Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Helen 17:42, 05 sty 2020

Ewa, ciemiernik cudny. Ja tylko trafiam na białe
Helen 18:10, 05 sty 2020

Ewa, przeglądam ponownie podsumowanie i muszę dopytać o kilka roślinek.

Anda napisał(a)

Ta kocimiętka kwitła już od kwietnia. Fajna jest, bo niska i się tak nie rozwala na innych roślinach.

Jaka to odmiana?

Anda napisał(a)
Anemony i narcyzy przy cisach zastąpiły Alchemilla erythropoda i Veronika Knallblau. Ta ostatnia to bardzo dobry antychwastowy zakrywacz ziemi. Wspaniale się rozłazi

Czy po takich zakrywaczach ziemi można chodzić?

Anda napisał(a)
Połowa sierpnia, rutewka kwitnie, Agastache i Gaura dalej piękne.

Jaka to odmiana rutewki? Śliczna jest

I jeszcze myślałam, że masz misę z rojnikami, ale teraz nie widzę. Chyba, że mi się pofistaszkowało, brzydko mówiąc
Anda 18:22, 05 sty 2020

Basilikum napisał(a)
jejku skad masz tego zoledzia?? super jest

fotki jak zwyke ekstraklasa
ch jak mi sie juz chce wiosny, dobrze ze mam w ogrodzie cosik kwitnacego bo bym oszalala

Żołądź jest ze sklepu z karmą dla zwierząt

Ja sama nie wiem, czy już chcę wiosny. Chyba najpierw bym wolała przedwiośnie. Nie chcę za to wielkich mrozów bez śniegu.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 18:23, 05 sty 2020

antracyt napisał(a)
Ja takiego żołędzia znalazłam w L.

Globalizacja jednym słowem
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 18:25, 05 sty 2020

Helen napisał(a)
Ewa, ciemiernik cudny. Ja tylko trafiam na białe

To Madame Lemonnier Trafiła się kiedyś w szkółce i kolor mnie urzekł.
Anda 18:37, 05 sty 2020

Helen napisał(a)
Ewa, przeglądam ponownie podsumowanie i muszę dopytać o kilka roślinek.

Jaka to odmiana?

Czy po takich zakrywaczach ziemi można chodzić?

Jaka to odmiana rutewki? Śliczna jest

I jeszcze myślałam, że masz misę z rojnikami, ale teraz nie widzę. Chyba, że mi się pofistaszkowało, brzydko mówiąc

Ta kocimiętka to Nepeta racemosa 'Superba'.

Nie wiem, czy po Alchemilla erythropoda i Veronice można chodzić. Ja po nich nie chodzę. Podczas kwitnienia na pewno nie, bo kwiaty się będą łamać. Po liściach ewentualne rzadkie przejścia pewnie byłyby ok. Jednak nie są to typowe zadarniacze do deptania wg mnie. Typowe do deptania to np. Chamaemelum nobile, Sagina subulata, Cotula squalida.

Ta rutewka to Thalictrum delavayi Splendid

Misy nie mam niestety Może u Danusi lub Miry widziałaś?
Helen 18:41, 05 sty 2020

Ewa, wielkie dzięki za odpowiedzi. Już skopiowałam
Helen 18:50, 05 sty 2020

Misy u Danusi widziałam na żywo i nawet mam zdjęcia. Nie wiem tylko czy rojniki zimują na dworze (niby czytam, że tak, ale wolałabym się upewnić u kogoś kto ma z nimi doświadczenie)?
Basilikum 19:05, 05 sty 2020

Helen zimuja u mnie od lat na dworze

Zoledzia znalazlam w necie w wielu sklepach, ktore sa niedaleko, jak bede w miescie to sprawdze czy maja stacjonarnie
Kasiolaaa 19:10, 05 sty 2020

cudowne karmniczki ptaszynki sie ciesza napewno z takiej uczty