w prezencie. No i oczywiście wymarzły i odbijają. Zaczekam jeszcze i albo dam je na kompost albo do donic i do garażu na zimę, nawet nie wiem na jaki kolor kwitną.
ja dałabym do donic bo są piękne ale nie mam miejsca.....szkoda
Jana 15:10, 26 maj 2016

gobasia napisał(a)
ja nie wycinam ,może przydadzą się za podpórki ,prawie już ich nie widać
a moje wyglądają tak, moim zdaniem nie zakwitną