Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 08:17, 17 lut 2021

Napia napisał(a)
Bardzo spodobała mi się wycieczka do ogrodu botanicznego, szczególnie, że za oknem śnieg

Bardzo sie cieszę U mnie śniegu nie było, jedynie mróz niestety. Teraz za to zrobiło się już bardzo ciepło, wczoraj miałam 12 stopni.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 08:18, 17 lut 2021

Iwona100 napisał(a)

Na pewno się pochwalę moim Obeliskiem

Trzymam kciuki, abyś go bez problemu dostała
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 08:23, 17 lut 2021

Ewik napisał(a)
Hej , przychodzę z pytaniem o róże Kaffe Fassett Rose , widziałam, że pisałaś że ma ją Twoja sąsaidka , jak sie sprawuje , kwitnie itp .

Ewuś, mamy ją w szkółce i przy kupnie zwróć uwagę na grubość pędów. Bierz tylko te z grubymi pędami od samego dołu. Ona jest bardzo kapryśna. Wiele sadzonek jest słabych. My w tym roku wyprzedajemy resztki i więcej jej już nie będziemy okulizować. Sam Kordes nam ją odradził.
Ta u mojej sąsiadki rozwija się dobrze Ma przepiękny kolor i pachnie. Jak sadzonka jest mocna, to ma dużo kwiatów i wygląda fenomenalnie.
April 12:05, 17 lut 2021

Na spokojnie miałam dzisiaj czas obejrzeć sobie Twoją wizytówkę i powiem, że zrobiłaś cudeńko, mimo ograniczonej przestrzeni. Gęsto ale bez uczucia bałaganu czy przeładowania. Fajnie kolorystycznie, choć kolory dość mocne. Ładnie to wszystko połączyłaś
Bardzo jestem ciekawa czy te amarantowe maki to ci się wysiewają? Mają te same cechy czy się mieszają i powstają nowe?
Zamówiłam sobie kilka i nie wiem czego oczekiwać.
SlonecznyOgrod 12:39, 17 lut 2021

Ewa, powiedz mi ma różance róże to w jakiej odległości muszą od siebie rosnąć? Czy można je sadzić gęsto?
No bo na różankach to chyba nikt nie stosuje metrowych odstępów...
Milka 13:38, 17 lut 2021

Ewa, pokaż wiosnę, doczytałam u Madzi, że już ją widać
Waclaw 20:47, 17 lut 2021

Milka napisał(a)
Ewa, pokaż wiosnę, doczytałam u Madzi, że już ją widać

U mnie dzisiaj odwilż
Margerytka40 21:15, 17 lut 2021

Anda napisał(a)

Asiu, tak, mam je obie i różnią się tylko wysokością. Mars Midget jest mniejsza, tak do uda, a Red Knight wysoka jak ta bezodmianowa. Kolor jest czerwonego wina, buraczka, żadna czerwień typowa. Knautia się wysiewa, ale nie w dużych ilościach

W takim razie nie będę już szukać. Mam tę RK. Chcę przetestować ją z moimi herbacianymi różami. Zrobię próbę w tym roku. Wysiewa się i u mnie
Anda 08:36, 18 lut 2021

April napisał(a)
Na spokojnie miałam dzisiaj czas obejrzeć sobie Twoją wizytówkę i powiem, że zrobiłaś cudeńko, mimo ograniczonej przestrzeni. Gęsto ale bez uczucia bałaganu czy przeładowania. Fajnie kolorystycznie, choć kolory dość mocne. Ładnie to wszystko połączyłaś
Bardzo jestem ciekawa czy te amarantowe maki to ci się wysiewają? Mają te same cechy czy się mieszają i powstają nowe?
Zamówiłam sobie kilka i nie wiem czego oczekiwać.

Dziękuję Aprilku Kolory, zwłaszcza różowy, dał mi się we znaki w zeszłym sezonie Muszę to zmienić.
Amarantowe, czyli Pattys Plum, Papaver orientale. On się u mnie nie wysiewa. Nie wiem, czy jest sterylny, czy za wcześnie obcinam kwiaty.
Papaver somniferum się powinien wysiać. Czy się mieszają między sobą nie wiem niestety
Anda 08:40, 18 lut 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)
Ewa, powiedz mi ma różance róże to w jakiej odległości muszą od siebie rosnąć? Czy można je sadzić gęsto?
No bo na różankach to chyba nikt nie stosuje metrowych odstępów...

To zależy jakie róże Np. parkowe spokojnie można sadzić co metr, a pomiędzy byliny i trawy. Zbyt gęsto lepiej nie sadzić, bo one muszą mieć przewiew, żeby szybko im schły liście i nie imały ich się choroby grzybowe.
Róże rabatowe można sadzić trochę gęściej, ale to też zależy od odmiany. Większe potrzebują więcej miejsca Poza tym najładniejsze różanki to takie z towarzystwem bylin i traw. Warto zostawić dla nich miejsce
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies