Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

gobasia 14:49, 03 lut 2016

Basilikum napisał(a)
w zyciu nie mialam mszyc na koperku hmmm
co do roz w koperku to ja zjadam koperek zanim dorosnie do wielkosci kiedy moze byc dekoracyjnym tlem dla roz i zanim osiada go mszyce. A ten ktory zostaje to wlasie w celach dekoracyjnych zostawiam i wtedy mszyce sa mi obojetne.
A własnie mszyce lubią taki młodziutki koperek,
Ja nie jadam kebaba, bo trafił mi się raz z niespodzianką
aga_podlasie 14:50, 03 lut 2016

Anda napisał(a)
U mnie mszyce zjadają sikorki, biedronki i Florfliegen i ich larwy. Iza, jak się nazywają Florfliegen po polsku? Takie delikatne, zielone śliczne muszki
Latem mszyce obsiadły mi czarny bez, a larwa tej właśnie muszki zjadła wszystkie w ciagu trzech dni

Florfliegen po polsku nazywają się pięknie - złotooki
Anda 14:50, 03 lut 2016

aga_podlasie napisał(a)

Siałam kalarepę w ubiegłym roku na początku marca a wysadzałam pod koniec kwietnia.

O, to wcale nie tak szybko. Siać będę dopiero po świętach, to chyba kalarepę od razu do gruntu posieje a w domu jednak tylko pomidory.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:52, 03 lut 2016

aga_podlasie napisał(a)

Florfliegen po polsku nazywają się pięknie - złotooki

Zapamiętam, bo rzeczywiście pięknie Zreszta są śliczne wg mnie i bardzo pożyteczne. Mówisz po niemiecku?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:53, 03 lut 2016

gobasia napisał(a)
A własnie mszyce lubią taki młodziutki koperek,
Ja nie jadam kebaba, bo trafił mi się raz z niespodzianką

W kebabie? Nie daj bosze karaluch :/
gobasia 14:58, 03 lut 2016

Anda napisał(a)

W kebabie? Nie daj bosze karaluch :/
nie ..to byl jakis zielony gosć ,
kosolka 14:59, 03 lut 2016

Basilikum napisał(a)
w zyciu nie mialam mszyc na koperku

A ja mam co roku Zawsze..
aga_podlasie 15:00, 03 lut 2016

Anda napisał(a)

Zapamiętam, bo rzeczywiście pięknie Zreszta są śliczne wg mnie i bardzo pożyteczne. Mówisz po niemiecku?

Rozumiem po niemiecku bardzo dużo, zdawałam maturę z niemieckiego, ale już tyle lat nie mówiłam, że miewam z tym problem.
Ale z Twojego opisu od razu wiedziałam jakie owady masz na myśli
Basilikum 15:01, 03 lut 2016

mi wychodzi ze Florfliegen to zlotookowate hmm
ja nazwy przyrodnicze szukam w Wikipedii, najpierw wpisuje po niemiecku a potem patrze na listwe po leej stronie, tam sa artykuly w roznych jezykach i klikam na polski.
Kuba 15:12, 03 lut 2016

Normalnie boję się Twojego nowego oblicza