Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 17:51, 03 sty 2020

mira napisał(a)

Wreszcie jestem podelektować się Twoim podsumowaniem i oczywiście fotkami na poziomie .
Zobacz jak mały masz ogród a ile roślin i jak bogate podsumowanie.

Niebieskie miodunki zapisuję na listę już w ub roku na nie miałam oko - czy sa ok ? No i róża Lady Hamilton stale na liście czeka
jaka masz świdośliwę bo ma taki pokrój kolumnowy - ja jesienią kupiłam 3 i jedną muszę jeszcze zadołować - chyba obelisk tak ?

a tego nie znałam hmm Veronika Knallblau - jest niski co

Lwie paszcze miałaś śliczne

a mieczyki widzę - zostawiasz na zimę, bo one chyba zimują posadziłam jesienią

słyszałam o tym maku ale ...
"Mak wschodni Patty's Plum. Uwielbiam go, ale jest wielki. U mnie ma ok. 1 m średnicy podczas kwitnienia." że jest tak wielki? - wpisuję na listę

zapomniałam jak się nazywa i nie mam pewności czy to ten ale to dobry chwast nie jest chyba

"I znów "odkryłam" fajnego chwasta Tego nie usunęłam. Ciekawa jestem, ile zostawił potomków "

a! jeśli to jest jastrzębiec

Ucztę nam sprawiłaś, dokładne opisy z nazwami, ile inspiracji i to wszystko w tak małym ogrodzie - masz wszystko, donice, cudowne róże, rabaty, drzewka, nawet mini oczko śliczne i jeszcze szklarenka się zmieści. Właśnie oglądałam takie małe ogrody i miały oczywiście szklarnki.

Bardzo dziękuję za to podsumowanie - moja zdechła dusza się uradowała .
A astry to koniecznie zaprowadź - może Maria Ballard, albo bocznolistne.

Pozdrawiam i życzę dobrego sezonu i zdrowia !

Miro, jak chętnie porozmawiałabym z Tobą na żywo. Mam nadzieję, że kiedyś się uda. Jestem prawie po drodze do Holandii Zapraszam.

Niebieskie miodunki. Mam cztery różne odmiany. Najokazalej rośnie Wuppertal i Majeste. Pozostałe rosną dobrze, ale słabiej. Karteczki z nazwami na zewnątrz, sprawdzę jutro bo teraz już ciemno.

Moja świdośliwa to Obelisk.

Veronica teucrium 'Knallblau' lubi suche i niezbyt żyzne podłoża. U mnie się pokłada, bo nażarty. Lepiej trzymać go na diecie

Mieczyki bizantyjskie zostawiam w ziemi. Są naprawdę wytrzymałe. Jednego roku zmarzły im liście w kwietniu przed kwitnieniem i nie zakwitły. Chyba je to wzmocniło bo rok później kwitły pięknie i było ich więcej.

Tak, ten chwast to jastrzębiec. Ładny jest, ale wiem, że się lubi szybko rozprzestrzeniać. Mam mały ogród, więc raczej dam radę utrzymać go w ryzach. Jest taki ładny. Fajnie by było, gdyby mi się wreszcie udały chabry. Dobrze by z nim współgrały.

Ten mak Pattys Plum jest u mnie naprawdę taki wielki po 4-rech latach. Nie wiedziałam, że się tak rozrośnie. Chyba za dobrze go dokarmiałam. One przecież i na niezbyt dobrych stanowiskach dają sobie radę.

Szklarenka mi się marzy, ale musiałabym wtedy zrezygnować z łączki. Na razie to jeszcze odległe plany, ale są O kurach zapomnę

Zastanowię się na astrami, bo jesień u mnie uboga. Bocznolistne chyba nawet mi się podobają. Fajne mają te małe kwiatki. Muszę się za nimi rozejrzeć.

Bardzo się cieszę, że podsumowanie Ci się spodobało. To Twoje mnie tak natchnęło Moje pierwsze tak obszerne, ale z tej tęsknoty takie duże wyszło.

Pozdrawiam również i zdrowia, i pomyślności życzę
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 17:51, 03 sty 2020

Kawa napisał(a)
Ewunia cudowności zebrałaś i pokazałaś!
uwielbiam Twoje zestawienia i te foty!
Lovjam buziaki!

Dziękuję Kami Brakuje tu Ciebie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Wiolka5_7 19:29, 03 sty 2020

Anda napisał(a)

Dziękuję Wiolu No mam ciasny, ale własny. Upycham co się da

Cieszę się, że szałwia się sprawdziła u Ciebie Caradonna i Amethyst to moje ulubione szałwie omszone. Rosną bezproblemowo, jedynie przycinać je trzeba i na ślimaki uważać. Stoją ładnie wyprostowane i nawet po deszczach się nie pokładają.

Pozdrawiam również

Masz rację...ciasny ,ale własny... ja nie mogłabym żyć nawet bez malutkiego ogrodu ...cieszmy się z tego co mamy
Caradonna jest super, mam ją wszędzie... ma same plusy

Nowa12 19:56, 03 sty 2020

Ewa, a ten Knallblau to jest bardziej niebieski czy fioletowy? On jest gęsty, kępiasty czy bardziej ażurowy?
Poppy 23:50, 03 sty 2020

Ewus, dzieki za prezent noworoczny!
W koncu, doczekalam wiekszej ilosci zdjec z Twojego ogrodu, a jakos wyjatkowo mi ich brakowalo w tym roku (nie wiem, czy dawkowalas oszczedniej, czy moje wymagania wzrosly, he he) i nareszcie, podsumowanie to bylo to, co tygrysy lubia najbardziej.

Do smakowania w dlugie zimowe wieczory, bo oczywiscie na razie tylko wstepnie nacieszylam oczy.

Jeszcze raz wielkie dzieki z mojej strony
Rench 17:00, 04 sty 2020

U Ciebie też podsumowanie ,świetnie. Lecę do początku podsumowania
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku życzę
Katte 19:29, 04 sty 2020

Hej , No jasne że się pochwalę

Gdzieś jeszcze potem pokażę zaproszenia

Nasionka jeszcze trochę zostało z zeszłego roku , ale teraz dokupię ziół, i zmyślnych pomidorków

Co do róż , ogólnie podobają mi się wielkokwiatowe , ale i te drobne mam nawet jakaś małą dziką odmianę , która dzielnie zimuje w zwykłej plastikowej doniczce , i ładnie kwitnie małymi różowymi pomponami
Helen 20:43, 04 sty 2020

Katte napisał(a)
Hej , No jasne że się pochwalę

Gdzieś jeszcze potem pokażę zaproszenia

Kasia, a co to? Takie cudo?
Katte 20:52, 04 sty 2020

Papierowe kwiaty na stanie mam akurat te ale robię różne inne róże czy dalie

Na własne wesele zrobiłam dla gości jako upominek kolorowe ręcznie robione mydełka.
Pachnące i nawet dodałam vit E żeby nawiliżały hehehe
Helen 20:59, 04 sty 2020

Kasia, ale masz zdolności. Podziwiam i gratuluję talentu. Ogród też Ci wyjdzie cudny