Ewa piękna wiosna u Ciebie. Jaka to różyczka już ma pączki? U nas zapowiadają na następne dni minusowe temperatury w nocy, a ja mam masę roślin jednorocznych gotowych do sadzenia. Widzę, że dalie sadzisz do donic. Czy podganiałaś je w pomieszczeniu? Ja z daliami w donicach mam złe doświadczenia, ale z braku miejsca w ogrodzie będę dalej próbować. Parę dalii nie wykopałam przed zimą, zostały w gruncie i one wypuściły juz listki. Szkoda tylko, że to te, na których mi najmniej zależało.
Dziękuję Violu Ta różyczka to Louise Odier, ale przed domem na Summer Song i Lady Emma Hamilton też dziś dojrzałam małe pączki Już się nie mogę doczekać kwiatów
Dalie w zeszłym roku posadziłam do donic, pierwszy raz w życiu w ogóle. Przezimowały w garażu. Wyniosłam je na ogród jakoś dwa tygodnie temu, a w zeszłym tygodniu wyjęłam je z donic i podzieliłam, bo się bardzo rozrosły. Tym mnie bardzo zaskoczyły. Część dałam koleżance, bo już nie miałam wolnych donic One są żarłokami, więc co roku trzeba im dawać nową ziemię i przy okazji dzielić. Tak wynika z moich krótkich dotychczasowych doświadczeń Mam nadzieję, że Twoje w donicach się za siebie wezmą i będziesz z nich zadowolona. Ja z chęcią miałabym więcej donic z daliami, ale na zimowanie potem miejsca brak.