Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 08:26, 24 mar 2020

Kokesz napisał(a)

Tydzień temu wysiałam verbenę i ciemno fioletową szalwię jednoroczną (splendens i farinacea) powoli kiełkują, do lata trochę czasu, mam nadzieję, że szybko urosną
Poza tym sałaty, pomidorki, buraki liściowe, paprykę (trochę późno ale ładnie wschodzi) i moje wielkie bazylie.

Reniu, z Ciebie też taka pracowita pszczółka Ja pomidory dopiero będę siała.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 08:27, 24 mar 2020

Ania111 napisał(a)
Byłam

Widziałam
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Nowa12 20:20, 24 mar 2020

Anda napisał(a)

Elu Dziękuję. Zgapiaj do woli Będę podziwiać u Ciebie. Mam tam jeszcze posadzone Narcyzy Thalia, Alchemilla erythropoda i Veronica teucrium Knallblau. Ta ostatnia bardzo mocno zadarnia i co roku muszę ją ograniczać. Jak zanikną narcyzy, cebulice i anemony to te byliny zostają aż do jesieni.

Ewa ten przetacznik Knallblau tak mocno się rozrasta?
On jest tak niski jak piszą do 15 cm?
Zatanawiam się czy by go na skarpę nie dosadzić.
Anda 07:36, 25 mar 2020

Nowa12 napisał(a)

Ewa ten przetacznik Knallblau tak mocno się rozrasta?
On jest tak niski jak piszą do 15 cm?
Zatanawiam się czy by go na skarpę nie dosadzić.

Tak, u mnie bardzo. Rozrasta się kłączami. W sezonie tego jakoś nie widać, ale po zimie, czyli co wiosnę muszę go ograniczać. Pod cisami zaczął mi wrastać w przywrotnika i musiałam go ratować. Po kwitnieniu obcinam kwiaty i wtedy mocno go podlewam, to szybko wypuszcza nowe, zielone listki. U mnie jest troszkę wyższy.
Milka 08:00, 25 mar 2020

Anda napisał(a)

Ja też nie wychodzę, ale wirus będzie z nami jeszcze długo.

Oby nie Ewciu
Fajnie, że w ogrodzie lubisz bujność i różnorodność i romantyzm
Ja podziwiam ogrody pod linijkę, bo ład, ale sama bym się nie odnalazła w nim, więc akceptuję mój bałagan, ciut ujarzmiony
KasiaBawaria 08:12, 25 mar 2020

Anda napisał(a)

Elu Dziękuję. Zgapiaj do woli Będę podziwiać u Ciebie. Mam tam jeszcze posadzone Narcyzy Thalia, Alchemilla erythropoda i Veronica teucrium Knallblau. Ta ostatnia bardzo mocno zadarnia i co roku muszę ją ograniczać. Jak zanikną narcyzy, cebulice i anemony to te byliny zostają aż do jesieni.

Veronice tez sobie w tym roku posadzilam. Jestem ciekawa jak sie u mnie sprawdzi
Anda 08:18, 25 mar 2020

Milka napisał(a)

Oby nie Ewciu
Fajnie, że w ogrodzie lubisz bujność i różnorodność i romantyzm
Ja podziwiam ogrody pod linijkę, bo ład, ale sama bym się nie odnalazła w nim, więc akceptuję mój bałagan, ciut ujarzmiony

Irenko, ja też bym chciała, aby trwało to jak najkrócej.
Lubię ogrody zbliżone do naturalności Ład i porządek też podziwiam, ale myślę, że w takim ogrodzie jest więcej roboty, bo każde wyjście poza tą „linijkę” jest natychmiast widoczne.
Anda 08:19, 25 mar 2020

KasiaBawaria napisał(a)

Veronice tez sobie w tym roku posadzilam. Jestem ciekawa jak sie u mnie sprawdzi

Też jestem ciekawa. Czy będzie się też tak rozrastać?
KasiaBawaria 08:52, 25 mar 2020

Pewnie bedzie. Jak krwawnik? Bo ten musze tez co roku ograniczac.Tak samo niektore astry.
Anda 10:16, 25 mar 2020

KasiaBawaria napisał(a)
Pewnie bedzie. Jak krwawnik? Bo ten musze tez co roku ograniczac.Tak samo niektore astry.

Krwawnik sie wysiewa, astry chyba tez? Ta moja Veronica teucrium rozrasta sie klaczami. Jeszcze mam Veronice spicate Rotfuchs i ta rosnie kepowo, a siewek jeszcze nie zauwazylam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies