Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

violaskom 12:55, 07 lip 2019

Mój przepadł tak szybko, że nie miałam nawet okazji zaobserwować czy warto go mieć w ogrodzie. Poczekam na Twoją opinię. Nasiona są do zdobycia więc może warto go wysiać i mieć większe poletko. To by było fajne tło dla jasnoróżowych róż lub innych bylin. Ciekawi mnie czy on trzyma się prosto, jak długo kwitnie?
violaskom 12:59, 07 lip 2019

Anda napisał(a)
Violu, trafiłyśmy na sensację

Nie znam niemieckiego, ale na tej angielskiej piszą, że do tej pory był rozmnażany wegetatywnie ( tak jak pisałaś) a teraz pierwszy raz są nasiona. Rób zdjęcia swojemu by widzieć jak rośnie, jak długo itd. Ciekawi mnie czy on ma cechy zwykłego cosmosu?
Anda 13:04, 07 lip 2019

On chyba jest bardziej podobny do astrów niż do kosmosu. Kwitnie cały czas, mimo, że jeszcze nie wycięłam ani jednego kwiatka. Widać go tylko na jasnym tle. Koleżanka miała go w rabacie i nie było go prawie widać. U mnie rośnie przed jasną szopką ogrodniczą i przy jasnych płytach chodnikowych. Tak więc sadziłabym go przed jasnymi różami lub bylinami, żeby go było widać. W szkółce skomponowaliśmy go z białą gaurą i tylko tak go u nas widać. Najpierw stał na tle cegieł i niestety zanikał.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
violaskom 13:18, 07 lip 2019

Anda napisał(a)
On chyba jest bardziej podobny do astrów niż do kosmosu. Kwitnie cały czas, mimo, że jeszcze nie wycięłam ani jednego kwiatka. Widać go tylko na jasnym tle. Koleżanka miała go w rabacie i nie było go prawie widać. U mnie rośnie przed jasną szopką ogrodniczą i przy jasnych płytach chodnikowych. Tak więc sadziłabym go przed jasnymi różami lub bylinami, żeby go było widać. W szkółce skomponowaliśmy go z białą gaurą i tylko tak go u nas widać. Najpierw stał na tle cegieł i niestety zanikał.

Z gaurą może być ciekawie!
paniprzyroda 13:54, 07 lip 2019

Knautię przycinamy podobnie, albo zupełnie nisko, albo najwyższe przyrosty o dwie trzecie. Kwitną z bocznych odrostów, a potem zaczynają te nisko przycięte od nowa. Im starsza sadzonka, tym wyższa wyrasta docelowo, dobrze ponad metr i na szerokości też przybierają. Nawet na moim ekstremalnym przedpłociu duża wyrosła. Podobnie jak gaura, bardzo wysokie rosną i niestety, pokładają się. Kosmos czekoladowy był swego czasu hitem na forum, próby wysiewu nie udawały się. Mam go w tym roku, zupełnie przez przypadek trafiłam. Pan, który go sprzedawał twierdził, że kłącza można przechowywać jak dalie. Byłoby fajnie móc rozmnażać go z nasion
Czy ja pisałam, że dalię masz prześliczną, można zakochać się w niej od razu
Anda 14:23, 07 lip 2019

paniprzyroda napisał(a)
Knautię przycinamy podobnie, albo zupełnie nisko, albo najwyższe przyrosty o dwie trzecie. Kwitną z bocznych odrostów, a potem zaczynają te nisko przycięte od nowa. Im starsza sadzonka, tym wyższa wyrasta docelowo, dobrze ponad metr i na szerokości też przybierają. Nawet na moim ekstremalnym przedpłociu duża wyrosła. Podobnie jak gaura, bardzo wysokie rosną i niestety, pokładają się. Kosmos czekoladowy był swego czasu hitem na forum, próby wysiewu nie udawały się. Mam go w tym roku, zupełnie przez przypadek trafiłam. Pan, który go sprzedawał twierdził, że kłącza można przechowywać jak dalie. Byłoby fajnie móc rozmnażać go z nasion
Czy ja pisałam, że dalię masz prześliczną, można zakochać się w niej od razu

Knautia się na dodatek wysiewa, ale nie inwazyjnie. Do mnie przyplątała się jeszcze Knautia arvensis. Ta jest jeszcze większa i szersza
A na mojej łączce bez podlewania Knautia nie daje rady. Za sucho.

Nie wiem, czy będę kosmos czekoladowy wysiewać wiosną. To zależy od ilości warzyw na które się zdecyduję Również czytałam, że kłącza można przechowywać jak dalie.

Dalia dziękuje

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:27, 07 lip 2019

Czas na fotki, znów

Przed domem Canna, Alstroemeria, Agapanthus

Anda 14:30, 07 lip 2019

Dalia David Howard, donicowo, Summer Song bez kwiatów, Sedum i Artemisia Nana

Anda 14:32, 07 lip 2019

Zarośnięte kamyczki (żółty mi się przyplątał przez przypadek), lawendowo

Anda 14:33, 07 lip 2019

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies