Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Atacama pod lasem

Atacama pod lasem

chagall 23:26, 13 sie 2016

Marzenko, Karolu - to nasz pierwszy w życiu trawnik. Mam nadzieję, że trawa wzejdzie i przeżyje, bo praca była naprawdę bardzo ciężka.
chagall 22:32, 14 sie 2016

Dzisiaj dosadziłam w trójkątnej rabatce fiołki białe.
Rosły do tej pory w sadzie na piachu. Utworzyły dwie kępy, które podzieliłam na 10 części.
Myślałam wcześniej, żeby dosadzić tam trawy, ale mi nie pasowały do tujek miriam - za jasne i za żółte, a fiołki są soczyście zielone.
Mam nadzieję, że się ładnie rozrosną w nowych, wzbogaconych dobrym podłożem i korą warunkach.
Było:

Jest:
chagall 00:23, 15 sie 2016

I moja druga hortensja Limelight, która w porównaniu z tą na trójkątnej rabatce, której wszystkie kwiatostany już powoli różowieją, ma kwiatostany w różnym stadium rozwoju - od pąków, przez limonkowe, następnie kremowe do różowiejących.

MirellaB 17:43, 15 sie 2016

Można nie mieć dokończonych rabat, ale jak jest ładny zadbany trawnik to ogród od razu wygląda estetycznie

Bardzo ładne hortensje
Gruszka_na_w... 22:43, 15 sie 2016

Trawnik robiony niezwykle fachowo. Ależ się fajnie zrobi na froncie, kiedy się zazieleni. Będziecie się kłócić o prawo do pierwszego koszenia.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
chagall 23:18, 16 sie 2016

Podlewamy nasiona trawy dwa razy dziennie i wypatrujemy.
Na razie pod wierzch wychodzą tylko dżdżownice, które wykopują malutkie dziurki i ziemne kopczyki. Jest ich naprawdę dużo, ale to dobrze, bo to znak, że ten nasz ugór nie jest taki jałowy.
Wiem, że na pierwsze kiełki traw, a co dopiero koszenie, musimy jeszcze trochę poczekać.
Mam nadzieję, że będzie co kosić
chagall 19:57, 18 sie 2016

Wschodzi
AnnaCh 20:02, 18 sie 2016

No i super
To takie fajne uczucie jak się widzi te pierwsze najpierw brązowe źdźbła
Kawał dobrej roboty, gratulacje
chagall 00:17, 19 sie 2016

Wczoraj dojrzałam z bliska cieniutkie brązowo-czerwone niteczki, a dzisiaj z daleka widać zielony nalot
Wendy79 21:54, 19 sie 2016

Ależ Wam zazdroszczę tego siania i wschodzenia trawy. Bardzo chciałabym mieć już ten etap za sobą. Hortensje z trawami super!