Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Aggaa 18:15, 25 mar 2020

Anda napisał(a)

Tak, bo kora będzie się przekompostowywać (ale słowo ) na rabacie. Mikroorganizmy które są za to odpowiedzialne zużywają azot w tym procesie. Jak często trudno mi powiedzieć, bo nigdy tak nie sadziłam roślin. Przypuszczam, że raz do dwóch w miesiącu, ale tylko do połowy lipca.

Dziekuję Ci Ewuniu . Aaa jeszcze kompostu sypnęłam kilka worków, to może nie dawać tej kory? Bo to podlewanie gnojówka może być dla mnie problematyczne.
Anda 18:17, 25 mar 2020

Aggaa napisał(a)

Dziekuję Ci Ewuniu . Aaa jeszcze kompostu sypnelam kilka worków, to może nie dawac tej kory? Bo tonpodlewanie gnojowka moze byc dla mnie problematyczne.

To powinno wystarczyć Ale mimo wszystko powinnaś tą rabatę czymś ściółkować, żeby nie wysychała i mikroorganizmy dobrze pracowały. Zwłaszcza jak rośliny jeszcze małe ważna jest ściółka. Będziesz miała dzięki temu mniej podlewania.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Aggaa 18:20, 25 mar 2020

Anda napisał(a)

To powinno wystarczyć Ale mimo wszystko powinnaś tą rabatę czymś ściółkować, żeby nie wysychała i mikroorganizmy dobrze pracowały. Zwłaszcza jak rośliny jeszcze małe ważna jest ściółka. Będziesz miała dzięki temu mniej podlewania.

Ewuś wszystkie zabaty ściółkuję korą, pomyślałam jeszcze by pierwsze ściółkowanie zrobić skoszoną trawą i dopiero wtedy przysypać korą. Co Ty na to?
Anda 18:22, 25 mar 2020

Aggaa napisał(a)

Ewuś wszystkie zabaty ściółkuję korą, pomyślałąm jeszcze by pierwsze ściółkowanie zrobić skoszoną trawą i dopiero wtedy przysypać korą. Co Ty na to?

Tak, trawą jak najbardziej możesz. Tylko wtedy korą nie za grubo i trawą też nie za grubo, żeby trawa się rozkładała, a nie gniła
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Aggaa 18:24, 25 mar 2020

Anda napisał(a)

Tak, trawą jak najbardziej możesz. Tylko wtedy korą nie za grubo i trawą też nie za grubo, żeby trawa się rozkładała, a nie gniła

Tak też zrobię, dziekuję
Anda 18:27, 25 mar 2020

Aggaa napisał(a)

Tak też zrobię, dziekuję

Aguś, gdybyś w przyszłym roku stwierdziła, że rośliny mimo wszystko słabo rosną, to kup gdzieś te wiórki rogowe W tym roku rośliny muszą się ukorzenić, więc jeszcze mogą słabo iść w górę. Poza tym gleba też musi wrócić do równowagi
Aggaa 18:30, 25 mar 2020

Anda napisał(a)

Aguś, gdybyś w przyszłym roku stwierdziła, że rośliny mimo wszystko słabo rosną, to kup gdzieś te wiórki rogowe W tym roku rośliny muszą się ukorzenić, więc jeszcze mogą słabo iść w górę. Poza tym gleba też musi wrócić do równowagi

Ewcia, może to głupie pytanie, jakie zadanie mają wiórki rogowe? Mogę jeszcze je dodać, rabata będzie jeszcze raz przekopana.
Aggaa 18:32, 25 mar 2020

czytam, że to głównie azot. Może skuszę sie i zamówię przez neta. Wolę dodać teraz i mieć już fajny efekt w tym roku. Później nie będę miała okazji przemieszać już całości...
Helen 18:41, 25 mar 2020

Wiórki rogowe były niedawno w L...lu. Może spróbuj poszukać przy okazji zakupów spożywczych.
Aggaa 18:43, 25 mar 2020

Helen napisał(a)
Wiórki rogowe były niedawno w L...lu. Może spróbuj poszukać przy okazji zakupów spożywczych.

o super, dziękuję