Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 15:39, 02 lip 2018

Margerytka40 napisał(a)
Ewa fajną masz tę niebieską knautię ,ożanka po zimie mi nie wyszła. Co się robi z przekwitniętymi penstemonami? Mam je pierwszy rok .

Ja nic nie robie. Po prostu je zostawiam, a scinam dopiero wiosna U mnie w zeszlym roku dluzej kwitly. W tym roku wiosna byla sucha i goraca, wiec szybko zaczely i szybko skonczyly.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 15:50, 02 lip 2018

Oglaszam, ze podjelam wazna decyzje Abraham Darby to piekna roza, pieknie pachnie, ale u mnie zdrowa nie jest. W sumie to myslalam, ze juz jej to przeszlo i ze z roku na rok bedzie lepiej. Dwa lata bylo dobrze, nawet bardzo dobrze, a teraz znow ma rdze, ale tak mocno, jak jeszcze nigdy nie miala. Myslalam, ze to wina podkladki, bo po jej odrzuceniu bylo lepiej. Niestety, teraz jest znow gorzej. Zdecydowalam wiec, ze ja zastapie inna roza.

St. Cecilia w tym roku tez byla katastrofalna. Myslalam, ze rowniez jak Jude ma raka i ja wykopalam, ale nie. Korzenie i miejsce szczepienia byly w sumie ok. Moze troche male, ale nie wygladaly zle. Teraz na jej miejscu rosnie biala Scabiosa kaukaska.

Mam za maly ogrod na sentymenty, niestety.

Jak tylko skoncza sie upaly zamawiam nowe roze

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Catalinasdiary 15:59, 02 lip 2018

Ewo, dobrze że piszesz takie rzeczy, mi np bardzo pomagają nie tylko achy, ale też szczera opinia i negatywy. Wybieram się na święto róż do znanej szkółki w lipcu i zbieram listę. I mam do ciebie pytanie o historyczne. Czy są jakieś które szczególnie polecasz/nie polecasz? Planuję rabatę z wystawą południową nieosłoniętą żywopłotem, bo te róże mają być żywopłotem, taka wizytówką od furtki, na glebie gliniastej.
Basilikum 16:00, 02 lip 2018

ciekawa jestem jakie
piekne te trawki super wygladaja
fotki jak zwykle najwyzszych lotow
Anda 16:31, 02 lip 2018

Catalinasdiary napisał(a)
Ewo, dobrze że piszesz takie rzeczy, mi np bardzo pomagają nie tylko achy, ale też szczera opinia i negatywy. Wybieram się na święto róż do znanej szkółki w lipcu i zbieram listę. I mam do ciebie pytanie o historyczne. Czy są jakieś które szczególnie polecasz/nie polecasz? Planuję rabatę z wystawą południową nieosłoniętą żywopłotem, bo te róże mają być żywopłotem, taka wizytówką od furtki, na glebie gliniastej.

Historyczne przewaznie pieknie pachna. Najmocniej chyba jednak tylko te raz kwitnace.
Z tych powtarzajacych kwitnienie polecam Madame Boll, w PL czesto jako Comte de Chambord. Poza tym Jaques Cartier, bialy lub rozowy. Bardzo ladna jest Gruss an Aachen (nie za duza), Boule de Neige, Centifolia Typ Kassel, Buff Beauty, Sidonie
Glebe gliniasta, ale zyzna roze lubia. Wazne tylko, zeby woda w zimie im nie stala w nozkach
Ciekawa jestem, jakie roze wybierzesz
Anda 16:32, 02 lip 2018

Basilikum napisał(a)
ciekawa jestem jakie
piekne te trawki super wygladaja
fotki jak zwykle najwyzszych lotow

No mam juz dwa typy Zdradze, jak juz kupie. Zadnych ekstrawagancji nie bedzie, raczej klasyka

Dzieki
Catalinasdiary 17:04, 02 lip 2018

Zapach oczywiście jest dla mnie istotny, ale tu akurat mam bardzo duże oczekiwania i sporo kryteriów. Na jedna raz kwitnąca mogę się skusić, ale nie na całą rabatę takich róż. Jedna z wymienionych przez Ciebie jest na mojej liście Sama jestem ciekawa jak to wyjdzie, zwłaszcza, że miejsca mam sporo, bo ok 5 m długości i szerokości ze 2m
Anda napisał(a)

Historyczne przewaznie pieknie pachna. Najmocniej chyba jednak tylko te raz kwitnace.
Z tych powtarzajacych kwitnienie polecam Madame Boll, w PL czesto jako Comte de Chambord. Poza tym Jaques Cartier, bialy lub rozowy. Bardzo ladna jest Gruss an Aachen (nie za duza), Boule de Neige, Centifolia Typ Kassel, Buff Beauty, Sidonie
Glebe gliniasta, ale zyzna roze lubia. Wazne tylko, zeby woda w zimie im nie stala w nozkach
Ciekawa jestem, jakie roze wybierzesz
Anda 17:09, 02 lip 2018

Catalinasdiary napisał(a)
Zapach oczywiście jest dla mnie istotny, ale tu akurat mam bardzo duże oczekiwania i sporo kryteriów. Na jedna raz kwitnąca mogę się skusić, ale nie na całą rabatę takich róż. Jedna z wymienionych przez Ciebie jest na mojej liście Sama jestem ciekawa jak to wyjdzie, zwłaszcza, że miejsca mam sporo, bo ok 5 m długości i szerokości ze 2m

No to mozesz poszalec i nawet ze trzy wieksze histeryczki posadzic

Jednorazowo kwitnace i bardzo piekne sa Leda i Jenny Duval gdybym miala wiekszy ogrod to juz dawno by u mnie rosly

Catalinasdiary 10:32, 03 lip 2018

Leda krąży koło mnie od jakiegoś czasu, niestety nie mają jej na stanie
Anda napisał(a)

No to mozesz poszalec i nawet ze trzy wieksze histeryczki posadzic

Jednorazowo kwitnace i bardzo piekne sa Leda i Jenny Duval gdybym miala wiekszy ogrod to juz dawno by u mnie rosly

Kawa 10:54, 03 lip 2018

hihih
no wiedziałam ze jak tyyyyyle postów to Ewa zdjęcia wsadziła

pięknie, twoje foty są zarąbiste Ewcia