Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 09:23, 03 mar 2016

Ewa777 napisał(a)

Same piękności Kupiłam nasionka białej lwiej paszczy Też chcę ją posadzić z różami

Pięknie będzie to wyglądać. Lwie paszcze są pełne wdzięku

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kawa 09:29, 03 mar 2016

Anda napisał(a)

Doinformowałam się u niemieckich rosomanes dlaczego tak się stało i prawdopodobnie podkładka była źle dobrana dla tej róży. Róże z dodatkiem żółtego (Pernetiana) potrzebują podkładkę typu Canina, a tutaj prawdopodobnie została użyta Laxa.

totalna chińszczyzna jak dla mnie w ogóle nie wiem o czym piszesz heheh
jednak jestem totalnym laikiem różanym

ale bardzo podoba mi się pomysł róży do donicy
Anda 09:33, 03 mar 2016

Kawa napisał(a)

totalna chińszczyzna jak dla mnie w ogóle nie wiem o czym piszesz heheh
jednak jestem totalnym laikiem różanym

ale bardzo podoba mi się pomysł róży do donicy

Tylko roboty z taką różą w donicy więcej, bo i podlewać i nawozić trzeba regularnie. Zimą opatulać i chronić przed mrozami. Za to bardzo ładnie wygląda i można ją usadowić na tarasie, jeśli ładnie pachnie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
hanka_andrus 11:21, 03 mar 2016

Ja poprzestanę na różach w ziemi. Do donic ładuję tylko jednoroczne sadzonki wiosną, a jesienią idą do gruntu.

A Twoje są piękne! Podszkoliłam się ze szczepienia, Może coś spróbuję sama?

Napia 11:26, 03 mar 2016

Anda napisał(a)

Wlasnie nie wiedzalam, jak ten styl sie po polsku nazywa. Dziekuje.

Na Lednice koniecznie musze sie wybrac jeszcze raz Bardzo mi sie tam podobalo.

Przypomniałam sobie, że używana jest też nazwa ryglówka

A Lednica bardziej mi się podoba niż Biskupin
Kasiek 11:37, 03 mar 2016

Ewa kilka pozycji mnie zdziwilo, np Elmshorn...do donicy? Jak sie ma wielkosc rozy do warunkow,, doniczanych´´ ?

p.s zakupilam kilkanascie sztuk roz po 0,99..zobaczymy co z nich wyrosnie
Anda 11:50, 03 mar 2016

Elmshorn bardzo obficie kwitnie i sie ladnie przewiesza, co w donicy bardzo ladnie wyglada. Przez to, ze korzenie sa ograniczone donica, roza nie urosnie taka duza jak w gruncie. Tylko, ze w tym wypadku konieczne by bylo czeste przycinanie korzeni, czyli co 3 lata, no i bardzo duza donica.
MirellaB 13:10, 03 mar 2016

Anda napisał(a)

Mirelko, tak naprawdę to Abraham powinien być duża różą i nie jestem tak do końca pewna, czy się nadaje do donicy.
Sam Austin do donicy poleca Princess Alexandra of Kent. Zobacz, tu jest lista róż polecanych przez Austina do donic:
http://www.davidaustinroses.com/german/Advanced.asp?PageId=2122

Tam, gdzie kupuję róże do donic polecają Elmshorn, Bonica 82, Rose de Resht, Angela, Apricola, Arthemis, Baronesse, MariaTheresia, Blue for You, Ballerina, Bright as a Button, Eyes for You, Gruß an Aachen, Isabelle Autissier, Little White Pet, Leonardo da Vinci, Marie Curie. Tylko niektóre wymieniłam.

Jeśli masz róże w donicy, to tak co 3-5 lat musisz jej skracać korzenie i wymieniać ziemię. Wtedy rośnie i kwitnie najlepiej.

Ewo bardzo Ci dziękuję za informację
Wydrukowałam sobie ten post i zaczynam po kolei przeglądać
Nie mam róż w donicach, pierwszy raz chcę je posadzić
Kasya 15:48, 03 mar 2016

a jaką wielkosc powinna miec donica dla róży ?
Anda 16:00, 03 mar 2016

MirellaB napisał(a)

Ewo bardzo Ci dziękuję za informację
Wydrukowałam sobie ten post i zaczynam po kolei przeglądać
Nie mam róż w donicach, pierwszy raz chcę je posadzić

No to przyjemnosci
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies