Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 12:02, 12 mar 2018

asiak napisał(a)
Ewuś, ja znowu z pytaniem
Mam dwie róże Queen of Sweden i dwie CHANDOS BEAUTY. Rosną one razem na rabacie, najpierw Queen - dwie sztuki i następnie w jednej linii dwie Chandos.
Będę je przesadzać bardziej do przodu rabaty, bo rosną za blisko żywopłotu.
I teraz pytanie, czy sadzić je na przemian Queen, Chandos, Queen, Chandos czy tak jak do tej pory, czyli dwie Queen i kolejno dwie Chandos? I czy sadzić w linii prostej czy może lekkim zygzakiem?
Z góry dziękuję za odpowiedź

To jest z pewnością sprawa gustu Ja sadzilabym dwie Queen razem i dwie Chandos razem, i Queen ciut bardziej z tylu, bo one troszkę większe rosną od Chandos (normalnie, nie wiem jak u Ciebie ). Czy zygzakiem czy nie to już naprawdę nie wiem. Zależy co chcesz posadzić do nich, skomponować rabatę Ja ogólnie lubię zygzaki, więc nie jestem obiektywna
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
asiak 12:21, 12 mar 2018

Dziękuję Ci Ewuniu W takim razie muszę pomyśleć
Margerytka40 13:37, 12 mar 2018

Ewunia ,może Ty mi pomożesz . Poszukuję krzewu najlepiej kaliny tak do metra góra 1,30 o ładnej zwartej sylwetce i kwitnącego wcześnie-marzec,kwiecień. Znasz jakąś? Nic w katalogach nie znalazłam,albo za wysokie ,alb o krzaczor
Annak 14:00, 12 mar 2018

Witaj Ewuniu,
zauważyłam, że im bliżej wiosny tym więcej pytań do Ciebie. Jesteś rozchwytywana Miałam szczęście, bo teraz to pewnie nie byłoby tak łatwo Cię zaangażować na wyłączność dziękuję Ewuniu, jak wiesz, mam 4 róże Chopin, posadzone jesienią. Czy je trzeba będzie czymś profilaktycznie opryskać? Jeśli tak to czym i kiedy?
uściski
Anda 14:02, 12 mar 2018

abiko napisał(a)
A ja tak wczoraj stoję na tarasie i mówię do Em.." niedługo trzeba ciąć róże, jak zakwitną forsycje" na to On" no chyba że je kret wp..."
Padłam Dla nie wtajemniczonych

Dzięki, uśmiałam się
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:08, 12 mar 2018

Margerytka40 napisał(a)
Ewunia ,może Ty mi pomożesz . Poszukuję krzewu najlepiej kaliny tak do metra góra 1,30 o ładnej zwartej sylwetce i kwitnącego wcześnie-marzec,kwiecień. Znasz jakąś? Nic w katalogach nie znalazłam,albo za wysokie ,alb o krzaczor

Podaję parę typów, może któraś Ci podpasuje

Viburnum carlesii 'Diana'
Viburnum carlesii 'Aurora'
Viburnum farreri 'Nanum'
Viburnum sargentii 'Onondaga'
Viburnum tinus 'Eve Price'
Viburnum bodnantense 'Charles Lamont'
Viburnum carlesii 'Juddii’
Viburnum plicatum 'Popcorn'

Niektóre są trochę większe, ale ogólnie one nie rosną tak szybko. Niektóre kwitną trochę później albo wcześniej, ale może coś sobie wybierzesz
Anda 14:12, 12 mar 2018

Annak napisał(a)
Witaj Ewuniu,
zauważyłam, że im bliżej wiosny tym więcej pytań do Ciebie. Jesteś rozchwytywana Miałam szczęście, bo teraz to pewnie nie byłoby tak łatwo Cię zaangażować na wyłączność dziękuję Ewuniu, jak wiesz, mam 4 róże Chopin, posadzone jesienią. Czy je trzeba będzie czymś profilaktycznie opryskać? Jeśli tak to czym i kiedy?
uściski

Jeśli nie chorowały, to niczym nie pryskaj Wiem, że teraz na forum szał pryskania, ale nie trać głowy z tego powodu
Na wzmocnienie możesz pryskać je gnojówką lub herbatką ze skrzypu polnego (może być susz) ale ogólnie najważniejsze jest dobre nawożenie, stanowisko, gleba i woda.
Margerytka40 14:35, 12 mar 2018

Dziękuję Ewo. Myślę,że coś wybiorę . Przeglądając opisy można szału dostać. Dianę w jednym miejscu opisują jako karłową do 1,5m a w innym 3 do 5m,bądź tu mądrym
Kawa 14:42, 12 mar 2018

Ewunia macham wiosennie

serio jeszcze zima będzie?
Anda 14:44, 12 mar 2018

Margerytka40 napisał(a)
Dziękuję Ewo. Myślę,że coś wybiorę . Przeglądając opisy można szału dostać. Dianę w jednym miejscu opisują jako karłową do 1,5m a w innym 3 do 5m,bądź tu mądrym

Viburnum carlesii bezodmianowy jest mały, tak więc nie ma raczej opcji, żeby odmiany jakieś wielkie rosły
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies