Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 18:59, 23 lip 2018

Dziękuję Wam, że zaglądacie i że podoba Wam się to co widzicie na fotkach Jak to zwykle bywa jestem w niedoczasie Jak będę miała znów chwilę, to Elu zrobię fotki łączki. Niestety jest bardzo sucho i łączka bardzo niedomaga, a zbyt podlewać jej nie chcę.
Kasya, róże w donicach w upały podlewam codziennie obficie. Jeśli upałów nie ma, to tak co dwa, trzy dni. Czasem wkładam palec do ziemi i sprawdzam wilgotność. Jak sucho na głębokość palca to już najwyższa pora na podlewanie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
basia3012 16:34, 26 lip 2018

Ewo, trafiłam tu do Ciebie idąc tropem róż. Właśnie będę sadziła róże Mr Lincoln i Chopin u córki w ogrodzie. A właściwie uzupełniała bo to mój dawny ogród i po 20 latach nieużytkowania go część róż padła i trzeba dosadzić w puste miejsca.
Obejrzałam Twój ogród, pięęęękny jest. Piękne masz róże, hortensje i różne byliny. Zauważyłam u Ciebie rutewkę. Czy po przekwitnięciu przycinasz ten długi pęd?
Pozdrawiam serdecznie.
gierczusia 12:27, 02 sie 2018

Anda napisał(a)

..... róże w donicach w upały podlewam codziennie obficie. Jeśli upałów nie ma, to tak co dwa, trzy dni. Czasem wkładam palec do ziemi i sprawdzam wilgotność. Jak sucho na głębokość palca to już najwyższa pora na podlewanie

Uhuuummmm to już wiem czamu w tych donicach mom takie zdechloki za mało wody pani...za maaałooooo
Buziole Ewciu
Mixtoorka 13:17, 02 sie 2018

Ależ te róże Cię kochają tak kwitną, w takie upały i to w donicach. Cudne krzewy. I rutewka urocza. Byłam w Hortulusie, to widziałam w sklepie, ale jakieś mierne były i nie kupiłam i żałuję może bym je uratowała.

Ściskam mocno od naszej 4, choć 2 wyjechana na wakacje na wieś pierwszy raz od 11 lat nie mam dziecia żadnego pod opieką
Anda 09:14, 03 sie 2018

basia3012 napisał(a)
Ewo, trafiłam tu do Ciebie idąc tropem róż. Właśnie będę sadziła róże Mr Lincoln i Chopin u córki w ogrodzie. A właściwie uzupełniała bo to mój dawny ogród i po 20 latach nieużytkowania go część róż padła i trzeba dosadzić w puste miejsca.
Obejrzałam Twój ogród, pięęęękny jest. Piękne masz róże, hortensje i różne byliny. Zauważyłam u Ciebie rutewkę. Czy po przekwitnięciu przycinasz ten długi pęd?
Pozdrawiam serdecznie.

Witaj Basiu Kolejna miłośniczka róż Rzadko kto może im się oprzeć Nowe róże piękne. Zaraz wpadnę zobaczyć do Twojego wątku, czy już je posadzilaś

Co do rutewki to tak, obcinam ten pęd jak już zciemnieje, zrobi sie brzydki. Nie pamietam dokładnie, ale to co żółte, liście, chyba tez jesienią usuwam.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 09:15, 03 sie 2018

gierczusia napisał(a)

Uhuuummmm to już wiem czamu w tych donicach mom takie zdechloki za mało wody pani...za maaałooooo
Buziole Ewciu

Elu, czytałam u Ciebie, że dzisiaj ten dzień Mocno trzymam kciuki
Anda 09:20, 03 sie 2018

Mixtoorka napisał(a)
Ależ te róże Cię kochają tak kwitną, w takie upały i to w donicach. Cudne krzewy. I rutewka urocza. Byłam w Hortulusie, to widziałam w sklepie, ale jakieś mierne były i nie kupiłam i żałuję może bym je uratowała.

Ściskam mocno od naszej 4, choć 2 wyjechana na wakacje na wieś pierwszy raz od 11 lat nie mam dziecia żadnego pod opieką

Uuu, to laba pełną gębą Wreszcie. I pewnie fajnie przypomnieć sobie te czasy przed dziećmi, co My tez mieliśmy teraz pare dni bez dziecka naszego kochanego Nawet do kina iść mogliśmy wspólnie

Róże dają radę, ale te upały i tak mocno dają się we znaki. Kwiaty opadają bardzo szybko, słońce przypala pączki. Za gorąco jest. Na mączniaka na jednej z nich zdecydowałam się nawet na użycie chemii, bo w donicy ma utrudnione warunki i już nic jej nie pomagało
Mixtoorka 10:15, 03 sie 2018

Tak, dzieci nie ma 3 dni. Dziwnie tak Fajnie, że do kina się wybraliście tak randka

U mnie mączniak zaatakował magnolię Genie. Też chemię chyba użyję. Bo włazi też na Mme Issac Pereire od tyłu, a ona rozpoczyna ponowne kwitnienie.

Muszę wymienić Carex Ice Dance przy Edence, za szybko przyrasta i się rozłazi, na bank kosztem róży. Tylko nie wiem na co. Tak mi ID odpowiadało ale niestety róży już nie. W zeszłym roku dzieliłam na pół, w tym też co najmniej o pół musiałabym ciachnąć. Wolałabym coś co się nie rozłazi. No nie wiem co wymyślę.
Anda 10:20, 03 sie 2018

Karo, a Carex morovii Variagata? On sie tak nie rozlazi. Lubi polcien.
Masz tam duzo slonca? Wtedy lepsze byloby Pennisetum Little Boy.
abiko 10:28, 03 sie 2018

Na mącznika w donicy chyba siły nie ma. U mnie wszystko padło jeśli tylko miało mączniaka i było nie w gruncie.

Poszerzyłam rabatę białą.. i teraz zbieram info na temat pięknej, białej róży, do 1,5 wysokości, powtarzającej kwitnienie i warunek konieczny - pachnącej. Jakieś sugestie Ewuś?