Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 22:20, 07 lip 2018

abiko napisał(a)
Hmm rozstajesz się z różami u mnie chorują..ale jakoś nie chce ich wyrzucać, dziewczyny piszą wo HT i OW.. nie próbowałaś?
Zdjęcia jak zwykle śliczne W PL sucho.. penstemon jest o 50% mniejszy niż w roku ubiegłym.

Nie wyrzucam róż od razu, czekam parę lat A opryski stosuję inne, organiczne z aminokwasami. Poza tym teraz będę pryskać już skrzypem. Wszystko w tym roku przyśpieszyło.
U mnie też Penstemon mniejszy niż w zeszłym roku. Wiosna była sucha i gorąca i deszczu ogólnie mało.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 22:24, 07 lip 2018

Mixtoorka napisał(a)
Ewuś moja Mme Isaac Pereire tworzy mumie, nie rozwija kwiatów. Męczy ją skoczek różany, czy to może być ten powód nierozwijania kwiatów?

Mumie to może być grzyb. Róża jest najwyraźniej osłabiona i się nie broni. Dowieź ją jakimś nawozem płynnym i dolistnie też. Nawiozłaś ją już w czerwcu w ogóle? Podlewaj bardzo obficie ale tak co trzy dni, tak ze 30 - 40 L, żeby wilgoć doszła do korzeni.
Pewnie już tak robisz, bo Wy oboje doświadzczeni ogrodnicy jesteście
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 22:26, 07 lip 2018

eee_taam napisał(a)

super ja ostatnio przesadziłam Alna Titchmarsh i Minerwe ..obie mnie nie zachwycaja i jakos słabo je widze ....podsuszyly sie okrunie ...jak sie nie pozbieraja kupie Louise Odier nie ma co sie sentymentami kierowac i trzymac tałatajstwo ...bo po co sie flustrowac

Minerwa cudny kolor!!! che takiego koloru róze ale z wigorem Nowalis) ...ale nic po za tym cały krzak beznadziejny i mało kwiatow i krótko sa ładne ...własciwie jakbym nie wiedziała ze ja posadziłam to bym jej specjalnie w ogrodzie nie zauwazyła

Alan Cię nie zachwyca, No fiesz
Poczekaj do przyszłego roku. Wiosna była bardzo sucha i to mogło je osłabić.
Novalis jest rzeczywiscie śliczny, ma jeden minus, brak zapachu
Anda 22:27, 07 lip 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Nowe róże!

Tak, będą Jeszcze myślę, czy gdzies trzeciej nie wcisnę
Anda 22:33, 07 lip 2018

la_estrellita napisał(a)
Hej Ewo, wpadłam ze spóźnioną rewizytą i załapałam się na śliczne fotki. Piny, mam świeżutkie jak bułeczki z rana. I od razu będę męczyć pytaniami. Czym się różni knautia od driakwi (kwiatki jakby takie same)?
Pozdrawiam

Witaj, fajnie, że mnie odwiedzilaś Piny nawet
Knautia i driakiew są spokrewnione, ale to tak, jakby to były kuzynki
Driakiew ma większe, może nawet dwa razy większe kwiaty (zależy od odmiany). Zewnętrzne płatki są dłuższe. Knautia jest wyższa i u mnie się bardziej sieje.
Driakwi jest parę rodzai, tutaj też jest jeszcze parę różnic
Obie są dobre dla owadów
Anda 22:36, 07 lip 2018

malgol napisał(a)
Ewa, zakochałam się u Ciebie w róży Munsted Wood, która masz w donicy.i dziś droga kupna nabylam Poradz mi czy mogę posadzić ja razem z piorkowka? Planuję dla niej duża donice...

Wg mnie lepiej posadź Pennisetum do osobnej donicy o innej wysokości i postaw obok. W pierwszym roku to sadzenie razem może jeszcze zdałoby egzamin, ale później już nie. A z donicy trudno je potem wysadzić i rozdzielić nie uszkadzając za bardzo korzeni.
Anda 22:36, 07 lip 2018

paulina_ns napisał(a)
W końcu dokopałam się do zdjęć pięknie pokazany ogród, uwielbiam lato i te wszystkie kolory, różnorodności. Pozachwycałam się i lecę dalej

Dzięki bardzo Już planuje roszady na jesień. Róż mi brak
Anda 22:37, 07 lip 2018

alis napisał(a)
Piękne kadry!

Cieszę się bardzo, że Ci się poodobają
Makao_J 23:03, 07 lip 2018

Ewcia co sadzisz razem z różami? Tworzę rabatę różaną i szukam towarzystwa aby rabata nie była pusta jak róże odpoczywają.
Na razie dosadziłam czyśćca Hummelo, krwawnicę Robert, floksy, rozchodniki okazałe i trawy. Wsadziłam jednego przywrotnika by sprawdzić i świecznicę Brunettę. Myślisz że to wystarczy? Myślę jeszcze o jeżówkach.
malgol 08:32, 08 lip 2018

Anda napisał(a)

Wg mnie lepiej posadź Pennisetum do osobnej donicy o innej wysokości i postaw obok. W pierwszym roku to sadzenie razem może jeszcze zdałoby egzamin, ale później już nie. A z donicy trudno je potem wysadzić i rozdzielić nie uszkadzając za bardzo korzeni.

No to mnie bardzo zmartwilas Chciałabym posadzić ja w jakiejś kompozycji,ale w takim razie jakiej? Wydawało mi się, że u Ciebie też rośnie z czymś tylko nie pamiętam z czym...co radzisz?