Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 18:31, 29 sty 2021

Aggaa napisał(a)
Halo Anda . Coś mnie wzięlo na irysy, mogłabyś polecić jakieś na słoneczne, ale też dość suche stanowisko, takie średnio wysokie? Marzą mi się jakieś w intensywnym kolorze np ciemny fiolet kub bordo

Hej Aga
Polecam Iris barbata-media, mają ok. 50-60cm. Są niższe od eliator. Bardzo dobrze rosną na słonecznych i dość suchych, przepuszczalnych podłożach. Bardzo ciemna jest np. Helen Proctor, Dark Vader. Jest naprawdę bardzo dużo odmian. Rozejrzyj się u hodowców irysów
One nie lubią zbyt głębokiego sadzenia.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 18:34, 29 sty 2021

Mariposa napisał(a)
Ale fajnie, przypomniałyście mi, co miałam kupić przed kolejnym sezonem Obecny nie daje już rady grubym pędom róż.
Ewo, mam jeszcze pytanie - potrzebuję coś kwitnącego latem do donic przy wejściu do domu - ale jest to od strony północnej, słońce wchodzi tam dopiero wieczorem. Więc nie jest to cień, ale słońca też mało.

Elu, polecam paprocie, hosty o pachnących kwiatach i Polygonatum w odmianach Pięknie wyglądają. Mogą być podsadzone konwalnikiem, który podkreśli ich zieleń i fajnie się przewiesi przez donice
Jeśli koniecznie muszą być kwiaty, to posadź begonie i fuksje. Lubią cień, ale żeby nie było ciemno.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 18:36, 29 sty 2021

Mysza napisał(a)
Ewuś, jeśli zamówię róże z gołym korzeniem i przyjdą w marcu...hm...kwietniu, to mogę posadzić je w donicy na tarasie, a dopiero latem lub jesienią do gruntu??
Nie mam doświadczenia z różami z gołym korzeniem i nie wiem czy taka róża posadzona w donicy ma szansę się przyjąć?? Co myślisz.

Możesz. W gruncie też możesz. Moją Summer Song sadziłam końcem kwietnia z gołym korzeniem i spokojnie się przyjęła Tylko podłoże nie może mocno wyschnąć.
Moje róże w donicach sadziłam prawie wszystkie z gołym korzeniem

Edit, widzę, że dziewczyny już fajnie Ci pomogły Super

Kasya 18:47, 29 sty 2021

Anda napisał(a)

Hej Ala, witaj Cieszy mnie, że podobają Ci się moje fotki.
Widuję Cię od czasu do czasu na forum. Nie masz ochoty założyć tu wątku?

Heptacodium nie mam jeszcze, ale ma ono fajną, pomarszczoną, jasną korę, którą w zimie dobrze widać zwłaszcza na ciemnym tle.

Ja mam juz heptacodium ale pierwszy sezon dopiero ... albo drugi
Mariposa 20:11, 29 sty 2021

Anda napisał(a)

Elu, polecam paprocie, hosty o pachnących kwiatach i Polygonatum w odmianach Pięknie wyglądają. Mogą być podsadzone konwalnikiem, który podkreśli ich zieleń i fajnie się przewiesi przez donice
Jeśli koniecznie muszą być kwiaty, to posadź begonie i fuksje. Lubią cień, ale żeby nie było ciemno.

Dziękuję, Ewo, o hostach myślałam, a dlaczego nie wpadłam na pomysł o posadzeniu paproci? Bardzo je lubię, tylko u mnie słońce, nie mam gdzie sadzić - i zapomniałam.

Przekleiłam sobie Twoje rady do siebie, aby mi nie umknęły
Mysza 18:01, 31 sty 2021

Anda napisał(a)

Możesz. W gruncie też możesz. Moją Summer Song sadziłam końcem kwietnia z gołym korzeniem i spokojnie się przyjęła Tylko podłoże nie może mocno wyschnąć.
Moje róże w donicach sadziłam prawie wszystkie z gołym korzeniem

Edit, widzę, że dziewczyny już fajnie Ci pomogły Super

Ewa, Dziewczyny, dziękuję za podpowiedź dot.róży.
Rabata, gdzie chciałabym sadzić róże będzie dopiero tworzona i jeszcze się waham czy nic im nie będzie przy świerkach Serbskich. Słońca będą miały kilka godzin, a rabata będzie głęboka na 4 lub 5 metrów. Co myślicie?
Katte 18:42, 31 sty 2021

Wszystkiego Naj w Nowym Roku, niech sie darzy!
Buziaki - wątek nadrobię bo daaaawno zaglądałam.
Pozdrawiam
AlinaP 20:47, 31 sty 2021

Anda napisał(a)

Hej Ala, witaj Cieszy mnie, że podobają Ci się moje fotki.
Widuję Cię od czasu do czasu na forum. Nie masz ochoty założyć tu wątku?

Heptacodium nie mam jeszcze, ale ma ono fajną, pomarszczoną, jasną korę, którą w zimie dobrze widać zwłaszcza na ciemnym tle.

Hej Anda. Wertowałam watek Kawy od końca, żeby znaleźć krzew po kwitnieniu, znalazłam kwitnący. Strasznie trudne zadanie.
"Oczyma wyobrazni" już go widzę u mnie, chociaż nie tam, gdzie pierwotnie wymyśliłam. Chyba zabójstwem będzie posadzić to cudo na skraju łanu spartyny? Zawsze widzę roślinę już dorosłą w danym miejscu, ale zanim urośnie może tam zginąć. Do wiosny jeszcze chwilka
Co do wątku : nie wiem, może kiedyś wizytówka?
Chyba nie dałabym rady prowadzić swojej opowieści ogrodowej dłużej niż jeden sezon, czyli na wizytówkę w sam raz. Ale : nigdy nie mów nigdy
Pozdrawiam
Brzozowadzie... 14:48, 01 lut 2021

Witaj Ewo Muszę zostawić swój zachwyt podsumowaniem roku Przepiękne zestawienia, kilka roślin sobie zapisałam, szkoda, że podobają mi się jednoroczne Obiecuję sobie nie iść w tym kierunku Może wytrzymam. Pozdrawiam serdecznie!
Iwona100 09:33, 02 lut 2021

Hej. Z tego co wiem,to masz świdośliwę Obelisk. Jak dużą sadzonkę kupowałaś? Czy ona szybko rośnie?