Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

anabuko1 15:34, 25 cze 2019

Piękne Ewo te twoje jarzmianki
Munstead Wood wyjątkowa, śliczności .Tylko po zazdrościć takiego okazu.
Anda 15:35, 25 cze 2019

inka74 napisał(a)
Jak zwykle cudne widoki nam pokazujesz. Gilenię mam i ja - jak ona duża u ciebie? Kupiłam ją ze względu na te urocze kwiatuszki.

Nie rozumiem jak u ciebie Aleksandra jest taka sztywna. Już drugą sadzonkę kupuję bo jest taka marna i zwiesza kwiaty. I wypatrzyłam Braciszka. Właśnie go zakupiłam. Jestem ciekawa jak wkomponuje mi się w rabatę.

Gillenia ma u mnie ok. 80 cm. Śliczna jest. Widziałam ją ostatnio w innym ogrodzie, na bardziej słonecznym stanowisku. Tam miała tez ok. 80 do 1m.
Nie wiem, dlaczego u mnie Alexandra taka sztywna a u Ciebie nie. Może to dlatego, że rośnie w donicy?
Braciszek jest sztywny i wąski. Na pewno będzie dobrze u Ciebie wyglądać
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 15:38, 25 cze 2019

karlos napisał(a)
nie wchodziłem chyba 2-3 na ogrodowisko, a w powiadomieniach "doświadczalnia 61 postów" "Ranczo 58 postów" itd kobiety jak za wami nadążyć

ładne foty róż

Parę dni mnie nie było i chyba już mniej postów jest do nadrobienia Dzięki
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 15:39, 25 cze 2019

aga_podlasie napisał(a)
Kilka lat temu dałam Ci się namówić na knautię, nie żałuję ale rozsiewa się niemiłosiernie. Wypielilam w tym roku setki siewek, a i tak mnóstwo zostało.
Podobnie jest z gaurą. Nie dość, ze kolejny rok przezimowała, to jeszcze wszędzie są siewki..
Więc jesli ktos z okolic Białegostoku mialby ochotę na sadzonki, to mogę się podzielić

Haha, klęska urodzaju U mnie tylko Knautia się rozsiewa, ale spokojnie można nad nią zapanować
mrokasia 15:57, 25 cze 2019

Anda napisał(a)

Szałwie ścinam dwupoziomowe, część krócej a część wyżej. Poza tym niektóre gałązki ścinam o wiele wcześniej tak, żeby po cięciu właściwym już coś było widać.

Że też ja nie wpadłam na taki pomysł...
Dziękuję za podpowiedź
Anda 16:01, 25 cze 2019

Poppy napisał(a)

Clotylda ciekawie sie zapowiada. Jak zapach?

Powodzianka chyba tez dobrze sie ma, skoro zakwitla
Donicowe roze sie maja przepieknie, fajnei sie wylewaja, zamiast sztywno stac.

A co myslisz o Alstro? Ja sie jakos nie moge do niej przekonac, przechodze od zachwytu po niechec. Moja jedyna, kupiona na probe wprawdzie jednej zimy nie przezyla, ale i tak sie zastanawiam od czasu do czasu, czy nie nabyc ponownie Ale moze faktycznie, one bardziej do donicy niz na rabate.A moze to kwestia koloru.

Wyslalalm Ci robocze szersze kadry, no jest jak jest, a nowe szalwie jeszcze malenkie, wiec ich nie widac.

Zapach mydła na razie

Powodzianka żyje, kwitnie, ale muszę na przyszłość uważać, żeby zimą nie miała za mokro.

Alstroemeria mam pierwszy raz. Widziałam je kiedyś w ogrodzie w Belgii, ale w gruncie. Były przepiękne. W donicy są o wiele niższe. Gdzieś czytałam, że lubi mieć kwaśnawą glebę, więc podlewam ją deszczówką. Daję nawóz do kwiatów balkonowych, ale nie kwitnie jakoś szałowo. Mam ją dopiero od 3 tygodni chyba.
Anda 16:09, 25 cze 2019

violaskom napisał(a)
Ewciu te angielki w donicach masz pierwszy rok, czy już w tych donicach zimowały? Pamiętam, że w tamtym roku miałaś MW. Jestem zdumiona ilością pąków. Za chwilę będzie cudnie. Szkoda, że jarzmianki nie chcą u mnie rosnąć. U Ciebie wyglądają ślicznie!

Róże w donicy mam juz parę lat. Tylko Alexandra jest zeszłoroczna. Niestety teraz są afrykańskie upały u nas. Aktualnie w cieniu mam 35 stopni. MW szybko przekwita. Aleksandra trochę wolniej
Anda 16:14, 25 cze 2019

oliwka napisał(a)
Jarzmianki przepięknie sfotografowane Ewa nie pokazujesz swojej novalis. Jak ci rośnie ta Róża w pojemniku?
Jak myślisz która jest najlepsza róża pienna w kolorze ciemnoejszym od moich pastelowych odmian?

Oliwko, Novalis mam na rabacie. Sadzilam ją wiosną. Na razie jest malutka i ma jednego pączka. Nie ma co pokazać

Co do pnących może Laguna lub Jasmina?
Anda 16:19, 25 cze 2019

KasiaBawaria napisał(a)
Siedze i podziwiam Uwielbiam knautie- mam bordowa.I skabiosy biala i rozowa.
Jarzmianki u mnie na sloncu o wiele gorzej kwitna.One lubia polcien i wilgotne podloze. Swiatlo z rana i popoludniu.
Zachwycam sie rozami w donicach. Mi sie juz nie chce w donicach miec nic innego oprocz rozchodnikow i innych latwych roslin.Za duzo biegania wokol nich w upaly. Ale u ciebie wyglada to pieknie U mnie kwitnie wlasnie Herzogin Christiana. Boski zapach ma.I jeszcze pare innych jak Leonardo da Vinci.

Białe skabiosy są tak piękne, że żałuję, że mam ich tak mało. Muszę dokupić
Serio tak mocno pachnie twoja Herzogin? Te egzemplarze które do tej pory wąchalam pachniały ładnie, ale nie mocno. Zapach najwyraźniej bardzo zależy od rodzaju gleby w której róża rośnie
Anda 16:20, 25 cze 2019

gogo napisał(a)
Z przyjemnością obejrzałam Twoje róże, są piękne.
I reszta roślin też
Moje plany róż w skrzyniach na podjeździe przesunięte na jesień, więc oglądam Twoje.
Zajrzyj w wolnej chwili do mnie, mam tam zdjęcia róży i pytanie.

Dziękuję i za chwilę wpadnę do Ciebie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies