Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 17:33, 21 maj 2020

gobasia napisał(a)
Fajny pomysł z kostką .spróbuję tak odstraszyć swoje koty

Basiu, polecam sposób Zrób może kotom gdzieś dalej piaskownicę, to się tam wyniosą?

Zana napisał(a)
Ewuniu, na koniec pracowego dzisiejszego dnia pospacerowałam wśród Twoich kwiatuchów. Cudowne zdjęcia, a już "obrażona" knautia zachwyciła mnie na maksa

Dziękuję No knautia w tym roku ma focha jak nigdy
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 17:35, 21 maj 2020

oliwka napisał(a)
Ewa ślicznie u Ciebie. Dziękuję, że podpisujesz zdjęcia, dzięki temu łatwiej mi zapamiętać moje chciejstwa :0)
Mam pytanie. Prowadziłam chyba za dużo pominięto w donicy i teraz mi sie nie podoba. Może będziesz miała pomysł co z nia zrobić może przyciąć? Za chwilę wstawie fotkę jak teraz wygląda. :0)

Fajnie, że znajdujesz u mnie chciejstwa
Zaraz wpadnę do Ciebie

BKosimkArt napisał(a)
Cudeńka Ewuniu na rabatach! i ciurka już w oczku... przydałoby się i u mnie bo stojąca woda mętnieje troszkę... choć póki co dobrze się wszystko trzyma.
W warzywniku fajny patent.

Basiu Ciurkadełko polecam, fajnie szemrze. Tak w ogóle to bym chciała stawik w gruncie, ale... zawsze jest jakieś ale
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
lilarose 22:17, 21 maj 2020

ogród i jego zdjęcia piękne, jak zawsze u Ciebie. Ja zapragnęłam orlaya rok temu ale nasion w Polsce nie sposób zdobyć- ściągałam z UK. Niestety, nie za dużo mi wtedy wzeszło, zakwitły tylko dwie. W tym roku większy sukces, wzeszło więcej a mam też nadzieję, że zeszłoroczne zrzuciły kilka nasion. Siałam też z nimi dziką marchew, no i też liczę w tym roku na różowe baldachy.
Magara 22:29, 21 maj 2020

Anda napisał(a)

Doświadczenia z kubkami mi pomogły, więc rzeczywiście postęp Ten patent działa, więc polecam

Dago, pokaż coś ogrodowego i pewnie przy okazji znajdziemy plusy w Twoich nasadzeniach. Pewnie za skromna jesteś

Mi też w zeszłym roku Twoje kubkowe doświadczenia pomogły, dziś szukałam po działce kostek, ale okazało się, że prawie wszystkie resztki, które zostały po kostkowaniu wiaty już się "zużyły" więc chyba przy kubkach chwilowo muszę zostać
Ewcia, intensywnie myślę nad własnym wątkiem ale to raczej późna jesień/zima - jak do miasta wrócę i będę mieć lepszy internet Plusów w nasadzeniach to raczej próżno póki co szukać, ale plusem jest to, że się zabrałam za porządkowanie tego co mam i kupuję tylko to co niezbędne, no prawie
gogo 22:35, 21 maj 2020

No właśnie, myślę, że są gorsze plagi niż mszyce, choć i te mocno dają się we znaki zwłaszcza młodym roślinom.
Wysłać Ci nasiona jak uda mi się zebrać? Nigdy ich nie zbierałam ale mogę spróbować
Brak weny znam. Dziś pierwszy dzień powyżej 25 stopni i w maseczce można kipnąć.

Ewo, dzięki za propozycję wysłania nasion orlayi, ale mam przecież córki w Anglii i mi kupią

Wena wróciła, część roślin posadzona, reszta jutro

Też mam 2 lustra, powieszę, jak będzie nowy płot
KasiaBawaria 09:18, 22 maj 2020

Anda napisał(a)

No mam trochę innych roślin niż te popularne, ale prawdziwym zbieraczem nie jestem. Za mało miejsca. Inaczej pewnie bym próbowała takim zostać
To jestem ciekawa, jakie miejsce znalazłaś Na pewno będzie fajnie wyglądać taki zakątek.

U mnie się sprawdza, więc u Ciebie też powinien
No ale żeby aż 4 sztuki? Rzeczywiście tłok
Gdyby koty nie zostawiały po sobie właśnie takich śladów i nie polowały na ptaki, to lubiłabym je jeszcze bardziej

Dopiero jak usune kawalek zywoplotu, tak za 1,5 roku powstanie wtedy miejsce na plocie, ktorego jeszcze nie ma Za klonem japonskim-w lustrze beda sie odbijac hortensie
Rench 14:50, 22 maj 2020

Anda napisał(a)
Anthriscus prawie niewidoczny, Digitalis i mieczyki bizantyjskie.

]

Pięknie te bizanty pokazałaś, to ich delikatne piękno. Ja klękałam,składałam się jak mogłam żeby moim zrobić ładne zdjęcie, ale nie potrafię oddać ich urody.

Nie lubię też zrywać swoich kwiatów do wazonu,bo wszystkiego szkoda ale ośmiał jesienią ,tak mi się wysiał,że muszę go wyrywać miejscami, bo zagłusza inne kwiaty.
Mam pytanie odnośnie naparstnic. Kilka z nich ma pozwijane liście. Nie widzę na niej szkodników. Myślisz,że to może być mączniak ?
Rośnie w kępie kilka, jedna jest całkiem zdrowa,a 3 obok zwinięte.

Wczoraj odkryłam,że irysy mają różne zapachy, w zależności od koloru.Wiesz może czy jest gdzieś opisane o tym. Tak,jak opisują zapach róż?
SlonecznyOgrod 16:35, 23 maj 2020

Ewa, możesz pokazać kamasje w całości z liściami?
Bo mam cos podobnego od kilku lat liście trawkowate a nie wiem co to za roślina.

Ps.zdjęcia robisz piekne
Jola_M 20:05, 23 maj 2020

Ewcia, ależ trzeba było się cofnąć do zdjęć, u Ciebie zawsze wrzawa jak są fotki i słusznie, bo piękne. Już Ci kiedyś chyba pisałam, że Ty artystka jesteś telewizorki obłędnie łapią obraz! buziole
Poppy 22:10, 23 maj 2020

Anda napisał(a)

Kamasje są wyższe niż myślałam. Czytałam co prawda, jakie są, ale co innego czytać a co innego zobaczyć

U mnie czosnkom i kuklikom coś pożera kwiaty. Tak więc kwitnienia w tym roku ładnego nie będzie.

LO w zeszłym roku też coś miała i ją przycinałam. Dzięki temu miała kwitnienie rozciągnięte w czasie

Też nie wiedziałam, że alstroemeria tak wcześnie kwitnie, ale całą zimę była zielona, może dlatego

MOje kamasje byly z tych nizszych, ale te wyzsze i w dodatku biale skradly mi serce Po co pokazywalas?

NIe slyszalam, zeby cos pozeralo kwiaty czosnkom, jak przylapiesz winowajce, to daj znac
Z alstromeria jeszcze poczekam, nie wiem, jaka chce.

Ewo, wracajac do Twojej obrazonej knautii w tym roku, czy Twoja wymaga odnawiania? Moja w tym roku sie rozraczyla, jakby cos ja wysiedzialo od srodka, a do tego cala jest posypana biala maka. Rozsiala mi sie po raz pierwszy od 2-3 lat, sprobuje zachowac jedna z siewek.