Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sprzeczność w ogrodzie

Sprzeczność w ogrodzie

Jana 19:35, 24 maj 2017

przepraszam, że mnie mało bo różne rzeczy się skumulowały ale coś tam działam np. przesadziłam dwa jałowce i coś tam jeszcze. Nasiona mam już wszystkie wysiane, 61 egzemplarzy aksamitek wsadziłam już do gazonów, ale to co mam na rozsadzie jest jeszcze w doniczkach bo nie ma czasu i pada...Muszę się przyznać, że ostatnio byłam w ogrodniczym i pierwszy raz w życiu poszłam oglądać iglaki wiosną je lubię z uwagi na przyrosty tylko dlatego je oglądałam bo wiosną przedogródek jest nudny, hosty nabierają masy dopiero w maju a reszta pusta, ma zostać ta duża tuja i docelowo hosty bo inne miejsce im nie odpowiada a ma być zimozielono.Rodki mnie nie kochają bo np. CW w tym roku wypuścił tylko liście i nie będzie kwitł. Mam też na stanie bardzo dużego bukszpana, którego mogłabym tam wsadzić tylko czy będzie pasować do tuji i host? co można zestawić z hostami i tują bo nie mam pomysłu? będę wdzięczna za Wasze odczucia a może wiecie kto i z czym zestawił tuje i hosty? M mnie teraz też męczy bo każe mi bym szybko rozrysowała projekt jak ma przebiegać kostka i mam narysować mu projekt ogrodu. Wiem, że korzystacie z jakiś programów, nie wiem gdzie je szukać i jak się nazywają jakieś fajne? z góry dziękuję
Wendy79 20:10, 24 maj 2017

U Ciebie pada, ale masz super! U nas już tak sucho było, że glina w skałę się zamieniła i pracowałam prawie w kopalni "znoju" Jak usłyszałam nad ranem, że pada, to aż się z łóżka zerwałam, żeby sprawdzić, że na pewno Tak, że dzisiaj w lekkim deszczu po południu hortensjową obrabiałam...
U mnie iglaków "niet", no oprócz cisów, ale też coś na nie spoglądam. Mam takie jedno miejsce, gdzie bym chciała jakąś ładną sztukę ( jodły mi się podobają) i jakieś małe kosodrzewiny na brzozową... Ach, ludzkie upodobania się zmieniają
AgataP 18:39, 25 maj 2017

Jana napisał(a)
przepraszam, że mnie mało bo różne rzeczy się skumulowały ale coś tam działam np. przesadziłam dwa jałowce i coś tam jeszcze. Nasiona mam już wszystkie wysiane, 61 egzemplarzy aksamitek wsadziłam już do gazonów, ale to co mam na rozsadzie jest jeszcze w doniczkach bo nie ma czasu i pada...Muszę się przyznać, że ostatnio byłam w ogrodniczym i pierwszy raz w życiu poszłam oglądać iglaki wiosną je lubię z uwagi na przyrosty tylko dlatego je oglądałam bo wiosną przedogródek jest nudny, hosty nabierają masy dopiero w maju a reszta pusta, ma zostać ta duża tuja i docelowo hosty bo inne miejsce im nie odpowiada a ma być zimozielono.Rodki mnie nie kochają bo np. CW w tym roku wypuścił tylko liście i nie będzie kwitł. Mam też na stanie bardzo dużego bukszpana, którego mogłabym tam wsadzić tylko czy będzie pasować do tuji i host? co można zestawić z hostami i tują bo nie mam pomysłu? będę wdzięczna za Wasze odczucia a może wiecie kto i z czym zestawił tuje i hosty? M mnie teraz też męczy bo każe mi bym szybko rozrysowała projekt jak ma przebiegać kostka i mam narysować mu projekt ogrodu. Wiem, że korzystacie z jakiś programów, nie wiem gdzie je szukać i jak się nazywają jakieś fajne? z góry dziękuję

tuje i hosty? jak masz wilgotno to może tawułki
zobacz sama

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=32769&start=560
ryska 23:13, 26 maj 2017

Tawułki to świetny pomysł, jedne z moich ulubionych roślin. Mam 12 szt. Vision in Red, dwie białe i teraz sobie kupiłam 5 szt. Color Flash Lime( wsadziłam te zamiast barwinka )
Jana 22:06, 28 maj 2017

Wendy79 napisał(a)
U Ciebie pada, ale masz super! U nas już tak sucho było, że glina w skałę się zamieniła i pracowałam prawie w kopalni "znoju" Jak usłyszałam nad ranem, że pada, to aż się z łóżka zerwałam, żeby sprawdzić, że na pewno Tak, że dzisiaj w lekkim deszczu po południu hortensjową obrabiałam...
U mnie iglaków "niet", no oprócz cisów, ale też coś na nie spoglądam. Mam takie jedno miejsce, gdzie bym chciała jakąś ładną sztukę ( jodły mi się podobają) i jakieś małe kosodrzewiny na brzozową... Ach, ludzkie upodobania się zmieniają
deszczu już nie ma i ciągle latam z konewką, marzy mi się czasem nawadnianie właśnie gusta się zmieniają ja zakochałam się w bylinach, lubię jak coś kwitnie...ogrody nowoczesne lubię oglądać u innych bo są takie uporządowane, czyste, zero chwastów i moim zdaniem prawie nie wymagają starań, przynajmniej tyle co w bylinowym. A w takim normalnym ogrodzie to ciągle chwasty i chwasty, czasami nie wiem jak z nimi walczyć. Ot taka natura ogrodnika....pierwszy raz popatrzyłam na iglaki bo widziałam kogoś kto ze zwykłego świerka zrobił gęste cudo, muszę zapytać jak to zrobił w przedogródku niestety zostanie tuja, będą hosty olbrzymie (3 lub 4), byliny mogłabym dać ale generalnie są tam pustki dlatego pomyślałam o zimozielonych iglakach lub czymś innym kosodrzewina mała fajnie wygląda, wypatrzyłam jedną
Jana 22:09, 28 maj 2017

AgataP napisał(a)

tuje i hosty? jak masz wilgotno to może tawułki
zobacz sama

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=32769&start=560
słońce tylko do południa, hosty tylko tam mogą być bo słońce je przypala a u mnie mało cienia niestety jest dość sucho, kilka tawułek mam ale szukam coś co cały rok będzie ozdobne bo tuja jest zielona cały rok, hosty dopiero od maja a reszta rabaty będzie świecić pustkami ...
Jana 22:11, 28 maj 2017

ryska napisał(a)
Tawułki to świetny pomysł, jedne z moich ulubionych roślin. Mam 12 szt. Vision in Red, dwie białe i teraz sobie kupiłam 5 szt. Color Flash Lime( wsadziłam te zamiast barwinka )
ja mam 2 różowe i 1 białą doczytałam niedawno, że trzeba je dzielić co jakiś czas chyba Gruszka pisała bo nawet nie wiedziałam
Jana 22:21, 28 maj 2017

Dzisiejszy obchód moje pierwsze orliki
Jana 22:24, 28 maj 2017

Orliki piwonia i czarny bez ma pączki
Jana 22:26, 28 maj 2017