Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 22:18, 29 sie 2017

jolanka napisał(a)
Ewa, widziałam Twoje wspaniałe wakacyjne podróże i spotkania Mam nadzieję, że coś do ogrodu przywiozłaś
Piekne zdjęcia róż z towarzystwem obejrzałam Ja trochę narzekam na drugie kwitnienie, jakoś niemrawo i mało jak na razie
Co myslisz o kolekcji Rococo?

Jolanko, niestety nie znam tej kolekcji. O pierwszej z tych róż czytałam raczej dobre opinie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
jolanka 07:29, 30 sie 2017

Anda napisał(a)

Jolanko, niestety nie znam tej kolekcji. O pierwszej z tych róż czytałam raczej dobre opinie

Mam Lemon, zamowilam pozostałe Widziałam je wszystkie u hodowcy. Większość co prawda nie pachnie ale są bardzo urokliwe. Nie wiem niestety nic wiecej. W katalogu nie ma jednej, Hot R.
kasja83 13:32, 30 sie 2017

eee_taam napisał(a)

granicze z nieuzytkami z trzech stron ...to rozumiem o czym piszesz ...mam wszystko u siebie widoków na poprawę w najblizszej pieciolatce nie widzę musze z tym zyć.

U mnie poprawy napewno nie będzie-to obszar Natura 2000. Na szczęście tylko z jednej strony-ale i tak daje w kość.Trzech stron współczuję.
Gardener27 18:58, 31 sie 2017

Przyszedłem na nowe chryzantemy ale jeszcze brak zdjęć, nacieszyłem oczy za to innymi widokami.
Agastache masz ogromne, nie pokłada Ci się ? bo planuję w następnym sezonie nabyć do ogrodu warzywnego.
Gaury białej jeszcze nie widziałem, moje różowe wciąż kwitną niezmordowane, mam nadzieję że zima będzie dla nich łaskawa.
Anda 17:50, 01 wrz 2017

Gardener27 napisał(a)
Przyszedłem na nowe chryzantemy ale jeszcze brak zdjęć, nacieszyłem oczy za to innymi widokami.
Agastache masz ogromne, nie pokłada Ci się ? bo planuję w następnym sezonie nabyć do ogrodu warzywnego.
Gaury białej jeszcze nie widziałem, moje różowe wciąż kwitną niezmordowane, mam nadzieję że zima będzie dla nich łaskawa.

Przemku, dziś posadziłam je wreszcie do doniczek. W weekend chyba im zrobię fotki i Cię zawołam jak pokażę
Agastache mam trzy. Na fotce widziałeś jedną z dwóch Blue Fortune która mi się w ogóle nie pokłada. Nawet przy największych wiatrach. Black Adder troszkę, ale się podnosi.
Białą gaure polecam. Ładnie świeci na rabacie Mam ją dopiero od lata i też mam nadzieję, że przezimuje.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Basilikum 18:05, 01 wrz 2017

Ewo mi przezimowala to i Tobie gaura przezimuje. Na miejskich rabatach tez mamy gure i zimuje. Ja nasypalam na nia suchych lisci.
Juz sie zastanawialam gdzie sie podziewasz
inka74 19:03, 01 wrz 2017

No i się nie opanowałam i znów róże zamówiłam. A teraz kombinuję jakby je tu zmieścić żartuję, już miejscówki dla nich są, no muszą się po prostu zmieścić.

Po raz pierwszy będę przechowywała róże w donicach na tarasie. Jak ty swoje przechowujesz? Robisz styropianową osłonkę? Pamiętam, że chyba u ciebie czytałam, że przenosisz je na taras i czymś owijasz...

Ostatnio w sklepie ogrodniczym polecili mi do wysypania na wierzch w donicy keramzyt. Podobno jako element z ceramiki jest obojętny dla odczynu gleby ale też że podobno lepiej izoluje zarówno w zimę jak i w lecie. Podobno tak przechowują róże u ciebie w skrzyniach te co mają posadzone. Nigdzie nie mogę znaleźć jakiejkolwiek informacji na ten temat...
Anda 19:17, 01 wrz 2017

Basilikum napisał(a)
Ewo mi przezimowala to i Tobie gaura przezimuje. Na miejskich rabatach tez mamy gure i zimuje. Ja nasypalam na nia suchych lisci.
Juz sie zastanawialam gdzie sie podziewasz

Izabelo pamiętam, że pisałaś, że ci przezimowala. U mnie w zimie ziemia jest zimna i dość mokra, bo zimą mam cały ogród w cieniu. Nie jestem pewna, czy nie za mokro jej będzie. O temperatury mniej się martwię
Nie mam weny do pisania, dlatego rzadko się odzywam
tulucy 19:23, 01 wrz 2017

Z ciekawością czytam o gaurze, bom ją nabyła. I teraz się główkę, gdzie i z czym ją posadzić. Pójdzie pewnie na najbardziej suchą rabatę. Ale jakie by jej sąsiedztwo zapewnić...
Anda 19:30, 01 wrz 2017

inka74 napisał(a)
No i się nie opanowałam i znów róże zamówiłam. A teraz kombinuję jakby je tu zmieścić żartuję, już miejscówki dla nich są, no muszą się po prostu zmieścić.

Po raz pierwszy będę przechowywała róże w donicach na tarasie. Jak ty swoje przechowujesz? Robisz styropianową osłonkę? Pamiętam, że chyba u ciebie czytałam, że przenosisz je na taras i czymś owijasz...

Ostatnio w sklepie ogrodniczym polecili mi do wysypania na wierzch w donicy keramzyt. Podobno jako element z ceramiki jest obojętny dla odczynu gleby ale też że podobno lepiej izoluje zarówno w zimę jak i w lecie. Podobno tak przechowują róże u ciebie w skrzyniach te co mają posadzone. Nigdzie nie mogę znaleźć jakiejkolwiek informacji na ten temat...

Podam Ci linka do opisu jak zimuje moje róże
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6070-doswiadczalnia-bylinowo-rozana?page=760#post_4

Na temat keramzytu jako izolacji nie wiem nic. Wiem, że keramzyt pochłania wodę i powoli ją oddaje. Nie wiem, jak taka zdolność będzie działać zimą na wierzchu w donicy. W czasie mrozu opity wodą zmarznie na kość a potem wolno będzie tajać? Nie wiem. Najlepszą izolacją jest powietrze. Czy struktura keramzytu jest na tyle porowata że stworzy warstwę "powietrza"? Moim różom robię normalne kopczyki, tym w donicy też. Stoją na styropianie albo matach kokosowych. Nimi też są owinięte. Kopczyki chronią przed mrozem, a gdyby mocno przymroziło, to nakładam im jeszcze włókninę. Ważne, żeby stały w cieniu i osłonięte od wiatru. Donice, ale tylko donice, możesz owinąć też folią bąbelkową i na to maty kokosowe. Wiesz, w bąbelkach powietrze czyli najlepsza izolacja

U mnie w szkółce róże w doniczkach przechowywane są w tunelu foliowym. Tak samo przechowywane są delikatne trawy, np. Cortaderia.

Pomogłam Ci choć trochę?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies