Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Ewa777 06:58, 28 mar 2018

Ja mam nasionka Lewkonii, Lwiej paszczy i godecji. Zupełnie nie wiem, czy mam je wysiać do gruntu, czy w domu do doniczek i robić sadzonki. Orientujesz się?
Kokesz 08:02, 28 mar 2018

Kasia_CS napisał(a)
Renia, a z czym Ci się jej zapach kojarzy? Mnie upajał, ale nie pamiętam co przypominał.. może zapach gardenii? No cudny i całkiem intensywny w pierwszej chwili nie wiedziałam co tak pachnie, a potem odkrycie roku zresztą ja ją dostałam od mamy eMa jako NN i ją właśnie jako babkolistną zdemaskowałam

Też nie wiem, do czego go porównać ale podoba mi się
DorKa 08:38, 28 mar 2018

Anda napisał(a)

W tym wypadku mozesz ja popryskac miedzianem Latem dbaj o wilgoc w glebie i dokarmiaj ja nawozami organicznymi

Dziękuję
Monia81 09:36, 28 mar 2018

Ewuś pytanko mam, mam nadzieję, że nie masz mnie dość chodzi mi o tą moją rabatę ale tą co teraz była wyznaczana, tam pisałam, że chciałabym dać te amonagawy i teraz nie wiem, czy też nie powtórzyć tych amonagaw na cypelku, czy jednak tam dać inne drzewo...
Anda 09:43, 28 mar 2018

Jana napisał(a)
Witaj po długiej przerwie nie wierzę że już nie kupisz żadnej róży ale hosty też piękne ciekawa jestem co wybierzesz

W tym roku nie kupie

Trudna decyzja z tymi hostami
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 09:44, 28 mar 2018

Kokesz napisał(a)

Babkolistna potwierdzam, cudnie pachnie i ma okazałe białe kwiaty
I jest limonkowa, ja ze względu na kolor ją kupiłam

Juz druga jej oredowniczka. Babkolistna jest na liscie w pierwszej trojce
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 09:47, 28 mar 2018

Ewa777 napisał(a)
Ja mam nasionka Lewkonii, Lwiej paszczy i godecji. Zupełnie nie wiem, czy mam je wysiać do gruntu, czy w domu do doniczek i robić sadzonki. Orientujesz się?

Lwie paszcze wysiewalam do doniczek. Jednak mozna tez do gruntu. One same sie wysiewaja bardzo ladnie.
Godecje wysiewalam na zewnatrz jak juz bylo cieplo. Bardzo szybko i ladnie mi wzeszla.
Lewkonii jeszcze nie sialam, wiec nie wiem, niestety. Moze Mira albo Gosia z Lancorony beda wiedziec?

Anda 10:00, 28 mar 2018

Monia81 napisał(a)
Ewuś pytanko mam, mam nadzieję, że nie masz mnie dość chodzi mi o tą moją rabatę ale tą co teraz była wyznaczana, tam pisałam, że chciałabym dać te amonagawy i teraz nie wiem, czy też nie powtórzyć tych amonagaw na cypelku, czy jednak tam dać inne drzewo...

Rozumiem, ze chcesz powtorzenie tego gatunku, zeby miec wiecej ladu w ogrodzie. W tym wypadku nie jest to konieczne. Mogloby byc wrecz nudne i wygladalo, jak niedokonczony szpaler. Amanogawy przy plocie maja funkcje zaslonienia i wydluzenia ogrodu do gory Drzewo na cypelku ma funkcje wysloniecia przejscia do ogrodu, wprowadzenia tajemniczosci. Sadzac je niedaleko siebie wprowadzisz do ogrodu roznorodnosc, ale bedzie to ze soba gralo, bedzie wygladalo harmonijnie.
Poza tym w poblizu chcesz posadzic graby kolumnowe. Tych form kolumnowych byloby wtedy o wiele za duzo. Drzewo z szersza, piramidalna lub owalna korona te kolumnowosc zlagodzi/przelamie.
Powtorzenia bedziesz robila sadzac co jakis czas te same byliny
Monia81 10:07, 28 mar 2018

Anda napisał(a)

Rozumiem, ze chcesz powtorzenie tego gatunku, zeby miec wiecej ladu w ogrodzie. W tym wypadku nie jest to konieczne. Mogloby byc wrecz nudne i wygladalo, jak niedokonczony szpaler. Amanogawy przy plocie maja funkcje zaslonienia i wydluzenia ogrodu do gory Drzewo na cypelku ma funkcje wysloniecia przejscia do ogrodu, wprowadzenia tajemniczosci. Sadzac je niedaleko siebie wprowadzisz do ogrodu roznorodnosc, ale bedzie to ze soba gralo, bedzie wygladalo harmonijnie.
Poza tym w poblizu chcesz posadzic graby kolumnowe. Tych form kolumnowych byloby wtedy o wiele za duzo. Drzewo z szersza, piramidalna lub owalna korona te kolumnowosc zlagodzi/przelamie.
Powtorzenia bedziesz robila sadzac co jakis czas te same byliny

Ewuś dziękuję, graby już z cypelka wyleciały, jednak ich tam nie będzie, bo tak jak piszesz, jak dam te amonagawy na tej rabacie przy płocie to za dużo bym miała kolumnowych... dobrze, że utwierdziłaś mnie w przekonaniu, że tam drzewo z koroną potrzebuję, muszę cosik poszukać
Anda 10:24, 28 mar 2018

Monia81 napisał(a)

Ewuś dziękuję, graby już z cypelka wyleciały, jednak ich tam nie będzie, bo tak jak piszesz, jak dam te amonagawy na tej rabacie przy płocie to za dużo bym miała kolumnowych... dobrze, że utwierdziłaś mnie w przekonaniu, że tam drzewo z koroną potrzebuję, muszę cosik poszukać

To magnolii juz tam nie planujesz? Miala byc z rodkami lub azaliami.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies