Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Kawa 14:21, 02 lut 2021

wstawiam dla was heptakodium (gałązkę) w czasie przekwitania jakby ktoś chciał
Anda 15:40, 02 lut 2021

Kasya napisał(a)

Ja mam juz heptacodium ale pierwszy sezon dopiero ... albo drugi

Ja jesienią widziałam takie jakie chciałam, ale nie wzięłam, bo chcę posadzić wiosną. Czekam do marca
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 15:41, 02 lut 2021

Mariposa napisał(a)

Dziękuję, Ewo, o hostach myślałam, a dlaczego nie wpadłam na pomysł o posadzeniu paproci? Bardzo je lubię, tylko u mnie słońce, nie mam gdzie sadzić - i zapomniałam.

Przekleiłam sobie Twoje rady do siebie, aby mi nie umknęły

Super, cieszę się, że mogłam pomóc

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 15:43, 02 lut 2021

Mysza napisał(a)

Ewa, Dziewczyny, dziękuję za podpowiedź dot.róży.
Rabata, gdzie chciałabym sadzić róże będzie dopiero tworzona i jeszcze się waham czy nic im nie będzie przy świerkach Serbskich. Słońca będą miały kilka godzin, a rabata będzie głęboka na 4 lub 5 metrów. Co myślicie?

Wiesz, świerki mają raczej płytki system korzeniowy, a po latach będą miały szerokość 5 m. Nie wiem, co Ci doradzić. Początkowo będzie dobrze, ale nie wiem, jak będzie za np. 7 lat.
Anda 15:44, 02 lut 2021

Katte napisał(a)
Wszystkiego Naj w Nowym Roku, niech sie darzy!
Buziaki - wątek nadrobię bo daaaawno zaglądałam.
Pozdrawiam

Kasiu, fajnie, że znów jesteś Dziękuję i nawzajem

Ja już za wiosną się oglądam
Anda 15:46, 02 lut 2021

AlinaP napisał(a)

Hej Anda. Wertowałam watek Kawy od końca, żeby znaleźć krzew po kwitnieniu, znalazłam kwitnący. Strasznie trudne zadanie.
"Oczyma wyobrazni" już go widzę u mnie, chociaż nie tam, gdzie pierwotnie wymyśliłam. Chyba zabójstwem będzie posadzić to cudo na skraju łanu spartyny? Zawsze widzę roślinę już dorosłą w danym miejscu, ale zanim urośnie może tam zginąć. Do wiosny jeszcze chwilka
Co do wątku : nie wiem, może kiedyś wizytówka?
Chyba nie dałabym rady prowadzić swojej opowieści ogrodowej dłużej niż jeden sezon, czyli na wizytówkę w sam raz. Ale : nigdy nie mów nigdy
Pozdrawiam

Przy Sporobolusie ładnie by wyglądał

Rób choć wizytówkę. Z tego co piszesz wnioskuję duże doświadczenie ogrodowe
Anda 15:48, 02 lut 2021

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Witaj Ewo Muszę zostawić swój zachwyt podsumowaniem roku Przepiękne zestawienia, kilka roślin sobie zapisałam, szkoda, że podobają mi się jednoroczne Obiecuję sobie nie iść w tym kierunku Może wytrzymam. Pozdrawiam serdecznie!

Dziękuję serdecznie Agatko Bardzo mi miło.
Jednoroczne niestety są piękne, kwitną całe lato i w ogóle są strasznie uzależniające - nie polecam
Pozdrawiam również
Anda 15:55, 02 lut 2021

Iwona100 napisał(a)
Hej. Z tego co wiem,to masz świdośliwę Obelisk. Jak dużą sadzonkę kupowałaś? Czy ona szybko rośnie?

Hej Iwonko, kupiłam ją w 2015, miała ok. 70cm

Teraz wygląda tak

2019

2020 ma ok. 2,5m

Nie miała jakoś specjalnie przygotowanej gleby wtedy. Mam żyzną glebę gliniastą. Co roku dostaje kompost i trochę wiórków rogowych. Tak więc w lepiej przygotowanej glebie może rosnąć szybciej.

Mysza 16:18, 02 lut 2021

Anda napisał(a)

Wiesz, świerki mają raczej płytki system korzeniowy, a po latach będą miały szerokość 5 m. Nie wiem, co Ci doradzić. Początkowo będzie dobrze, ale nie wiem, jak będzie za np. 7 lat.

Hm...tego się właśnie obawiam. Mus podumać jeszcze nad tym.
Dziękuję za pomoc.
AlinaP 21:32, 02 lut 2021

Anda napisał(a)

Przy Sporobolusie ładnie by wyglądał

Rób choć wizytówkę. Z tego co piszesz wnioskuję duże doświadczenie ogrodowe

Jejku, to miłe usłyszeć od Ciebie taki osąd. Zapewne coś w tym jest, żebym była jeszcze mniej chaotyczna
Na razie skaner poszedł w ruch.
Wątek zająłby mi dużo czasu, bo jak zacznę gadać o roślinach, to do każdej z nich zaraz opowieść.
Zostałabym wypisana z rodziny, bo z telefonem i tak się nie rozstaję- WhatsApp cierpi z powodu ilości zdjęć, jakie przesyłam (oczywiście w międzyczasie)
Pozdrawiam i dzięki za sugestię.
( Przy okazji znalazłam sentymentalne zdjęcia)