Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

mira 10:53, 09 sty 2020

A ten bocznolistny Lady in Black podoba Ci się?
Anda 11:16, 09 sty 2020

Poppy napisał(a)

Powtorki czy nie, ale w hurcie i z opisem o tej porze roku zrobily wrazenie
Ale to wiesz, ze ja kazda ilosc wchlone

Wroce, jak ogarne pare spraw, czytac z tel/grzebac w starych watkach z doskoku daje rade czasami, ale przysiasc na dluzej to jeszcze nie ta bajka.
W ogrodzie tez jeszcze nie czas na prace, za mokro na kopanie,wiec niczego nawet nie posadzilam, i za wczesnie na przycinanie tego i owego. Dlatego pismo obrazkowe tak raduje A sezonu nie moge sie doczekac.

Ceny przylaszczek i przebisniegow odkrylam juz wiele lat temu, i przestalam nawet o nich myslec, zeby nie wpasc w ciagi kolekcjonerskie. W Kew Garden maja problem, bo ludzie im wyrwywaja z cebulami/wykopuja co cenniejsze okazy przebisniegow, wiec chorych pasjonatow nie brakuje

To czekam na Ciebie wiosną
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:20, 09 sty 2020

Mala_Mi napisał(a)
Jesteś mistrzem upychania na rabatach

Nie znałam Gilenii.. sobie pogooglałam. Fajna jet i pięknie się przebarwia.

Za astrami tez nie przepadam, na dole są paskudne, łapią mączniaki i opuchlaki je lubią.. gdyby nie to kochałabym je mocno. Próbuję dać im nową szansę ponownie.

Natomiast tak jak pisze Mira, są "inne " astry. ja jestem zachwycona aster divaricatus, poszukaj go. Kwitnie długo, nic go nie bierze i jest taki jak mgiełka. Trochę jak miniaturowa Gilenia. Wogle astra nie przypomina. Zaraz poszukam u siebie i wrzucę foto. mam go drugi rok.

Heh, nie wiem, czy jestem, bo to tylko byliny i to takie nie za duże
Gilenia fajna do półcienia, polecam.

Astry polecone przez Mirę już oglądałam i spodobał mi się ten bocznolistny. Divaricatus też mi się spodobał. Takie astry mogę sadzić I będę.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:21, 09 sty 2020

mira napisał(a)
A ten bocznolistny Lady in Black podoba Ci się?

Tak, bardzo. On jest dość duży, czy mi się wydaje?
Anda 11:25, 09 sty 2020

Miro i Aniu, te polecone przez Was astry bardzo mi się spodobały. Dziękuję Mam je już na liście
Anda 16:59, 09 sty 2020

daszum napisał(a)
Ewa, właśnie pisałam u siebie, że wybieram się do Ciebie na konsultacje, a Ty w tym czasie zaglądałaś do mnie

Zastanawiam się, czy usychający świerk (4 m) można wykorzystać jako podporę do róż pnących.

Zobaczyłam podsumowanie sezonu w doświadczalni bylinowo-różanej i jestem pod wrażeniem. Ile Ty masz pięknych roślinek w tym małym ogródku i jak wspaniale go pokazujesz

Ups, przepraszam, nie zauważyłam tego postu.

Dziękuję i zaraz lecę do Ciebie z odpowiedzią
KasiaBawaria 07:47, 10 sty 2020

Jest wiele astrow, ktore nie lapia boczniaka. U mnie od lat sa astry niskie i one nigdy nie choruja.W tamtym roku dokupilam jeszcze inne, sama jestem ciekawa jak sie beda sprawowac.
Anda 08:09, 10 sty 2020

Kasiu, ja astrów jako takich po prostu jakoś nie lubię. Te dwie odmiany są jakby mniej astrowate i mi się podobają
Agania 08:22, 10 sty 2020

Anda napisał(a)

Dziekuje

Mam nadzieje, ze male osmialki przezyja zime i wiosna bede mogla je posadzic w miejsce docelowe Bardzo podoba mi sie ta roslina, a mialam ja teraz po raz pierwszy.

Ja raz jeden miałam nasionka od SR, ale mało nasion zebrałam i nie utrzymałam
ośmiała, zbieraj nasionka bo warto go mieć
Anda 16:35, 10 sty 2020

Agania napisał(a)

Ja raz jeden miałam nasionka od SR, ale mało nasion zebrałam i nie utrzymałam
ośmiała, zbieraj nasionka bo warto go mieć

W tym roku zbiorę, bo w zeszłym po prostu zostawiłam wszystko do samodzielnego rozsiania
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies