Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

lilarose 20:47, 13 sty 2021

Anda napisał(a)

No niestety, brexit bardzo dużo zepsuł.

Polecić mogę https://www.saatgut-vielfalt.de/ i jeszcze https://www.jelitto.com/de/Saatgut/ bo tam już parę razy zamawiałam

Dobre opinie ma też https://www.samenhaus.de/blumensamen, ale tam jeszcze nic nie zamówiłam.

Zdradzisz, czego szukasz?

Ja ostatnim rzutem na taśmę załapałam się na angielskie nasiona sprzedawane przez Amazon. Ale widzę, że juz skasowali opcję wysyłki do Polski. Ogromnie sie cieszę, bo leżą juz u mnie na stole torebki z orlayą, kosmosem Cupcakes i ta piękną, wypatrzona u Ciebie naparstnica Candy Mountain. Jestem przeszczęśliwa
Mgduska 09:35, 14 sty 2021

Ja mam nadzieję, że przywrócą w końcu wysyłkę, inaczej padną im te firmy. Nie wierzę, żeby firma, która cały świat zaopatruje w nasiona dała radę wyżyć z miejscowych zamówień (mam na myśli angielskie sklepy, nie A.)

Ten ostatni adres chyba najfajniejszy, chociaż Bombayu nie mają, ale jeszcze sobie u nich pogmeram, dzięki, Ewa

Ja mam na szczęście sporo innych nasion, które wyjątkowo zamawiałam już jesienią, ale wiecie jak to jest z duszą kolekcjonera - zawsze znajdzie się coś, co strasznie chciałoby się jeszcze mieć
Gosiek33 09:50, 14 sty 2021

Niestety będzie się działo

Pytałam Kasi B. czy wie co z sadzonkami i nasionami. Pisze, że nic jeszcze nie wie. Oferuje na razie te ze swojego polskiego sklepu

Anna_ogrodni... 12:14, 15 sty 2021

Ewa dziękuję ❤ za poradę zastanawiałam się jeszcze nad np.3 stozkami z cisa ale większość roslin mam na tych rabatach ciętych w kulki więc wisnie będę myślę ok
Pozdrawiam serdeczne dobrego dnia
Mgduska 22:02, 15 sty 2021

Ewa, widziałaś różowego mlecza? Idealna roślina, wszędzie urośnie, pożytek dla zapylaczy i do tego śliczny
Anda 21:30, 17 sty 2021

Anna_ogrodniczka napisał(a)
Ewa dziękuję ❤ za poradę zastanawiałam się jeszcze nad np.3 stozkami z cisa ale większość roslin mam na tych rabatach ciętych w kulki więc wisnie będę myślę ok
Pozdrawiam serdeczne dobrego dnia

Myślę, że będzie bardzo ładnie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 21:31, 17 sty 2021

Mgduska napisał(a)
Ewa, widziałaś różowego mlecza? Idealna roślina, wszędzie urośnie, pożytek dla zapylaczy i do tego śliczny

Nie widziałam. Co to?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Mgduska 08:55, 18 sty 2021

Powinnam napisać różowy mniszek
Na jednej z podanych przez Ciebie stron mają nasionka - i twierdzą, że to wcale nie jakiś eksperyment, tylko naturalna odmiana rosnąca w górach Tien Szan i Pamir. Ładniutki jest, chociaż nasze też są, wiosną zostawiam, likwiduję dopiero po kwitnieniu

Anda 09:56, 18 sty 2021

Mgduska napisał(a)
Powinnam napisać różowy mniszek
Na jednej z podanych przez Ciebie stron mają nasionka - i twierdzą, że to wcale nie jakiś eksperyment, tylko naturalna odmiana rosnąca w górach Tien Szan i Pamir. Ładniutki jest, chociaż nasze też są, wiosną zostawiam, likwiduję dopiero po kwitnieniu

Ach, ten
https://www.jelitto.com/de/Saatgut/TARAXACUM+pseudoroseum+Portion+en.html?listtype=search&searchparam=taraxacum

No bo teraz to z mniszka się robi sałatki, pesto itd. Modna roślina ogólnie.
Mgduska 08:51, 19 sty 2021

Czego to ludzie nie zjedzą, prawda Kupne jedzenie zrobiło się nieznośne, siłą rzeczy ludzkość rozgląda się wokół siebie i zjada dzikie, albo hoduje swoje. Zamawiając dalie myślałam sobie, że ostatecznie można je będzie zjeść, gdyby ktoś mi zarzucał, że przesadzam z kwiatami
Ale mniszka do pesto muszę kiedyś spróbować, dużo tego rośnie, po co się ma marnować.