Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sprzeczność w ogrodzie

Sprzeczność w ogrodzie

olga80 22:49, 24 maj 2016

Piwonia piękna U mnie też już kwitną i cieszą bardzo. Pozdrawiam.
ag_zie 23:26, 24 maj 2016

Czytałam ostatnio o różach - aby szybko uzupełnić im brakujące składniki to podlewane są miksowanymi skórkami banana ot taka ciekawostka możesz na swoich wypróbować
07_Rene 08:59, 25 maj 2016

Jana napisał(a)
te róże to tegoroczny nabytek z Biedry, wsadzałam wczesną wiosną, jest tam sucho i do 14 pełne słońce, mało która roślinka mi tam przeżyła, np tawuły w tym miejscu miały spalone liście

Róże się głęboko korzenią, więc powinny sobie dać radę nawet w suchym miejscu (część moich rośnie pod balkonem, wody mają tyle ile im dam), ale przez pierwszy sezon musisz je wspomóc Nawóz to najlepiej specjalnie dedykowany do róż - może być z florovitu, bo dziewczyny go chwalą
Przez to głębokie korzenie, róże najlepiej podlewać rzadko, a obficie, żeby woda dotarła do głębszych warstw ziemi. Gdzieś kiedyś czytałam ile wody na jeden krzaczek musi być, ale nie pamiętam. Ja leje raz w tygodniu po 2,5l, a w lato nawet po jednej konewce 5l pod jedną różę. Dlatego moje róże mają takie misy z ziemi zrobione, żeby woda nie rozlewała się wszędzie tylko prosto w korzeń szła.

Piękne piwonie
Hortensji ogrodowej o włos dziś nie kupiłam ale wiem, że u mnie na razie wygwizdów i nic by z nich nie było.

anabuko1 10:32, 25 maj 2016

Piękna piwonia.
Ja mam tez kilka nowych róz,Tych odmianowych z Floribundy, to raczej się nie obawiam,ze jest inaczej.
Ale mam tez takie za niskie ceny ( w ogrodniczym )do nowego ogrodu kupowane.Tych jestem ciekawa
Anda 11:13, 25 maj 2016

Jana napisał(a)
te róże to tegoroczny nabytek z Biedry, wsadzałam wczesną wiosną, jest tam sucho i do 14 pełne słońce, mało która roślinka mi tam przeżyła, np tawuły w tym miejscu miały spalone liście

W tym roku podlewaj, aby sie dobrze i gleboko ukorzenily. Moje w pierwszym roku podlewalam tak co 5-7 dni, ale na raz dostawaly tak 20L wody. Wtedy woda idzie gleboko. Mialam taka tame z ziemi zrobiona dookola rozy, aby woda nie splywala na boki. Pelne slonce do 14 to nic takiego. Tylko nie podlewaj na liscie

Doczytalam, ze Renia juz Ci tez doradzila
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
07_Rene 13:06, 25 maj 2016

Anda napisał(a)

W tym roku podlewaj, aby sie dobrze i gleboko ukorzenily. Moje w pierwszym roku podlewalam tak co 5-7 dni, ale na raz dostawaly tak 20L wody. Wtedy woda idzie gleboko. Mialam taka tame z ziemi zrobiona dookola rozy, aby woda nie splywala na boki. Pelne slonce do 14 to nic takiego. Tylko nie podlewaj na liscie

Doczytalam, ze Renia juz Ci tez doradzila

20l to sporo. Może ja za mało leję? Tylko u mnie raczej glina to słabo wsiąka i długo trzyma wodę.
gobasia 13:15, 25 maj 2016

Jana napisał(a)
moja jedyna ogrodowa znowu przemarzła, one nie są na moje warunki atmosferyczne

Ja na swoją ogrodową też się obraziłam...nie okrywałam jej na zimę tylko zrobiłam mały kopiec z kory....wypuścila moc pędów od dołu ,teraz czekam czy zakwitnie ...jeśli nie to ją wyrzucę
Anda 17:40, 25 maj 2016

07_Rene napisał(a)

20l to sporo. Może ja za mało leję? Tylko u mnie raczej glina to słabo wsiąka i długo trzyma wodę.

Sporo, ale ja sie tak nauczyłam od różomaniaków tutejszych i w sumie różom to na dobre wyszło. Też mam glinę. Jak słabo woda wsiąkała, to czekałam i dolewałam, jak już wsiąkła. Czasem przed podlaniem sprawdzałam palcem, na jakiej głębokości gleba jest sucha i podlewałam dopiero dzień albo dwa później jeśli była wilgotna.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Jana 21:33, 25 maj 2016

olga80 napisał(a)
Piwonia piękna U mnie też już kwitną i cieszą bardzo. Pozdrawiam.
dziekuję, mam jeszcze jedną ale nie będzie kwitła bo tegoroczna
Jana 21:35, 25 maj 2016

ag_zie napisał(a)
Czytałam ostatnio o różach - aby szybko uzupełnić im brakujące składniki to podlewane są miksowanymi skórkami banana ot taka ciekawostka możesz na swoich wypróbować
wypróbuję ,u mnie dużo bananów się zjada....dziś przeczytałam, że dojrzałe banany są dobre na .... biegunkę