Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 08:57, 04 sie 2016

Basilikum napisał(a)
ja tez uwielbiam bodziszki, mam juz 2 rozne, jeden jeszcze nie ma miejscowki. Moje juz przekwitly ale za to Maja piekne kolorowe listki

macham lapka z rana (a w lapce kawa i lopatka)

Rozanne kwitnie do mrozow, to jest jej wielki plus Ja juz po kawie i zbieram sie z corka do dentysty dzieciecego na kontrole
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gabriela 10:11, 04 sie 2016

No właśnie Rozanne, mam z nim problem, bo jest genialny jeśli chodzi o terminy kwitnienia, ale ze zwartej początkowo kępki liści, wyrastają mu te długie łodygi na których są kwiaty i widać pod nim gołą ziemię. Zastanawiałam się, czy ich nie przyciąć, ale jak to się ma do kwitnienia i zwartości? Jakie masz doświadczenia?
Może głupio się pytam, bo powinnam wziąć sekator, przyciąć jeden egzemplarz i zobaczyć, ale żal mi tych niebieskości na rabacie.
Widziałam je w angielskich ogrodach i nie były takie rozlezione, więc może rzecz tkwi w przycięciu, np. o połowę.
babka 11:22, 04 sie 2016

Anda napisał(a)

Olu, jak zawsze miłe słowa od Ciebie Dziękuje i pozdrawiam

Oczywiście miałam piękne zdjęcia na mysli, nie widziałam, że mi zjadło
Miłego dnia
Anda 11:46, 04 sie 2016

Gabriela napisał(a)
No właśnie Rozanne, mam z nim problem, bo jest genialny jeśli chodzi o terminy kwitnienia, ale ze zwartej początkowo kępki liści, wyrastają mu te długie łodygi na których są kwiaty i widać pod nim gołą ziemię. Zastanawiałam się, czy ich nie przyciąć, ale jak to się ma do kwitnienia i zwartości? Jakie masz doświadczenia?
Może głupio się pytam, bo powinnam wziąć sekator, przyciąć jeden egzemplarz i zobaczyć, ale żal mi tych niebieskości na rabacie.
Widziałam je w angielskich ogrodach i nie były takie rozlezione, więc może rzecz tkwi w przycięciu, np. o połowę.

Przycielam o polowe miesiąc temu, ale wtedy kwiaty miała jeszcze tez na dole. Szybko wypuściła nowe przyrosty. Moją teraz znowu przytnę, wybiorę parę gałązek i przytnę je do ziemi a pare przytnę o połowę. Z tego co czytałam, to Anglicy przycinają prawie wszystkie byliny, które są takie rozlazłe, o polowe w czerwcu.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Makao_J 12:08, 04 sie 2016

Ewa masz jakieś doświadczenia z tą różą Mozart czy po prostu myślisz że te przekwitające kwiaty mogą być kłopotliwe. Muszę mieć pewność nim ją odrzucę zwłaszcza że to był mój typ.
Gabriela 12:10, 04 sie 2016

W czerwcu przycinają, więc już za późno. Ale eksperymentalnei przytnę tego najbardziej rozlezionego teraz i zobaczę co się wydarzy.
Anda 12:23, 04 sie 2016

Makao_J napisał(a)
Ewa masz jakieś doświadczenia z tą różą Mozart czy po prostu myślisz że te przekwitające kwiaty mogą być kłopotliwe. Muszę mieć pewność nim ją odrzucę zwłaszcza że to był mój typ.

Aniu, spróbuj, najwyżej wymienisz Doświadczenia mam z różami o podobnie bogatych kwiatostanach jak Mozart, ale nie z nim samym.
Makao_J 12:37, 04 sie 2016

Podpytuję jeszcze u Vivy bo ona mi zaproponowała między innymi Mozarta. Może ma u siebie?
Agania 12:50, 04 sie 2016

Anda napisał(a)

Tak, ten co pożera mi hibiskusa

Widzisz, a u mnie nie chce ten pożeracz rosnąć, ale wysiał mi się polny bodziszek, czekam na siewki
Mala_Mi 22:02, 05 sie 2016

Anda napisał(a)
Karolina, lubię robić fotki pod światło, są takie nierealne

Justyna, Mrs John Laing ma piękne kwiaty, to prawda. Jest wysoka i wąska. Jeszcze jej nie kulkowałam. Nie mam fotki całego krzaka bo ma mączniaka. Jako pierwsza i jedyna go łapie. I w tym i w zeszłym roku była cała omączona, tak porządnie. Nic nie pomaga. Wzmacniam ją jak mogę, ale jeśli w przyszłym roku znowu tak będzie to ją wywalam.

A u mnie czarna plamistość...cudna róża, ale też wywalam.. nie mam już do niej cierpliwości.. była cudna.. Dziwiłam się kiedyś jednej dziewczynie na forum, że pozbyła się jej.. To była najpiękniejsza róża u mnie.. była...

A teraz wracam szukać pięknych fotek.. wieczór relaksu dla oczu..