Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 14:04, 14 sty 2019

mira napisał(a)

No właśnie zastanawiałam się nad moja ścianką na domku ogrodnika /ta z półkami/ czy tam nie wstawić takiej szklarni/szklareneczki dostawianej -
ale raz dość drogie, dwa moje miejsce nie jest bardzo tam słoneczne /może i dobrze dla siewek/ i co najważniejsze - jaka tam jest temperatura i kiedy może to służyć - tak naprawdę to temperatura.
Kiedy do tej szafki co wkładasz

To jest duży plus, że nie jest słonecznie. Moja szafka od ok. 13 ma słońce i jest w niej bardzo gorąco, za gorąco. Moje wyhodowane w domu siewki wynoszę do szafki końcem kwietnia, początkiem maja. Pomidory i ogórki też oczywiście. Niektóre rośliny można siać od razu do gruntu, ale ja je sieję do kuwet w szafce.
Mam tam termometr i gdy na zewnątrz jest 7 stopni, w szafce do południa (jak jeszcze jest w cieniu) jest 10-12 stopni. Temperatura jest tylko trochę wyższa niż na zewnątrz. Przed mrozem to nie chroni za bardzo. Jedynie przed wiatrem i zwierzętami
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Pszczelarnia 14:33, 14 sty 2019

Ciekawy artykuł o prosach. Dziękuję.
Rench 16:06, 14 sty 2019

U Ciebie zawsze można się czegoś nowego dowiedzieć.
Już właściwie nie mam miejsca,a tu tyle ciekawostek

Mogłabyś Ewo pokazać jak wygląda Twoja lnica?
W ubiegłym sezonie miałam jej nasiona. W wyniku różych problemów na głowie, wszystko wysiałam bezmyślnie,a później nie wiedziałam gdzi co posiałam i co to za roślinki mi wzeszły.
Anda 16:13, 14 sty 2019

Pszczelarnia napisał(a)
Ciekawy artykuł o prosach. Dziękuję.

Fajnie, że Cię zainteresował

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 16:16, 14 sty 2019

Rench napisał(a)
U Ciebie zawsze można się czegoś nowego dowiedzieć.
Już właściwie nie mam miejsca,a tu tyle ciekawostek

Mogłabyś Ewo pokazać jak wygląda Twoja lnica?
W ubiegłym sezonie miałam jej nasiona. W wyniku różych problemów na głowie, wszystko wysiałam bezmyślnie,a później nie wiedziałam gdzi co posiałam i co to za roślinki mi wzeszły.

Moja lnica jeszcze nie wygląda Mam jej nasionka. Pokazać nasionka?

Tu fotki lnicy u znajomej w ogrodzie:

Basilikum 18:15, 14 sty 2019

Anda napisał(a)

Muszę sobie posprawdzać te polskie nazwy, bo połowy tego co piszesz nie rozumiem Mam taki problem, że jak się nauczę polskiej nazwy, to potem zapominam niemiecką i jak ktoś do mnie przychodzi z niemiecką nazwą, to pomimo że znam roślinę, nie wiem, o którą chodzi. Najbardziej lubię nazwy botaniczne

Ha mam podobnie. Najgorzej, ze jak rozmawiam po niemiecku to wiem na sto procent jak sie dana roslina po polsku nazywa a jak rozmawiam po polsku to znam tylko niemieckie nazwy hihi ale jak ktos powie nazwe to wiem o jaka rosline chodzi.
Czytam o Waszych wysiewach ale macie ambitne plany
Rench 19:36, 14 sty 2019

Anda napisał(a)

]

Dzięki za zdjęcia.
Właśnie coś podobnego mi wyrosło,ale chyba za gęsto posiałam bo była bardziej wiotka.I kolor bardziej liliowy.
Kupiłam nasiona na allegro, bez oryginalnej etykiety.
Na wiosnę ją przerzedzę,jeśli przeżyje.Zobaczymy czy będzie taka wyprostowana.

Znalazłam jeszcze nasionka takich roślin :
Marzymięta, elszolcja (Elsholtzia )
Niepokalanek / Vitex agnus-castus
Nepeta tuberosa

Widziałaś może je na żywo, warto kupić ?
Mariposa 19:51, 14 sty 2019

Ewo, wybacz, ale wtrącę się ze swoim pytaniem - jaka wg Ciebie jest optymalna szerokość kratki do róż pnących?
gogo 12:41, 15 sty 2019

Ewuniu, napisałam u siebie nazwy róż.
Proszę o weryfikację, oczywiście w wolnej chwili.
Mam też pytanie: czy faktycznie nie chcą rosnąć róże, sadzone po różach.
Gdzieś się zetknęłam z taką informacją.
Chciałabym usunąć trzy róże pnące, bo są fatalne, przysłali nie te, które zamawiałam, choć kolor się zgadza.
I kwitną tylko raz, ok. 3 tygodni, a miały kwitnąć cały czas, potem są same liście.
Anda 14:17, 15 sty 2019

Basilikum napisał(a)

Ha mam podobnie. Najgorzej, ze jak rozmawiam po niemiecku to wiem na sto procent jak sie dana roslina po polsku nazywa a jak rozmawiam po polsku to znam tylko niemieckie nazwy hihi ale jak ktos powie nazwe to wiem o jaka rosline chodzi.
Czytam o Waszych wysiewach ale macie ambitne plany

Plany ambitne, zobaczymy, czy dam rade ze wszystkim

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies