Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

paniprzyroda 17:50, 25 mar 2020

Ależ tu ruch Musiałam cofać, by oczy fotami nasycić. Takoż "donoszę" uprzejmie, iż anemony wzeszły chyba już wszystkie, a niektóre już zaczynają kwitnąć. Jupi Dzięki za ubiegłoroczną inspirację
Aggaa 17:52, 25 mar 2020

Anda napisał(a)

Tak, mozesz Przekompostuje sie na rabacie. W czasie kompostowania bedzie zuzywac azot potrzebny roslinom w fazie wzrostu. Dlatego dobrze byloby podsypac na tej rabacie duzo wiorkow rogowych albo maczki kostnej lub podlewac regularnie gnojowka z pokrzywy

Dałam sporo mączki bazaltowej i dużo obornika krowiego, nie mam ani wiorkow rogowych ani mączki kostnej, musialabym zamowic przez neta, a gnojowkę się zrobi
Anda 17:54, 25 mar 2020

paniprzyroda napisał(a)
Ależ tu ruch Musiałam cofać, by oczy fotami nasycić. Takoż "donoszę" uprzejmie, iż anemony wzeszły chyba już wszystkie, a niektóre już zaczynają kwitnąć. Jupi Dzięki za ubiegłoroczną inspirację

Nie ma za co Chyba trafiłam w dziesiątkę tym duetem, bo podoba się nie tylko Tobie Bardzo się z tego cieszę

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 17:55, 25 mar 2020

Aggaa napisał(a)

Dałam sporo mączki bazaltowej i dużo obornika krowiego, nie mam ani wiorkow rogowych ani mączki kostnej, musialabym zamowic przez neta, a gnojowkę się zrobi

Będzie dobrze
A co tam zamierzasz sadzić?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Aggaa 18:04, 25 mar 2020

Anda napisał(a)

Będzie dobrze
A co tam zamierzasz sadzić?

Smialek, molinia, jezowki, stipa, bodziszek
No chyba wszystko. Aaa no i na rabacie jeszcze jest brzoza doorenbos i klon tatarski, ale drzewa narazie malutkie
Anda 18:06, 25 mar 2020

Aggaa napisał(a)

Smialek, molinia, jezowki, stipa, bodziszek
No chyba wszystko. Aaa no i na rabacie jeszcze jest brzoza doorenbos i klon tatarski, ale drzewa narazie malutkie

Wow, ale im dogadzasz Będą rosnąć jak na drożdżach
Aggaa 18:07, 25 mar 2020

To mówisz, że jak dodam korę nieprzekompostowaną to muszę azot uzupełniać? A jak często muszę gnojówką podlewać?
Aggaa 18:08, 25 mar 2020

Anda napisał(a)

Wow, ale im dogadzasz Będą rosnąć jak na drożdżach

Ale ze co ze za duzo? Ja mam bardzi slaba ziemię, piaski w zasadzie.
Anda 18:10, 25 mar 2020

Aggaa napisał(a)
To mówisz, że jak dodam korę nieprzekompostowaną to muszę azot uzupełniać? A jak często muszę gnojówką podlewać?

Tak, bo kora będzie się przekompostowywać (ale słowo ) na rabacie. Mikroorganizmy które są za to odpowiedzialne zużywają azot w tym procesie. Jak często trudno mi powiedzieć, bo nigdy tak nie sadziłam roślin. Przypuszczam, że raz do dwóch w miesiącu, ale tylko do połowy lipca.
Anda 18:12, 25 mar 2020

Aggaa napisał(a)

Ale ze co ze za duzo? Ja mam bardzi slaba ziemię, piaski w zasadzie.

Ach, to nie za dużo, to ok. Ewentualnie może Ci się stipa pokładać. Zobaczysz, jak będzie

Skoro masz piaski to dawaj tą gnojówkę tak co dwa tygodnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies