Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Aggaa 18:54, 28 sty 2021

Halo Anda . Coś mnie wzięlo na irysy, mogłabyś polecić jakieś na słoneczne, ale też dość suche stanowisko, takie średnio wysokie? Marzą mi się jakieś w intensywnym kolorze np ciemny fiolet kub bordo
Mariposa 19:00, 28 sty 2021

Ale fajnie, przypomniałyście mi, co miałam kupić przed kolejnym sezonem Obecny nie daje już rady grubym pędom róż.
Ewo, mam jeszcze pytanie - potrzebuję coś kwitnącego latem do donic przy wejściu do domu - ale jest to od strony północnej, słońce wchodzi tam dopiero wieczorem. Więc nie jest to cień, ale słońca też mało.
Mysza 09:28, 29 sty 2021

Ewuś, jeśli zamówię róże z gołym korzeniem i przyjdą w marcu...hm...kwietniu, to mogę posadzić je w donicy na tarasie, a dopiero latem lub jesienią do gruntu??
Nie mam doświadczenia z różami z gołym korzeniem i nie wiem czy taka róża posadzona w donicy ma szansę się przyjąć?? Co myślisz.
antracyt 10:12, 29 sty 2021

Ja nie Ewa, ale podpowiem Możesz śmiało wsadzić do większej donicy i jesienią do gruntu. Tylko nie jestem pewna, czy nie lepiej będzie donice gdzieś zadołować (ja tak zrobiłam za radą Ewy). W zeszłym roku wsadzałam tak kilka róż z gołym korzeniem i wszystkie pięknie się przyjęły.
Mgduska 11:09, 29 sty 2021

Ja też nie Ewa, ale jeszcze dorzucę, że w donicy trzeba pilnować nawodnienia. Najlepiej wsadzić do duuużej plastikowej i dodatkowo ładną osłonkę.
A dlaczego nie od razu do gruntu? W kwietniu lepiej niż latem.
antracyt 14:11, 29 sty 2021

Jak nie wiosną, to warto do jesieni poczekać.
Basilikum 16:07, 29 sty 2021

Kawa napisał(a)

hej moze i nie
ale u mnie było do -25 i nic się nie działo
drzewko kwitnie od sierpnia i przyciąga masę pszczół jest bardzo miododajne i po przekwitnięciu jeśli nie ma szybko mrozów "owocniki" sa mocno rózowe

ja zartowalam oczywiscie, chodzilo mi o marne zimy. Moj posadzony jesienia mam nadzieje, ze w tym roku pokaze juz troche na co go stac jak sadzilam mial kilka kwiatow i pozniej owocnikow i juz sie ciesze na wiecej
Anda 18:00, 29 sty 2021

April napisał(a)
Czytam że jesteś fachowcem od róż
Mi trochę przeszła różana choroba. Dwa, trzy lata byłam zafascynowana, dalej mi się podobają ale nie jest to miłość absolutna. Została mi jakaś setka róż, resztę pooddawałam robiąc miejsce bylinom i trawom.
Jeszcze w zeszły, roku dosadziłam Lagunę i raczej na tym się skończy

Oj tam... Po prostu w szkółce pracuję z różami Tu na forum mnóstwo różanych specjalistek
Chętnie miałabym więcej róż, ale byliny też bardzo lubię i w małym ogrodzie muszę się niestety bardzo ograniczać.
Setka róż w ogrodzie leśnym to nie lada wyczyn, gratuluję

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 18:10, 29 sty 2021

AlinaP napisał(a)
Hej, witam się. Przyszłam tu na porcję świetnych zdjęć, a tu taka niepodzianka. dyskusja na temat heptacodium. Kawo, masz gdzieś zdjęcie po kwitnieniu? Zadałam pytanie w wątku tematycznym, ale pozostało bez odpowiedzi. Jeszcze nie mam , ale na wiosnę...
Pozdrawiam

Hej Ala, witaj Cieszy mnie, że podobają Ci się moje fotki.
Widuję Cię od czasu do czasu na forum. Nie masz ochoty założyć tu wątku?

Heptacodium nie mam jeszcze, ale ma ono fajną, pomarszczoną, jasną korę, którą w zimie dobrze widać zwłaszcza na ciemnym tle.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 18:12, 29 sty 2021

Agania napisał(a)

Ok dzięki nie mogę się zdecydować, bo nie spotkałam stacjonarnie, żeby sobie dopasować do ręki.

Aganiu, zależy do czego je potrzebujesz. Moje używam przeważnie do róż i cieńszych gałązek. Jeśli chcesz nimi ciąć również trochę grubsze gałęzie, to lepsze byłyby nr 2.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies