Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 13:41, 25 maj 2020

Kasya napisał(a)

No to ciekawe czemu ciężko dostać...czy jakieś problemy z nimi czy co...

Cytuję ze strony

https://www.barnhaven.com/de/pflege/

"Pierwiosnki kandelabry są łatwe w obsłudze, ale muszą rosnąć w bogatej w składniki odżywcze, wilgotnej glebie przez cały okres wegetacyjny. Idealnie nadają się do ogrodu bagiennego w pełnym słońcu - lub wilgotnego miejsca przy strumieniu. Dobrze rosną również w grupach na kwaśnym podłożau dla rododendronów lub azalii. Zimą tracą liście i mają silną tendencję do samosiewu."
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kawa 13:42, 25 maj 2020

Ewunia jak będziesz miała nadmiar nasion orlayi i ośmiału to ja chętna oczywiście!
Mixtoorka 17:16, 25 maj 2020

Anda napisał(a)

Oj, chyba muszę z moim porozmawiać albo troszkę bardziej o niego zadbać Mój ma dopiero ok. 1,5m

Ewuś, koniecznie u mnie rośnie, czarna mszyca grr go uwielbia. W tym roku nabyłam nowe róże MW i Lavender circus na wiosnę z gołym korzeniem i cóż... dopiero startują i w donicach Jublee Celebration czekałam na nią jak na Jude i Queen of Sweden. Mają małe pączki i mszyce

Kasya 17:44, 25 maj 2020

Anda napisał(a)

Cytuję ze strony

https://www.barnhaven.com/de/pflege/

"Pierwiosnki kandelabry są łatwe w obsłudze, ale muszą rosnąć w bogatej w składniki odżywcze, wilgotnej glebie przez cały okres wegetacyjny. Idealnie nadają się do ogrodu bagiennego w pełnym słońcu - lub wilgotnego miejsca przy strumieniu. Dobrze rosną również w grupach na kwaśnym podłożau dla rododendronów lub azalii. Zimą tracą liście i mają silną tendencję do samosiewu."

O dziekuje
Nic strasznego, ciekawe czemu ich nie ma
AnnaCh 19:53, 25 maj 2020

Anda napisał(a)
Aniu, doczytałam, że egzemplarz Karoliny rośnie szybko Mój rośnie powoli. Mam go tak samo długo, jak śś czyli chyba od 2016, a ma teraz dopiero 1,5m. Ok, jak go sadziłam to miał chyba 10 cm Na dodatek rośnie w miejscu dość suchym, otoczony wszędobylskimi malinami
Dzięki Ewa, mój na razie byłby samotnikiem, może jakbym dobrze podlewała, dała dobroci do dołka?
Znalazłam w mojej okolicy ezgemplarz 40 cm To byłby i tak cztery razu taki jak Twój przy sadzeniu
Magara 22:48, 25 maj 2020

Anda napisał(a)

Jak się wszystkie rzucimy z pomocą, to głowa Cię rozboli, zobaczysz ;

No ta wizja też mnie trochę powstrzymuje
P.S. a z kolanem super patent
gogo 23:38, 25 maj 2020

Anda napisał(a)

Mój system karteczkowy też się nie sprawdza. Założyłam sobie segregator w komputerze i teraz znajduję to co potrzebuję. W kompie mam super porządek, w przeciwieństwie do biurka

Ja jestem kompletnie niekomputerowa, pozostanę przy kartkach, ale nie luzem, tylko z małym notesem w segregatorze.
mirkaka 05:53, 27 maj 2020

Pięknie
Ewo nie wiesz czy pysznogłówkę trzeba co jakiś czas odmładzać? Miałam ogromną kępę i wszystko tej zimy mi wyginęło a w miejscach w których były młodsze nasadzenia rośnie
Kasya 06:03, 27 maj 2020

mirkaka napisał(a)
Pięknie
Ewo nie wiesz czy pysznogłówkę trzeba co jakiś czas odmładzać? Miałam ogromną kępę i wszystko tej zimy mi wyginęło a w miejscach w których były młodsze nasadzenia rośnie

A wiesz ze moja tez nie wyłazi ?
KasiaBawaria 08:58, 27 maj 2020

Powaznie taka krotkowieczna jest? U mnie maja juz 60-70 cm. Ale kepy dwuletnie. Co ile trzeba je odmladzac?