Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

anabuko1 22:49, 24 maj 2020

Anda napisał(a)

Dziękuję
Moje kamasje wyglądają tak.

I co, masz kamasje?

moje kamasje tez jeszce nie kwitną.
ale innych kwitniń sporo.To czekam spokojnie
Magara 23:19, 24 maj 2020

Anda napisał(a)

Okej okej, poczekam cierpliwie, ale jesienią już nie ma zmiłuj Rób fotki a kupować możesz w sumie wszystko, co Ci się podoba i pasuje do stanowiska, tylko od razu w większych ilościach

Tak sobie ostatnio pomyślałam i rozmawiałam na ten temat z koleżanką, że nadmierna wstrzemięźliwość w kupowaniu roślin prowadzi do bólu głowy i przewidywalnych nasadzeń

Ewa, obiecuję, że się postaram z tym wątkiem, bo aż mi głupio, że tak z uprzejmości Waszych korzystam, ale ten mój wątek to raczej z tych wołających o pomoc, a nie pokazowych będzie
Z kupowaniem już się nauczyłam, żeby nie po sztuk 1 tylko więcej - ale cały czas nie potrafię ogarnąć tego jak sadzić - wiadomo, chce się mieć busz od razu, ale też wiadomo, że rośliny się rozrosną - tu mam mega problemy decyzyjne jak te rośliny rozstawiać
A z zakupami roślinnymi to teraz ogólnie jest problem - w necie kolejki (miesiąc już czekam na moje pierwsze nie-kompulsywne zamówienie ) a u mnie stacjonarnie to bida z nędzą - a nosi mnie na zakupy, oj nosi
Poppy 23:57, 24 maj 2020

Anda napisał(a)

Pokazywałam na pokuszenie oczywiście Mnie też uwiodły po prostu na jednym kiermaszu roślinnym. I kupiłam je kwitnące w doniczce, żeby nie czekać do jesieni

Winowajca niestety nieznany. Teraz zakwitły mniejsze białe i na razie są

Moja knautia to jakaś siewka. Na pewno nie matka. Tą mam już tylko jedną i jeśli mnie wkurzy, jak i inne matki, to po wysianiu się jej pozbędę One niestety po jakimś czasie dostają mączniaka. Dlatego tyle ich usunęłam. Teraz mam w sumie pięć, cztery bordowe i jedną lawendową. One lubią mieć sucho. Jedną mam na łączce i ta rozwija się najlepiej.

Na pokuszenie, jakze by inaczej

Pocieszylas mnie, ze zostala Ci tylko jedna matka
Ja mam jedna, od lat, i lapala maczniaka znacznie pozniej niz teraz. Wiem, ze lubia sucho, dlatego rosnie tam, gdzie ciezko dociaga sie waz ogrodowy, a ziemia najmniej gliniasta, a wlascicie to taka mocno przepuszczalna w wyzszej wastwie. Do tego mega sucho, bo nie pada od dawna. Podlewalam raz, kilka dni temu, ale sucho jak na pustyni (mega wiatr, wysokie temperatury, zupelnie nie majowe)
Bede robic porzadki w tamtej czesci, wiec zastapie stara rosline mloda, ale dopiero jesienia, bo juz za pozno, niestety i z doswiadczenia wiem, ze rosliny przesadzane padna.
Siewki powtarzaja kolor matczyny?
Poppy 00:00, 25 maj 2020

Ewo, mam jeszcze pytanie rozane. NIe jestem pewna kolorow roz (czesc nie ma juz nalepek, i calkiem mozliwe, ze jesli posadze je teraz, to jesienia/zima czeka je przeprowadzka. Rosna w donicach, tyle ze slabo im tam, i sie zastanawiam, czy nie zadolowac je z donica na rabacie?
Beda mniej wysychac, dolem na pewno wyjda korzenie, moze dzieki temu lepiej zniosa przeprowadzke? Ale moze lepiej posadzic, i przesadzic?
Milka 07:31, 25 maj 2020

Te sałaty w warzywniku aż się chce zjeść
Magda70 08:26, 25 maj 2020

Ewo, chwalę się. Zrobiłam domek
Pewnie nie do końca zgodnie z zasadami...ale starałam się aby miał wygląd i funkcje
TAR 08:43, 25 maj 2020

moje kamasje juz kwitna, jak co roku piekne, coraz bardziej zageszczaja sie w masie, na poczatku pojedynczy kwiat teraz kilka lodyg. w jakim miejscu macie posadzone kamasje? u mnie sa w bardzo zyznej glebie trzymajacej wilgoc, slonce popołudniowe i zachodnie. w piachu na sloncu nie chcialy rosnac, choc we Włoszech wlasnie tak sadza.

Knautia rosnie bardzo blisko ale juz inne warunki pod 5 cm zyznej ziemi piach, słonce podobnie jak u kamasji, nie grzybiała, rosnie przy judaszowcu, sosnach, pęcherznicach. do towarzystwa ma dodatkowo krwisciag, orliki i szałwie. ot taki misz masz jak to u mnie

Ewa, co robic. Bije sie z myslami, moj klon Ryusen umiera od mszycy, az czarny, sa na nim dwie biedronki ale postępów od tygodnia nie widze, do tego to biedronki azjatyckie inwazyjne. Moze je zdjac i popsikac systemicznym, za tydzien z klona niewiele mi zostanie. Juz mam 2 szt. ktore zzerała mszyca a w korzeniach pędraki. Nie wiem czy dadza rade odbic. Żal, bo ładne i sporo mnie kosztowały.
KasiaBawaria 08:51, 25 maj 2020

Moja knautia rosnie na skarpie i przede wszystkim ma tam przewiewnie, bo wiatry wieja spore. Jeszcze nigdy mi nie chorowala.Ziemia gliniasta.
Anda 13:14, 25 maj 2020

AnnaCh napisał(a)
Ewa, czy Twój black Tower faktycznie tak wolno rośnie? Bo potrzebuję czegoś z kolorem i wąskiego, ale kupić duży graniczy z cudem.

Aniu, doczytałam, że egzemplarz Karoliny rośnie szybko Mój rośnie powoli. Mam go tak samo długo, jak śś czyli chyba od 2016, a ma teraz dopiero 1,5m. Ok, jak go sadziłam to miał chyba 10 cm Na dodatek rośnie w miejscu dość suchym, otoczony wszędobylskimi malinami

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 13:15, 25 maj 2020

Basilikum napisał(a)

bitte, bitte, bitte

Moze bede mogla sie jakos odwdzieczyc

Pozbieram Pomyślę
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies