Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 08:06, 04 wrz 2017

Warmia napisał(a)
Cofnęłam się do fotek, jak zawsze zrobione po mistrzowsku
Moja knautia nie zakwitła drugi raz, ale rozsiała się jak głupia. Przynajmniej tak mi się wydaje, że to ona.

Dzieki Marti
Knautia nie zakwitla? Dzieciaczki juz rozsiala no to co sie bedzie wysilac
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 08:14, 04 wrz 2017

Kaska napisał(a)
Trafiałam do Ciebie z wątku Top różany.
Piękne masz róże Ando.No i wszystkie bym chciała,które pokazałaś Ale nie da się.
Muszę wybierać bo jednak róże to chyba najbardziej kapryśne rośliny.
Sporo masz róż w doniczkach.Jak jest z ich pielęgnacją? Łatwiej je pielęgnować w gruncie czy w donicach? Co ile sezonów je przesadzasz do większych?
Sporo tych moich pytań ale chętnie bym posadziła je też w donicach.Bardzo mi się podoba u Ciebie no i te róże

Hej Kasiu, witaj u mnie

Mam roze w donicach, a co nieco na ich temat napisalam tu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6070-doswiadczalnia-bylinowo-rozana?page=760#post_4

Nie przesadzam ich do wiekszych donic, tylko co pare lat wyjmuje i przycinam im korzenie. Do tej pory zrobialm to u Abrahama Darby - tej wiosny w jego czwartym lub piatym (nie pamietam) sezonie.
Pielegnacja latwiejsza jest w gruncie, bo nie musisz sie tam az tak bardzo zajmowac ich podlewaniem i nawozeniem. W donicach wymaga to wiekszej opieki.

Jesli masz jeszcze jakies pytania to wal smialo
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 08:16, 04 wrz 2017

Margerytka40 napisał(a)
Anda zamówiłam sobie rutewkę Delavaya-Splendide i teraz mam problem bo nie wiem co z nią,gdzie ją wsadzić jak przyjdzie. Naczytałam się w necie o niej ,myślisz że w półcieniu da radę? Jakie podłoże jej dać,okrywać na zimę? Nie miała baba kłopotu

W polcieniu spokojnie da rade. Podsyp jej troche kwasniej ziemi, one nie lubia wysokiego ph. Kasia Katel pisala, ze przysypala swoja liscmi na zime. Moja mam od wiosny, tak wiec konkretnych doswiadczen jeszcze nie mam
Anda 08:23, 04 wrz 2017

kasia_c napisał(a)
Przychodzę z pytaniem. Co oznacza jak róża wypuszcza pojedynczy, gruby pęd. Dziwnie to wygląda i nie wiem czy go się przycina czy to normalne?

Jedna z moich róż chyba dostała teraz plamistości. Czy teraz jeszcze przyjąć czy już nie ma co przed zimą?

Takie baty wypuszczane w sierpniu to normalka u roz. Dobrze sie zakorzenila i ma sile, wiec rosnie. Moje tez tak robia. Brother Cadfael wypuscil 5 batow pionowo do gory na wysokosc 1,70. Na wiosne wlasnie te mocno przytne, tak na ok. 30 cm.

Na plamistosc teraz juz nic nie pomoze. Jesien. W sumie to nawet dobrze, przynajmniej roza przed zima szybko zrzuci liscie i przejdzie w stan spoczynku.
kasia_c 10:25, 04 wrz 2017

Anda napisał(a)

Takie baty wypuszczane w sierpniu to normalka u roz. Dobrze sie zakorzenila i ma sile, wiec rosnie. Moje tez tak robia. Brother Cadfael wypuscil 5 batow pionowo do gory na wysokosc 1,70. Na wiosne wlasnie te mocno przytne, tak na ok. 30 cm.

Na plamistosc teraz juz nic nie pomoze. Jesien. W sumie to nawet dobrze, przynajmniej roza przed zima szybko zrzuci liscie i przejdzie w stan spoczynku.

Dziękuję. Już się nie martwię. U mnie jedna też wypuściła bat tak 1,60.
Też przytnę.
Basilikum 13:00, 04 wrz 2017

nie wiedzialam, ze rutewka lubi kwasniej, jak wroce do domu to jej sypne troche ziemi z wora
Pszczelarnia 13:07, 04 wrz 2017

Też nie wiedziałam.
Margerytka40 20:23, 04 wrz 2017

Anda napisał(a)

W polcieniu spokojnie da rade. Podsyp jej troche kwasniej ziemi, one nie lubia wysokiego ph. Kasia Katel pisala, ze przysypala swoja liscmi na zime. Moja mam od wiosny, tak wiec konkretnych doswiadczen jeszcze nie mam

Dzięki Anda,mam takie fajne miejsce chyba dla niej. Spróbuję z nią,zobaczymy jak się u mnie będzie czuła. To,że lubi kwaśno nawet mnie cieszy bo chyba fajnie z hortkami by wyglądała.
aga_podlasie 22:00, 04 wrz 2017

Anda napisał(a)

Zadam, może głupie, pytanie..co da to przyciecie? Czemu akurat te mocno przytniesz?
asiak 11:15, 05 wrz 2017

Ewuś zajrzysz do mnie w wolnej chwili na str. 453? Chodzi mi oczywiście o róże
Pozdrawiam