Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Atacama pod lasem

Atacama pod lasem

chagall 21:31, 28 sie 2016

Wyszło 7 słoiczków (około 3 litrów) dżemu. Resztki z dna garnka zjedliśmy z lodami (mniam) i już myślimy o naleśnikach z dżemem borówkowym i czekoladą. W planach mamy również kolejną akcję - "maliny na soki"
L00zak 22:21, 28 sie 2016

Mniam, mniam, ale musi byc pyszne
Gruszka_na_w... 22:34, 28 sie 2016

Apetycznie to wygląda. Moje krzaczki w okresie niemowlęctwa dopiero. Posadziłam parę krzaków w zeszłym roku, a malinki to tylko do podjadania chyba będą, bo z 8 krzaczków Polany na soczek się nie uzbiera. Lubie pióropusze traw. Najbardziej zimą . Pięknie wyglądają.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
chagall 22:47, 28 sie 2016

Nasze maliny zaskoczyły nas w tym roku. Do tej pory co roku ścinaliśmy je na wysokość ok. 15 cm od ziemi. Odbijały, rosły i średnio owocowały. W tym roku zapomnieliśmy je ściąć. Wyrosły dużo większe, co ciekawe zaczęły owocować dużo później, za to mają dużo więcej, dużo większych owoców. Będzie sok
Johanka77 23:26, 28 sie 2016

No super boróeczkowy dżemik!
Ja na razie jeszcze nic nie mam, tylko "dwa drzewa malin", jak to mówi moja córcia
Oczywiście drzewa wielkości 30 cm
chagall 01:15, 31 sie 2016

Wczorajsza trawa - widok z okna.
chagall 01:20, 31 sie 2016

Wczorajsza akcja "maliny na soki":
Johanka77 07:07, 31 sie 2016

Mniammm...
Johanka77 07:08, 31 sie 2016

Trawniczek przybiera. A wokół tego iglaczka krzaczka go nie będzie?
chagall 22:48, 31 sie 2016

Asiu, to co widać na zdjęciu na pierwszym planie to poletko doświadczalne z wysuniętą do przodu magnolią. W przyszłości ma tu powstać rabata, z którą mam największy problem. Magnolia posadzona była jako pierwsza przed oknem kuchennym, bo chciałam ją często widzieć (moje marzenie), wysunięta do przodu (żeby zimą nie zmiażdżył jej spadający z dachu śnieg i lód). Teraz mam problem z kształtem tej przyszłej rabaty i zaplanowaniem roślin.

Z kolei w głębi po prawej stronie rosną dwa świerki (nasze pierwsze w nowym domu świąteczne "choinki"), które posadziliśmy przed domem. Plan był taki, że co rok będziemy dosadzać kolejną i w ten sposób utworzą szpaler wzdłuż granicy działki (plan już nieaktualny). Pierwszy świerk nie zdążył puścić przyrostów w domu i ładnie się zaaklimatyzował, drugi puścił w domu przyrosty, które po posadzeniu przemarzły i przycięłam go dając mu szansę. Skorzystał, zagęścił się, nawet wyprodukował sobie już nowy przewodnik i mimo, że nie podoba mi się, to żal mi go wywalić. Tam też ma być rabata. Myślę o wrzosach, wrzoścach, berberysach, wysokich trawach.

Kolejną rabatę planuję w tym zakolu kostki po lewej stronie - tam gdzie na razie trawa jest najbardziej zielona.

Myślałam też, żeby wzdłuż całej kostki od furtki do domu posadzić lawendę. Dwa zeszłoroczne doświadczalne krzaczki ładnie się rozrosły (widoczne na poletku doświadczalnym).