Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 14:34, 24 maj 2020

paniprzyroda napisał(a)
Faktycznie, trzeba cofać się ale rozumiem i podzielam zachwyty nad fotkami. Niby ta sama roślina a Twoja jak z bajki.
Moja biała kamasja drugi rok z rzędu ma skarlony kwiat. Chyba ją wykopię i zmienię miejscówkę.
Ewo, czy Ty masz lub pokazywałaś w relacjach z podróży ogrodniczych La Villa Cotta?

Dziękuję
Mam nadzieję, że kamasja się odwdzięczy. Myślałam, że to mało wymagające rośliny.

Niestety, nie znam tej róży.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:37, 24 maj 2020

KasiaBawaria napisał(a)
Mam takie samo podejscie do opryskow jak ty. Mszyce zostawiam,po jakims czasie znikaja. Jedynie jak juz widze, ze cos juz prawie pada i jest to choroba grzybowa, to pryskam czyms biologicznym.

No właśnie, jak roślina nie daje rady, to wtedy pomagam. Moja jabłonka teraz ma właśnie mszyce. Sypnę jej dodatkowo nawozu organicznego i trochę więcej podleje i na pewno sama da radę się obronić. Nauczyłam się, że trzeba mieć po prostu cierpliwość i nie dążyć do perfekcjonizmu w ogrodzie.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:38, 24 maj 2020

Basilikum napisał(a)
A czy ja sie o nasionka orlay moge usmiechnac.
Mialam....
no i w zeszlym roku wysialam, wyrosla, zakwitla, zebralam nasiona i ... no wlasnie wysialam je w tym roku i wyrosly i Spigeleiblumen... a orlayi w tym miejscu gdzie byla rok temu tez nie ma

Jasne, postaram się je zebrać, jak już będą dojrzałe. Nasiona ośmiału też chcesz?
AnnaCh 14:43, 24 maj 2020

Ewa, czy Twój black Tower faktycznie tak wolno rośnie? Bo potrzebuję czegoś z kolorem i wąskiego, ale kupić duży graniczy z cudem.
Basilikum 15:10, 24 maj 2020

Anda napisał(a)

Jasne, postaram się je zebrać, jak już będą dojrzałe. Nasiona ośmiału też chcesz?

bitte, bitte, bitte

Moze bede mogla sie jakos odwdzieczyc
Kasya 15:19, 24 maj 2020

Anda, czy są u was primrose candelabra do kupienia ?
Mixtoorka 16:35, 24 maj 2020

AnnaCh napisał(a)
Ewa, czy Twój black Tower faktycznie tak wolno rośnie? Bo potrzebuję czegoś z kolorem i wąskiego, ale kupić duży graniczy z cudem.

Cześć, w związku z tym,że dzięki Ewie mam Black Tower to się wypowiem kupiłam w doniczce 20 cm patyczek, po 2 latach miał już 2m wysokości, dziś ok. 2,5m. U mnie szybko urósł.

Karolina
lilarose 22:25, 24 maj 2020

Anda napisał(a)

Pokazywałam na pokuszenie oczywiście Mnie też uwiodły po prostu na jednym kiermaszu roślinnym. I kupiłam je kwitnące w doniczce, żeby nie czekać do jesieni

Winowajca niestety nieznany. Teraz zakwitły mniejsze białe i na razie są

Moja knautia to jakaś siewka. Na pewno nie matka. Tą mam już tylko jedną i jeśli mnie wkurzy, jak i inne matki, to po wysianiu się jej pozbędę One niestety po jakimś czasie dostają mączniaka. Dlatego tyle ich usunęłam. Teraz mam w sumie pięć, cztery bordowe i jedną lawendową. One lubią mieć sucho. Jedną mam na łączce i ta rozwija się najlepiej.

Tak knautia lubi łapać mączniaka, musi mieć sucho i pełne słońce- ja swojej wciąż szukam "lepszego" miejsca i przesadzam nieustannie- a ona wysiewa się w każdej kolejnej miejscówce nieprawdopodobnie. Miałam jej naprawdę dużo w ogrodzie, mogłam obdarować wiele ogrodniczek dzięki temu
AnnaCh 22:30, 24 maj 2020

Mixtoorka napisał(a)
Cześć, w związku z tym,że dzięki Ewie mam Black Tower to się wypowiem kupiłam w doniczce 20 cm patyczek, po 2 latach miał już 2m wysokości, dziś ok. 2,5m. U mnie szybko urósł.Karolina
Karolina, dzięki bardzo
Super odpowiedź, w sumie o taką mi chodziło. To chyba jutro poszukam jakiegoś patyka małego
gogo 22:41, 24 maj 2020

Anda napisał(a)

No tak, Ty przecież masz dostęp do najlepszych źródeł

Zaraz wpadnę zobaczyć co u Ciebie posadzone

Ewo, mam dostęp, ale jakoś zapominam, zapisuję co chcę i potem nie mogę znaleźć
Niby mam segregator, robię notatki na kartkach, wpinam i w tajemniczy sposób zapiski giną
Muszę się inaczej zorganizować

Większość nowych roślin posadzona, nad miejscami pozostałych dumam