Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Atacama pod lasem

Atacama pod lasem

chagall 12:31, 03 sie 2016

Dominiko - tak, kupiłam miskanty właśnie tam.
Gruszka_na_w... 00:25, 04 sie 2016

Kawał roboty odwaliłaś, ale efekt wyszedł świetny. Szpaler bardzo ładnie się prezentuje.
Mnie na tej trójkątnej zupełnie nie pasują te szmaragdy. Zajmują tylko miejsce.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
MirellaB 20:16, 05 sie 2016

Podzieliłaś Miskanta?
chagall 21:35, 05 sie 2016

Podzieliłam - zaczęłam dużym nożem kuchennym, potem przeszłam na piłę do drewna, a skończyłam siekierką. Przyznam się, że gdy czytałam, że to ciężka praca wymagająca czasami nawet siekiery, to myślałam, że to przesada - a przecież mój miskant nie był znowu taki duży.
Podzieliłam go na trzy i posadziłam między hortensjami Kyushu pod płotem.
W ten sposób mam trzy nowe miskanty po 3,33 zł za sztukę

Tego pierwszego, posadzonego tydzień wcześniej miskanta, postanowiłam nie ruszać. Po pierwsze zaczął wypuszczać nowe źdźbła, czyli chyba właśnie się przyjął, po drugie ładnie tam wygląda w całej swej okazałości, a po trzecie zobaczę co wyjdzie z tej mojej rąbanki i jeśli miskanty przeżyją, to może podzielę go na wiosnę.

Johanka77 21:42, 05 sie 2016

Super to wygląda! Jakie u Was wszystko dorodne sprzedają
Toszka 22:03, 05 sie 2016

Koniecznie musisz obficiej podlewać hortki. Przyjrzyj się uważnie jakie mają obwisłe liście. Wyściółkuj korą, to ziemia nie będzie tak szybko parować.

Świetna robota z miskantem
chagall 22:13, 05 sie 2016

Toszko - zdjęcia robione zaraz po wsadzeniu miskantów tuż przed wieczornym podlewaniem. Wszystkie rośliny dostały następnie dużo wody i już wstały. Niestety to totalna patelnia od południa i wszystkie nowo posadzone hortensje więdną w ciągu dnia przy takich upałach. W zeszłym roku osłaniałam jedną Limelight parasolem, ale nie mam pomysłu na cały szpaler.
chagall 22:29, 05 sie 2016

Toszko - ściółkowanie korą oczywiście w planach, ale na razie chcę jeszcze kilka razy porządnie wyplewić całą przyszłą rabatę i poczekać na zasianie trawy.

W zeszłym roku wyściółkowałam trójkątną rabatkę, gdy rosła na niej tylko jedna hortensja. Potem rozgrzebywałam korę dosadzając cebule, następnie rozgrzebywał mój pies, a resztę załatwił silny wiatr i kory praktycznie nie ma. Muszę dosypać.
Marzenaka 22:30, 05 sie 2016

Przyszłam zobaczyć podzielonego miskanta. No od razu inaczej. Ja swoje hortensje podlewam w zasadzie codziennie... No chyba że dużo deszczu to nie. Nie wiem czy nie przesadzam ale nie wyglądają jakby im ta woda u mnie szkodziła.
Toszka 22:33, 05 sie 2016

To jeśli to możliwe, to z samego rana podlewaj po kuble wody na krzak.