Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 13:15, 25 maj 2020

Kasya napisał(a)
Anda, czy są u was primrose candelabra do kupienia ?

U mnie w szkółce nie, ale w niektórych internetowych są.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 13:17, 25 maj 2020

Mixtoorka napisał(a)

Cześć, w związku z tym,że dzięki Ewie mam Black Tower to się wypowiem kupiłam w doniczce 20 cm patyczek, po 2 latach miał już 2m wysokości, dziś ok. 2,5m. U mnie szybko urósł.

Karolina

Oj, chyba muszę z moim porozmawiać albo troszkę bardziej o niego zadbać Mój ma dopiero ok. 1,5m
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 13:18, 25 maj 2020

lilarose napisał(a)

Tak knautia lubi łapać mączniaka, musi mieć sucho i pełne słońce- ja swojej wciąż szukam "lepszego" miejsca i przesadzam nieustannie- a ona wysiewa się w każdej kolejnej miejscówce nieprawdopodobnie. Miałam jej naprawdę dużo w ogrodzie, mogłam obdarować wiele ogrodniczek dzięki temu

U mnie też lubi się wysiewać. Siewki mniej łapią mączniaka, tak mi się przynajmniej wydaje. Matki też nie od razu, dopiero po 2-3 latach, z tego co kojarzę

Anda 13:19, 25 maj 2020

gogo napisał(a)

Ewo, mam dostęp, ale jakoś zapominam, zapisuję co chcę i potem nie mogę znaleźć
Niby mam segregator, robię notatki na kartkach, wpinam i w tajemniczy sposób zapiski giną
Muszę się inaczej zorganizować

Większość nowych roślin posadzona, nad miejscami pozostałych dumam

Mój system karteczkowy też się nie sprawdza. Założyłam sobie segregator w komputerze i teraz znajduję to co potrzebuję. W kompie mam super porządek, w przeciwieństwie do biurka

Anda 13:21, 25 maj 2020

anabuko1 napisał(a)

moje kamasje tez jeszce nie kwitną.
ale innych kwitniń sporo.To czekam spokojnie

Moje już przekwitły To są fotki sprzed miesiąca, bo Daria chciała zobaczyć je w całości Czyli piękne kwitnienie jeszcze przed Tobą. Ja się musiałam już pożegnać.
Anda 13:24, 25 maj 2020

Magara napisał(a)

Ewa, obiecuję, że się postaram z tym wątkiem, bo aż mi głupio, że tak z uprzejmości Waszych korzystam, ale ten mój wątek to raczej z tych wołających o pomoc, a nie pokazowych będzie
Z kupowaniem już się nauczyłam, żeby nie po sztuk 1 tylko więcej - ale cały czas nie potrafię ogarnąć tego jak sadzić - wiadomo, chce się mieć busz od razu, ale też wiadomo, że rośliny się rozrosną - tu mam mega problemy decyzyjne jak te rośliny rozstawiać
A z zakupami roślinnymi to teraz ogólnie jest problem - w necie kolejki (miesiąc już czekam na moje pierwsze nie-kompulsywne zamówienie ) a u mnie stacjonarnie to bida z nędzą - a nosi mnie na zakupy, oj nosi

Jak się wszystkie rzucimy z pomocą, to głowa Cię rozboli, zobaczysz

W rozstawianiu roślin pomaga kolano Czasem dokładnie taką odległość mam pomiędzy jedną sadzonką a drugą (góra dwa kolana)

U mnie stacjonarnie jest dobrze, ale w necie rzeczywiście długo się czeka. Corona upiększa ogrody

Anda 13:26, 25 maj 2020

Poppy napisał(a)

Na pokuszenie, jakze by inaczej

Pocieszylas mnie, ze zostala Ci tylko jedna matka
Ja mam jedna, od lat, i lapala maczniaka znacznie pozniej niz teraz. Wiem, ze lubia sucho, dlatego rosnie tam, gdzie ciezko dociaga sie waz ogrodowy, a ziemia najmniej gliniasta, a wlascicie to taka mocno przepuszczalna w wyzszej wastwie. Do tego mega sucho, bo nie pada od dawna. Podlewalam raz, kilka dni temu, ale sucho jak na pustyni (mega wiatr, wysokie temperatury, zupelnie nie majowe)
Bede robic porzadki w tamtej czesci, wiec zastapie stara rosline mloda, ale dopiero jesienia, bo juz za pozno, niestety i z doswiadczenia wiem, ze rosliny przesadzane padna.
Siewki powtarzaja kolor matczyny?

Matka jest tylko jedna

Ja latem też jestem ostrożna ze sadzeniem. Np. żywopłotu teraz bym już nie sadziła, nawet w doniczkach.

U mnie siewki powtarzają kolor matek.
Anda 13:30, 25 maj 2020

Poppy napisał(a)
Ewo, mam jeszcze pytanie rozane. NIe jestem pewna kolorow roz (czesc nie ma juz nalepek, i calkiem mozliwe, ze jesli posadze je teraz, to jesienia/zima czeka je przeprowadzka. Rosna w donicach, tyle ze slabo im tam, i sie zastanawiam, czy nie zadolowac je z donica na rabacie?
Beda mniej wysychac, dolem na pewno wyjda korzenie, moze dzieki temu lepiej zniosa przeprowadzke? Ale moze lepiej posadzic, i przesadzic?

Wiesz, skoro im w donicach nie za dobrze, to bym je jednak posadziła bez donic i przesadziła tak końcem października lub w listopadzie. Wtedy je przytniesz, zakopczykujesz, one będą spać a korzenie rosnąć dalej. Tak będzie lepiej wg mnie
Anda 13:31, 25 maj 2020

Milka napisał(a)
Te sałaty w warzywniku aż się chce zjeść

Chrupiące są, uwielbiamy je

Kasya 13:36, 25 maj 2020

Anda napisał(a)

U mnie w szkółce nie, ale w niektórych internetowych są.

No to ciekawe czemu ciężko dostać...czy jakieś problemy z nimi czy co...