Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 13:56, 12 paź 2018

mira napisał(a)
Zaglądam do Ciebie i czytam co tam sobie o różach gadacie i aż z tego zamówiłam co nie było takie oczywiste.
Super ta Twoje szkółka - lubię takie żeby się nie schylać - ładne te skrzynie stoły - oj...mus odwiedzić taką szkółkę - ceny chyba już sa porównywalne przynajmniej w Holandii do tego doszłam.

Zamowilas roze? A jakie?

My tez nie lubimy sie schylac, szef dba o nas Przyjezdzaj, najlepiej wiosna lub jesienia. Latem wybor jest ograniczony. Ceny sa troszke drozsze, ale to pewnie zalezy od tego, jakie rejony w PL.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 13:58, 12 paź 2018

Monia81 napisał(a)
Ewuś ale pięknie uchwyciłaś gołąbka, mi to się jakoś nie udaje, szybszy jest niż błyskawica piękne fotki, a jak jeszcze zobaczyłam, jakie masz piękne widoki w pracy to się rozpłynęłam buziaki

Oj tak, jest bardzo szybki. Duza czesc zdjec byla nieostra. Cale szczescie bardzo dokladnie badal szalwie i mialam czas zrobic wiele fotek

Widoki w pracy teraz najladniejsze. Jeszcze wiosna czas magnolii i judaszowcow jest super. A potem kwitnienie owocowych

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:01, 12 paź 2018

Makao_J napisał(a)
Ewcia a co to za szłwia gdzie furczak zagląda?

Nie wiem dokladnie jaka to odmiana. To szalwia semi-bylinowa, wlasciwie jednoroczna. Albo Salvia greggii albo Salvia microphylla, nie wiem. U mnie cale szczescie przezimowala Wazne, zeby jej nie scinac przed zima.
MartaKozak 15:26, 12 paź 2018

Ewa, powiedz prosze jak dlugo trzeba czekac za pierwszym kwitnieciem judaszowca?
Mam takie roczne malenstwo i ciekawa jestem kiedy zacznie zdobic wiosna
laurowisnia 15:39, 12 paź 2018

Anda napisał(a)

Roze w donicach pod kontrola, tylko w urlopy sie o nie troche martwie

Laczka byla ladna wiosna, tak do konca czerwca, poczatkow lipca. Potem upaly ja przysmazyly. Nawet kosmosy nie wytrzymaly. Beda zmiany, ale nie rezygnuje z niej. Najlepiej susze znioslo Linum grandiflorum i pod to dopasuje reszte roslin.

Moje linum gdzieś w sierpniu musiałam ściąć bo już bardzo podsychało, a goździki posadziłaś?
Anda 16:38, 12 paź 2018

MartaKozak napisał(a)
Ewa, powiedz prosze jak dlugo trzeba czekac za pierwszym kwitnieciem judaszowca?
Mam takie roczne malenstwo i ciekawa jestem kiedy zacznie zdobic wiosna

Nigdzie nie czytałam, że trzeba czekać, ale nie jestem specem w tej dziedzinie.
Judaszowiec nie lubi gleb kwaśnych i mokrych. Późne przymrozki tez mogą zwarzyć kwiaty.
Anda 16:43, 12 paź 2018

laurowisnia napisał(a)

Moje linum gdzieś w sierpniu musiałam ściąć bo już bardzo podsychało, a goździki posadziłaś?

Goździków nie sadzilam. Wysialam Silene chyba dioica, ale ślimaki ja zjadły. W tym roku będę wysiewać do doniczek. Poza tym chcę wysiać wiosną jeszcze Centaurea, Cichorium, Cnidum i Dianthus arenarius. Myśle jeszcze o Echium i Eschscholzia californica. Nigella i Lychnis Viscaria też chyba wysieje. Myślisz, że to dobra mieszanka?
Waclaw 20:19, 12 paź 2018

Anda napisał(a)

Roze w donicach pod kontrola, tylko w urlopy sie o nie troche martwie

Laczka byla ladna wiosna, tak do konca czerwca, poczatkow lipca. Potem upaly ja przysmazyly. Nawet kosmosy nie wytrzymaly. Beda zmiany, ale nie rezygnuje z niej. Najlepiej susze znioslo Linum grandiflorum i pod to dopasuje reszte roslin.

Ewo,
łączka z nasion które mi poleciłaś od wiosny do dzisiaj zachwyca. Teraz już nie tak jak jeszcze dwa tygodnie temu ale jednak. Może to zasługa wody w stawie? Jednak nasiona swoje zrobiły. Wiosną kupię następna porcję i powiększę powierzchnię łączki.
Jeszcze raz dziękuję
Anda 17:20, 13 paź 2018

Waclaw napisał(a)

Ewo,
łączka z nasion które mi poleciłaś od wiosny do dzisiaj zachwyca. Teraz już nie tak jak jeszcze dwa tygodnie temu ale jednak. Może to zasługa wody w stawie? Jednak nasiona swoje zrobiły. Wiosną kupię następna porcję i powiększę powierzchnię łączki.
Jeszcze raz dziękuję

To bardzo sie cieszę Przy stawie masz doskonały mikroklimat. Łączka wyglądała u Ciebie doskonale

Ja jeszcze trochę popróbuje na tym moim suchym kawałku i zobaczymy, na czym się skończy Najwyżej zrobię poletko Sedum
Poppy 12:52, 15 paź 2018

Anda napisał(a)

Nie wiem dokladnie jaka to odmiana. To szalwia semi-bylinowa, wlasciwie jednoroczna. Albo Salvia greggii albo Salvia microphylla, nie wiem. U mnie cale szczescie przezimowala Wazne, zeby jej nie scinac przed zima.

PRzepraszam, ze sie wtrace, ale to moze byc salvia microphylla, cerro pottosi, ew Trewithen Cerise, bo te dwie w tych kolorach sa najpopularniejsze, ale sa jeszcze inne, wiec nie wiadomo...
Moje przezyly w zeszlym roku beast from the east, czyli nasze wyjatkowo mrozne 2 tygodnie pod koniec lutego/poczatek marca, w mega mokrej glinie, bo wczesniej wyjatkowo lalo calutka zime. Moze pomoglo, ze byl snieg przez jakis czas, bo bylo -10 na termometrze wielorazowo Sa wiec szanse Ewo, ze u Ciebie zagosci na dluzej

W kazdym bardz razie te szalwie sa przepiekne, uwielbiam je, ale niestety, takiego goscia nie mialam, ani w tym roku, ani w poprzednim, chociaz mam cicha nadzieje, ze to tylko kwestia czasu